Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας: Ζήτησε παραίτηση Μητσοτάκη και εκλογές

Αλέξης Τσίπρας: Ζήτησε παραίτηση Μητσοτάκη και εκλογές
Αλέξης Τσίπρας: Πρώτο νομοσχέδιο της προοδευτικής κυβέρνησης η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και η μερική διαγραφή του πανδημικού χρέους

Την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διενέργεια εκλογών ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του κατά τη συζήτηση για το Προϋπολογισμό του 2022 εξαπολύοντας παράλληλα σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη διαχείριση της πανδημίας. 

«Να φύγει η κυβέρνηση των ενόχων, παραιτηθείτε κ. Μητσοτάκη και προκηρύξτε εκλογές» είπε ο κ. Τσίπρας, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό πως έλεγε «ψέματα ενώ είχατε στα χέρια σας για μήνες έρευνα του πιο στενού σας συμβούλου κ. Τσιόδρα». Ο κ, Τσίπρας έθεσε το δίλημμα λέγοντας πως αφορά «μία νέα αρχή με την κοινωνία ή νέα δεινά για την κοινωνία, αν θα έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνική προστασία, μείωση των ανισοτήτων και άνοδο εισοδήματος ή πρόσκαιρη ανάκαμψη της οικονομίας χωρίς αντίκρυσμα για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία».

Όπως εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας, το πρώτο νομοσχέδιο της προοδευτικής κυβέρνησης θα είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και η μερική διαγραφή του πανδημικού χρέους.

Ταυτόχρονα είπε πως ο προϋπολογισμός του 2022 θεωρεί λήξασα την πανδημία και αγνοεί την κρίση ακρίβειας. 

«Κύριε Μητσοτάκη δυστυχώς επτωχεύσατε», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και προσέθεσε: «Δεν επτωχεύσατε οικονομικά επτωχεύσατε ηθικά κ. Μητσοτάκη. Γιατί το μεγάλο σας πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι το επιτελικό κράτος αποδείχτηκε ανεπαρκές. Ότι οι άριστοι αποδείχθηκαν άχρηστοι. Το πιο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνησή σας και εσείς προσωπικά, την ώρα της κρίσης, την ώρα του πόνου, την ώρα της υγειονομικής τραγωδίας και της οικονομικής δυσπραγίας, επιχειρήσατε να κερδοσκοπήσετε πολιτικά και προσωπικά. Να στήσετε έναν τεχνητό, έναν ψεύτικο θρίαμβο. Μια μαγική εικόνα επιτυχίας, βασισμένη στο ψέμα και στην προπαγάνδα. Και τώρα που τα πήλινα πόδια του ψεύδους καταρρέουν, ο βασιλιάς είναι γυμνός και ηθικά έκπτωτος. Γιατί η πραγματικότητα είναι πιο ισχυρή από την εικόνα που αναπαράγουν τα καλοπληρωμένα με δημόσιο χρήμα φιλοκυβερνητικά μέσα».

Η πραγματικότητα είναι οδυνηρή για τους ανθρώπους που άδικα χάνονται ενώ θα μπορούσαν να έχουν σωθεί, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος .

Γενικεύοντας ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σε μία Ευρώπη που αλλάζει επιμένει ιδεοληπτικά στις ίδιες αποτυχημένες νεοφιλελεύθερες συνταγές. 

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, έκανε λόγο για αχρείαστη δημοσιονομική προσαρμογή, ενώ δεν βρίσκεται σε ισχύ το Σύμφωνο Σταθερότητας. «Δεσμευτήκατε μέσα σε χρονιά πανδημίας ότι η Ελλάδα με τα τόσο μεγάλα κοινωνικά τραύματα που άφησαν τα μνημόνια θα είναι η χώρα, που θα κάνει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή. Και το ερώτημα είναι, γιατί; Ποιος σε ανάγκασε να το κάνετε αυτό;» είπε χαρακτηριστικά.

Για την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις στην ενέργεια 

Προχειρότητα, έλλειψη κατανόησης του προβλήματος και έλλειψη στρατηγικής καταλόγισε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και των εκρηκτικών ανατιμήσεων της ενέργειας. Σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να ανακοινώσει σήμερα νέες παρεμβάσεις όχι για να στηρίξει ουσιαστικά τα νοικοκυριά, αλλά για να έχει δώσει τίτλους στα δελτία ειδήσεων. «Ό,τι και να ανακοινώσετε, θα έχει ούτως ή άλλως σε 20 ημέρες εξανεμιστεί» είπε.

Για τα κονδύλια της πανδημίας και τον προϋπολογισμό

«Για ποιο λόγο εν μέσω πανδημίας κόβετε 820 εκατ. ευρώ από τα κονδύλια για το συστήμα υγείας; Ποιος σας ανάγκασε; Κανείς. Είναι σχέδιο. Να αφήνετε σήμερα κενό στο ΕΣΥ, για να φέρετε αύριο ιδιώτες» είπε ο κ. Τσίπρας.

Όπως είπε η παράταξη της Ν.Δ. συνεχίζει στον ολισθηρό δρόμο: πελατειακό κράτος, φοροελαφρύνσεις σε λίγους, με τον κόσμο να μένει ξεκρέμαστος. Κάλεσε δε την κυβέρνηση να δεχθεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για διαγραφή του πανδημικού χρέους των επιχειρήσεων.

Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments