Άποψη

ΣΥΡΙΖΑ: Με βήμα γοργό για τρίτο κόμμα

ΣΥΡΙΖΑ: Με βήμα γοργό για τρίτο κόμμα
Ο Λάμπρος Καλαρρύτης στο νέο του blog στο pagenews.gr αναλύει τον κίνδυνο ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει τρίτο κόμμα

Το πολιτικό σκηνικό αποκτά ξαφνικά μεγάλο ενδιαφέρον. Και θα αποκτήσει περισσότερο σύντομα.

Η αλλαγή ηγεσίας στο ΚΙΝ.ΑΛ. ανακάτεψε την τράπουλα πιο άμεσα και πιο πολύ απ’ ό,τι ανέμεναν πολλοί. Ο άμεσα κερδισμένος είναι το ίδιο το κόμμα καθώς σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Marc για το «Πρώτο Θέμα» τα ποσοστά του εκτοξεύονται από το 9% στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας στο 15,2% και το φέρουν σε απόσταση μόλις τεσσάρων μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ,  ο οποίος πέφτει στα χαμηλότερα ποσοστά του εδώ και αρκετό καιρό, στο 19,1%…

Και είμαστε ακόμα στην αρχή. Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει προλάβει να αρθρώσει πολιτικό λόγο. Ωστόσο με την εκλογή του, με το «καλημέρα», ενισχύει τη δημοσκοπική αφαίμαξη που υφίσταται εδώ και καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ η οποία ανέρχεται πλέον σε 200 χιλιάδες ψηφοφόρους! Οι μετακινήσεις από ΣΥΡΙΖΑ προς ΚΙΝ.ΑΛ. είναι 14,6% και η αντίστροφη ροή 3,5%.

Αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι ένα μέρος των ψηφοφόρων της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν εκλογικά «εγκλωβισμένο» και μόλις φάνηκε στον κεντροαριστερό ορίζοντα δυνατότητα νέας επιλογής εντάθηκε η μετακίνηση. Ένας στους δέκα ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ χαιρετούν για Χαριλάου Τρικούπη.

Οι αντίστοιχες απώλειες της ΝΔ προς το ΚΙΝ.ΑΛ. αν συμψηφιστεί το «πήγαινε έλα», (χάνει7,5% – παίρνει4,4%), είναι μόλις 3,1%. Αν στην εξίσωση προστεθεί η εισροή προς τη ΝΔ και 5,9% από τον ΣΥΡΙΖΑ προς τον οποίο χάνει μόνο 1,3%, είναι προφανές ότι τα μαντάτα δεν είναι καλά για την Κουμουνδούρου.

Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνεται και στην αξιολόγηση των πολιτικών αρχηγών, όπου ο Αλέξης Τσίπρας έρχεται…4ος μετά τον Νίκο Ανδρουλάκη ο οποίος με το που εξελέγη πέρασε 2ος,αλλά και μετά από τον… Δημήτρη Κουτσούμπα που είναι 3ος !

Πολιτικός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε περίοδο που η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ό,τι κρίση μπορεί να υπάρξει – οικονομική, ενεργειακή, υγειονομική, γεωπολιτική, ασφαλείας- και παρόλα αυτά του παίρνει τη δεύτερη θέση ένας νέος αρχηγός που δεν έχει προλάβει καν να διατυπώσει πολιτική πρόταση και την τρίτη ο… κομμουνιστής αρχηγός έχει πρόβλημα και αυτός και το κόμμα του.

Το οποίο πρόβλημα είναι πολύ πιθανό να επιδεινωθεί για τον ΣΥΡΙΖΑ αν ο Νίκος Ανδρουλάκης αρχίσει να μορφοποιεί την πολιτική του κόμματός του και αυτή βασίζεται σε αντιπολιτευτικό πλαίσιο μεν, εννοείται, αλλά με κανονικό πολιτικό λόγο, αντί του «όχι σε όλα» ακόμα και όταν αυταπόδεικτα στρέφεται κατά της χώρας.

Έτσι εξηγείται ο ξαφνικός οίστρος του Αλέξη Τσίπρα για πρόωρες εκλογές, από εκεί που έλεγε ότι θα ήταν ανεύθυνο να τις ζητά εν μέσω πανδημίας και κρίσης στα ελληνοτουρκικά. Ανεύθυνο παραμένει, αλλά αυτό που προφανώς άλλαξε μετά την αλλαγή ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ, είναι ότι αν οι εκλογές γίνουν τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατά πάσα πιθανότητα (δεν βάζει κανείς και το χέρι του στη φωτιά με τέτοιο σπριντ Ανδρουλάκη) θα είναι δεύτερο κόμμα. Άρα τουλάχιστον  αξιωματική αντιπολίτευση. Αν γίνουν του χρόνου αυξάνονται οι πιθανότητες, εφόσον συνεχιστεί η δυναμική του ΚΙΝΑΛ, ο Αλέξης Τσίπρας να είναι αρχηγός του τρίτου κόμματος. Εκτός και αν η πίεση τον οδηγήσει όλο και πιο βαθιά στις ρίζες του, να ικανοποιεί τα ένστικτα τού 3% -κάτω ο φράχτης, μέσα οι μετανάστες, το Αιγαίο στα ψάρια του- οπότε ο Κουτσούμπας θα είναι ο αρχηγός του πιο «μουράτου» ΚΚΕ στην Ευρώπη στον 21ο αιώνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments