Ελλάδα

Θεόδωρος Λύτρας: Η μελέτη μας έδειξε ότι είναι χαμηλές οι αντοχές του ΕΣΥ

Θεόδωρος Λύτρας: Η μελέτη μας έδειξε ότι είναι χαμηλές οι αντοχές του ΕΣΥ
Ο Θεόδωρος Λύτρας ανέφερε πως τα στοιχεία της μελέτης ήταν σοκαριστικά ακόμη και για τους ίδιους

Το σημαντικότερο εύρημα της έκθεσης Τσιόδρα-Λύτρα «είναι οι χαμηλές αντοχές του ΕΣΥ, ότι με πάνω από 400 διασωληνωμένους αυξάνεται η θνησιμότητα» τόνισε ο επιδημιολόγος, αναπληρωτής καθηγητής Θεόδωρος Λύτρας, μία ημέρα μετά τη δημοσίευση της μελέτης του, από κοινού με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα η οποία προκάλεσε αντιδράσεις και σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο κ. Λύτρας εξήγησε πως «κάποιος που διασωληνώνεται τώρα με 700 διασωληνωμένους, δεν έχει δυστυχώς τις ίδιες πιθανότητες επιβίωσης με κάποιον που διασωληνώνεται όταν είναι 200 στο σύστημα. Το δεύτερο που θεωρώ απαράδεκτο είναι η υγειονομική ανισότητα, η διαφορά στα ποσοστά θνητότητας μεταξύ Αθήνας και υπόλοιπης Ελλάδας.

Και το τρίτο είναι η θνησιμότητα εντός ή εκτός ΜΕΘ. Σε αυτό υπάρχει ένας αστερίσκος που τον επισημαίνουμε ξεκάθαρα ότι εν μέρει οφείλεται στη διαλογή ασθενών που γίνεται και σωστά γίνεται. Όταν κάποιος δεν έχει προσδόκιμο επιβίωσης και άρα δεν αναμένεται να ωφεληθεί από τη νοσηλεία του σε ΜΕΘ, αποφεύγουν οι γιατροί μας και σωστά να τον εισάγουν σε κρεβάτι ΜΕΘ. Η διαφορά λοιπόν που παρατηρήσαμε, το συν 87% υψηλότερη θνησιμότητα, εν μέρει οφείλεται σε αυτή τη διαλογή και εν μέρει στην αυτονόητη χαμηλότερη περίθαλψη που λαμβάνει κάποιος όταν είναι διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ. Τα στοιχεία μας δεν μπορούν να αποσαφηνίσουν σε τι βαθμό φταίει το ένα και σε τι το άλλο, πάντως φταίνε και τα δύο» σημείωσε ο κ. Λύτρας.

«Σοκ και για εμάς τα στοιχεία»

«Όλοι λίγο πολύ αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα που έχει το ΕΣΥ. Και σαφώς τα υποπτευόμασταν και εμείς και γι’ αυτό υπήρξε η ιδέα από τον κ. Τσιόδρα να εξετάσουμε αυτό το πράγμα και να κάνουμε αυτή την έρευνα. Όταν αναλύσαμε τα δεδομένα και είδαμε αυτά τα νούμερα, ήταν και για εμάς ένα σοκ, όπως αντιλαμβάνομαι και για όλον τον κόσμο» ανέφερε ο κ. Λύτρας.

«Τη στείλαμε τέλος Μαΐου προς δημοσίευση και στο τέλος αυτής της διαδικασίας έφτασε να δημοσιευτεί τώρα. Φυσικά στο μεσοδιάστημα αυτό είχαμε ενημερώσει ως οφείλαμε αυτούς που ήταν αρμόδιοι για να ενημερώσουμε και οι οποίοι λαμβάνουν τις αποφάσεις. Δεν κρύψαμε κάτι, θα ήμασταν προφανώς υπόλογοι αν κάναμε κάτι τέτοιο» είπε ο κ. Λύτρας.

Ερωτηθείς εάν μετά την ενημέρωση αυτή υπήρξε κάποια συγκεκριμένη αντίδραση, κάποια συνομιλία ή αν του ζητήθηκαν προτάσεις σχετικές με την έκθεση, ο κ. Λύτρας είπε «προσωπικά δεν μου ζήτησε κανένας, αλλά όπως ξέρετε ο κ. Τσιόδρας μιλά με την πολιτική ηγεσία. Δεν γνωρίζω εγώ προσωπικά πώς το διαχειρίστηκε η πολιτική ηγεσία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments