ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Κώστας Παναγόπουλος
Διευθύνων Σύμβουλος ALCO
Νίκος Φελέκης
Δημοσιογράφος - Πολιτικός Αναλυτής

Παναγόπουλος – Φελέκης στο pagenews.gr: Δημοσκοπήσεις, Κίνημα Αλλαγής και νέο πολιτικό σκηνικό

Παναγόπουλος – Φελέκης στο pagenews.gr: Ο Διευθύνων Σύμβουλος ΑlCO κ. Κώστας Παναγόπουλος και ο δημοσιογράφος – πολιτικός αναλυτής κ. Νίκος Φελέκης σχολίασαν τις δημοσκοπήσεις και τις εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής, γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητούν ξανά τις δημοσκοπήσεις, για την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη και αν αποτελεί κίνδυνο για το ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος ALCO κ. Κώστας Παναγόπουλος και ο δημοσιογράφος – πολιτικός αναλυτής κ. Νίκος Φελέκης μίλησαν στο pagenews.gr και την εκπομπή Opinion Leader με τον Δημήτρη Τάκη, όπου σχολίασαν τα τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας, όπως για τις δημοσκοπησεις, τις εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής, την εκλογή Ανδρουλάκη και αν αποτελεί κίνδυνο για Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ.

Παναγόπουλος – Φελέκης στο pagenews.gr: Οι δημοσκοπήσεις και οι εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής

Ο Διευθύνων σύμβουλος της ALCO κ. Κώστας Παναγόπουλος απάντησε σχετικά με αυτό το ζήτημα: “ Στην ALCO αποφασίσαμε να μην ασχοληθούμε με τις εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής, όχι γιατί βεβαίως το θέμα δεν είχε ενδιαφέρον, κάθε άλλο είχε τεράστιο ενδιαφέρον αλλά όταν έχεις ένα αβέβαιο εκλογικό σώμα απροσδιόριστο εντελώς είναι πολύ δύσκολο να προσεγγίσεις αποτυπώσεις με την ακρίβεια που θα ήθελες. Γενικότερα, όταν το εκλογικό σώμα δεν είναι προσδιορισμένο και είναι και μικρό τότε υπάρχει ένα ζήτημα σε σχέση με τον όγκο του δείγματος που μπορείς να έχεις σε μια δημοσκόπηση. Αρκετές εταιρείες από τις αξιόλογες, τις καλές εταιρείες δημοσκοπήσεων στην Ελλάδα επέλεξαν να προχωρήσουν σε δημοσκοπήσεις κάποιες από τις οποίες αρκετά μεγάλες σε δείγμα έδωσαν τα αποτελέσματα που έδωσαν, αναλόγως με το σώμα στο οποίο προσδιόριζε κανείς με το πιθανό εκλογικό σώμα το αποτέλεσμα έβλεπες συνήθως και διαφορετικά αποτελέσματα. Θα έλεγα ότι ένα γενικότερο συμπέρασμα είναι κάτω από όλες αυτές τις συνθήκες όλοι να συνειδητοποιούμε ότι όποια δημοσκοπικά ευρήματα βλέπουμε, ακούμε ή διαβάζουμε πρέπει να τα εκτιμούμε με βάση την πραγματική δυνατότητα του εργαλείου που λέγεται κοινωνική έρευνα να προσεγγίσει αυτές τις αποτυπώσεις…”.

Ο δημοσιογράφος και πολιτικής αναλυτής κ. Νίκος Φελέκης απάντησε: “Ειδικά για αυτές τις εκλογές και με βάση το ποσοστό που είχε πάρει το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΝΑΛ θα έπρεπε πάνω από 13.000 δείγμα να βρουν ώστε να ξεκαθαρίσει περίπου στους 800 – 900 για να κάνουν αυτό που κάνουν συνήθως με 1.000 άτομα δημοσκόπηση, άρα εδώ υπάρχει ένα θέμα. Γιατί επέλεξαν ορθώς ο κ. Παναγόπουλος και την αξιοπρέπεια θα έλεγα εγώ έπεσαν έξω, έλεγαν ότι δεν είναι ο Ανδρουλάκης μόνο, λέγαν ότι είναι ο Λοβέρδος πρώτος, μακράν πρώτος, τον Παπανδρέου όντως τον έβγαζαν τρίτο αλλά έπεσαν πάρα πολύ έξω σε σχέση με τον κ. Λοβέρδο…”.

