Ελλάδα

Κορωνοϊός νέα: Ανησυχία για την Όμικρον και τους θανάτους

Κορωνοϊός νέα: Ανησυχία για την Όμικρον και τους θανάτους
Κορωνοϊός νέα: Μετά το νέο "μαύρο" ρεκόρ στους θανάτους από την πανδημία, η Κυβέρνηση και οι ειδικοί συζητούν την λήψη νέων μέτρων κατά του ιού.

«Μαύρο» ρεκόρ και θλίψη προκαλεί ο αριθμός των νεκρών που ανακοίνωσε την Τρίτη ο ΕΟΔΥ. Το ζήτημα αυτό φαίνεται να έχει προβληματίσει τους ειδικούς, ενώ ήδη έχουν αρχίσει να υπάρχουν σενάρια για την λήψη νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους, σύμφωνα με ρεπορτάζ του pagenews.gr.

Πιο συγκεκριμένα, το βλέμμα των ειδικών  είναι στραμμένο στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, καθώς το μακάβριο ρεκόρ των 130 θανάτων σε 24 ώρες, δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Αντίθετα, υποδηλώνει πως ο κορωνοϊός συνεχίζει να είναι εδώ. Κρούσματα σήμερα 20/09

Πιθανή επικράτηση της Όμικρον τον Ιανουάριο

«Εάν βρούμε κρούσματα τα οποία δεν έχουν σαφές ιστορικό επαφών με ταξιδιώτες, αυτό σημαίνει ότι η Όμικρον είναι στην κοινότητα και αυτή τη στιγμή κάνει τη δουλειά της. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να έχουμε μέσα στις γιορτές τη διασπορά της Όμικρον και μέσα στον Ιανουάριο την επικράτησή της», δήλωσε μιλώντας στο MEGA.

«Η Όμικρον θα συνεχίσει να προκαλεί ήπιες και σοβαρές λοιμώξεις στους ανεμβολίαστους και θα είμαστε προστατευμένοι όσοι έχουμε κάνει τρεις δόσεις από την κακή έκβαση της νόσου, τη διασωλήνωση και τους θανάτους. Επειδή είναι πολύ μεταδοτική θα προκαλέσει πολλές μολύνσεις και αυτές στη συνέχεια θα δώσει υψηλούς αριθμούς βαθιάς νόσησης». Σήμερα είναι η «πρεμιέρα» των εμβολιασμών των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών. Ο κ. Τζανάκης δήλωσε πως οι γονείς θα πρέπει να συζητήσουν με τον παιδίατρό τους και να τον εμπιστευτούν.

«Εγώ τουλάχιστον δεν θα ρίσκαρα, αν ήμουν γονέας, το παιδί μου να εκδηλώσει αυτό το πολύ σοβαρό φλεγμονώδες σύνδρομο και να βλάπτει τα αγγεία και την καρδιά του σε τέτοιο βαθμό, που να το συνοδεύουν σε όλη του τη ζωή. Τους καταλαβαίνω τους γονείς. Πρέπει να σκεφτούν ότι εμβολιάζουν τα παιδιά τους από βρέφη με εμβόλια χωρίς να το σκεφτούν και χωρίς να αναρωτηθούν αν υπάρχουν απρενέργειες. Δείχνουν τυφλή εμπιστοσύνη στον παιδίατρό τους. Αυτό να πράξουν και τώρα», ήταν η σύσταση του κ. Τζανάκη.

Ο κ. Τζανάκης τόνισε πως θα πρέπει να επεκταθεί σταδιακά η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού: «Θέλει μία οργάνωση για να μην πέσουν όλοι μαζί στην πλατφόρμα», δήλωσε.

Ξεκινούν οι εμβολιασμοί των παιδιών

Σήμερα ξεκινούν οι εμβολιασμοί παιδιών ηλικίας 5-11 ετών με τη χώρα μας παρέλαβε τις πρώτες 60.000 δόσεις παιδικών εμβολίων των εταιρειών Pfizer/BioNTec. Ήδη, από τις 10 Δεκεμβρίου, χιλιάδες γονείς επισκέπτονται την πλατφόρμα emvolio.gov.gr και κλείνουν ραντεβού εμβολιασμού κατά της Covid-19 για τα παιδιά τους και μέχρι χθες το απόγευμα αυτά ανερχόταν σε 31.000.

Το εμβόλιο που γίνεται στα παιδιά, περιέχει το 1/3 του αντιγόνου της δόσης των ενηλίκων και το σχήμα που εφαρμόζεται είναι δύο δόσεων με μεσοδιάστημα 21 ημέρες. Στην την περίπτωση, δε, που ένα παιδί έχει νοσήσει, το εμβόλιο χορηγείται μετά από τρεις μήνες.