Παράλληλα, ο κ. Παναγόπουλος σχολίασε: “Το δείγμα των μετρήσεων ήταν πανελλήνιο αλλά θα ξαναπώ, τα δείγματα ακόμη και των 2.500 και των 3.000 ατόμων συνολικά απέδιδαν ένα ποσοστό ανθρώπων που σίγουρα θα πάνε να ψηφίσουν της τάξεως του 5-6-7%. Αντιλαμβάνεστε ότι εκεί μπαίνει το ζήτημα αυτό που λέμε, το ζήτημα του περιθωρίου του σφάλματος. Με ένα περιθώριο σφάλματος υψηλό είναι φυσικό ότι τα πράγματα ανατρέπονται από τη μια στιγμή στην άλλη…”.

Ο κ. Φελέκης συνέχισε λέγοντας: “Νομίζω ότι αυτό έγινε και δεν το αμφισβητεί κανείς και για πρώτη φορά δεν είχαμε δημοσκοπήσεις αυτό που λένε φωτογραφία της στιγμής, είχαμε δημοσκοπήσεις οι οποίες προσπαθούσανε να επιβάλλουν ένα πολιτικό κλίμα ή υποψηφιότητες. Αυτό έγινε στην ουσία γιατί ορθά λέει ο κ. Παναγόπουλος ότι δεν μπορούσαν….”.

Παναγόπουλος – Φελέκης στο pagenews.gr: Αποτελεί κίνδυνο για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Ανδρουλάκης;

Ο κ. Φελέκης αναφορικά με τις δημοσκοπήσεις και το ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: “Είναι όμως μια ανακοίνωση που έβγαλε ο ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά το αποτέλεσμα, που το αμφισβήτησε ευθέως και μάλιστα για να μεταφέρω και το ρεπορτάζ αν κέρδιζε ο Παπανδρέου θα ήταν πιο οξύς ο Τσίπρας γιατί τι φοβήθηκε, ότι μετά οι δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν τον Τσίπρα θα είναι πάρα πολύ κάτω να μην κερδίζει για αυτό έβγαλε την ανακοίνωση θέλοντας να πει ότι κοιτάξτε δεν είναι αξιόπιστη άρα και αυτά που λένε για το ΣΥΡΙΖΑ και για μένα δεν ισχύουν. Βέβαια νομίζω τελικά ήταν κάπου στη μέση οι δημοσκοπήσεις αλλού κερδίσαν αλλού έχασαν..”.

Ο κ. Παναγόπουλος είπε για το ίδιο ζήτημα: “ Μετά από 32 χρόνια στην κοινωνική έρευνα θα πω κάτι που ίσως φανεί αιρετικό. Στη δική μου ανάλυση οι δημοσκοπήσεις που αρχίζουν να προσεγγίζουν ποσοστά εκλογών είναι αυτές αφότου προκηρυχθούν εκλογές. Δεν θεωρώ ότι μια δημοσκόπηση που γίνεται 18 μήνες πριν από τις εκλογές μπορεί να έχει προεκλογικό αποτέλεσμα Άρα αυτό που είδαμε στο παρελθόν σε σχέση με την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά και το Κίνημα Αλλαγής. Αυτό που ενδεχομένως θα δούμε τις επόμενες εβδομάδες με την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ δεν θα είναι απαραιτήτως αυτό που θα έχει σχέση με την εκλογική αποτύπωση όταν θα έρθει η ώρα των εκλογών.

Παναγόπουλος – Φελέκης στο pagenews.gr:Αποτελεί κίνδυνο για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Ανδρουλάκης;

“Η αφετηρία για τον κ. Ανδρουλάκη είναι θετική αλλά η αφετηρία είναι μόνο η εκκίνηση” σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Παναγόπουλος.

Ο κ. Φελέκης αναφορικά με τον κ. Ανδρουλάκη απάντησε: “Αλοίμονό τους αν δεν ανησυχούν, πρέπει να ανησυχούν και νομίζω ότι το κάνουν. Προβληματίζονται, θέλουν να δουν τι θα γίνει, φοβόντουσαν βέβαια η αλήθεια είναι περισσότερο τον Παπανδρέου και ιδιαίτερα οι λεγόμενοι Πασοκογενείς γιατί έχουν και το πρόβλημα της εκλογής. Πιστεύανε ότι με τον Παπανδρέου θα χάνανε μεγαλύτερο ποσοστό τώρα θεωρούν ότι μπορούν να μπετονάρουν το κόμμα τους αλλά αυτό όμως θα κριθεί τους επόμενους μήνες…”.