Όσον αφορά τις ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως φαίνεται μετά από τη χορήγηση 11 εκατ. δόσεων παγκοσμίως, είναι ανάλογες των συνήθων εμβολίων. Δηλαδή, λίγος πυρετός ή τοπική αντίδραση στο σημείο της ένεσης.

Εμβολιαστικά κέντρα σε 75 περιοχές

Οι εμβολιασμοί πραγματοποιούνται σε δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και σε Νοσοκομεία και σε πρώτη φάση θα υπάρξουν εμβολιαστικά κέντρα για τα παιδιατρικά εμβόλια σε 75 περιοχές της Ελλάδος. Σταδιακά θα προστίθενται και περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα και Κέντρα Υγείας.

Στην Αττική οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται σε 5 εμβολιαστικά σημεία: στο Παίδων Αγία Σοφία, στο Παίδων Πεντέλης, στο Ασκληπιείο Βούλας, στο Κέντρο Υγείας Αγίας Σοφίας στον Πειραιά και στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου. Επίσης, στα νησιά και στις απομακρυσμένες περιοχές θα εφαρμοστούν “καταδρομικοί εμβολιασμοί”, όπως έγινε με την πρώτη και τη δεύτερη δόση.

Σημειώνεται ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει γνωμοδοτήσει θετικά και ομόφωνα για τον εμβολιασμό των παιδιών αυτής της ηλικιακής ομάδας. Η σύσταση διαμορφώθηκε στηριζόμενη στο ότι τα εμβόλια θα προσφέρουν στην προστασία των ίδιων των παιδιών, ενώ παράλληλα θα τα βοηθήσουν ανεμπόδιστα να παρακολουθήσουν την εκπαίδευση και όλες τις δραστηριότητες στην κοινότητα. Επιπλέον, ο εμβολιασμός των παιδιών 5-11 ετών θα μειώσει και τη διασπορά του ιού στο περιβάλλον, προστατεύοντας έτσι έμμεσα και τα ευάλωτα άτομα που βρίσκονται γύρω τους, ενώ η αύξηση του αριθμού των εμβολιαζομένων συντελεί σημαντικά στη μείωση των μεταλλάξεων του ιού.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι ο χειμώνας είναι η χειρότερη εποχή για τη διάδοση του ιού, γι’ αυτό οι γονείς «δεν πρέπει να καθυστερήσουν την ανοσοποίηση των παιδιών τους».

Αναγκαίος ο εμβολιασμός

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μικροβιολογίας Αλκιβιάδη Βατόπουλο, αν η Όμικρον επικρατήσει στη Βρετανία θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα επικρατήσει και σε όλο τον πλανήτη. Ο ίδιος πρόσθεσε, μιλώντας στον Σκάι, ότι δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει εάν η Όμικρον είναι πιο μεταδοτική αλλά προς το παρόν τα στοιχεία από Νότια Αφρική και Βρετανία δεν δείχνουν κάτι εντυπωσιακό ως προς τη βαρύτητα της νόσησης.

«Υπάρχει ακόμα προβληματισμός σε σχέση με τα εμβόλια, όπου φαίνεται –τουλάχιστον κάποιες πρώτες μελέτες που είδα εγώ, θα χρειαστεί και τρίτη δόση για να έχουμε μια καλή αντιμετώπιση» τόνισε ο κ. Βατόπουλος. Χαρακτήρισε ακραίο τον ισχυρισμό ότι όσοι έχουν κάνει δύο δόσεις του εμβολίου είναι σαν ανεμβολίαστοι λόγω της Όμικρον και εξήγησε ότι με τις δύο δόσεις παρέχεται κάλυψη 50% με 60%. Κρούσματα σήμερα 04/10

Σύμφωνα με αξιόπιστες κυβερνητικές πηγές στα άμεσα μέτρα προστασίας θα είναι:

-Η ενίσχυση των εμβολιασμών με αυξημένες δόσεις εμβολίων σε περιοχές που παρατηρείται είτε έλλειψη είτε μειωμένο ενδιαφέρον και

-αυξημένα μέτρα ελέγχων σε όλους τους χώρους διασκέδασης και εστίασης. Η τήρηση των στοιχειωδών κανόνων, όπως η μάσκα, θα είναι εκ των βασικών ελέγχων.

Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη, η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών κερδίσει συνεχώς έδαφος. Τα self ή τα rapid tests, θα δώσουν τη θέση τους σταδιακά στο εμβόλιο. Δεν αποκλείεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λίαν συντόμως να ανάψει το πράσινο φως στις χώρες-μέλη για τη δυνατότητα εφαρμογής της υποχρεωτικότητας. Έτσι ώστε να είναι δυνατή η εφαρμογή και πέραν των συνταγματικών κανόνων της κάθε χώρας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments