Διεθνή

Άρης: Ανακαλύφθηκαν κρυμμένα νερά στο γιγαντιαίο φαράγγι Valles Marineris

Άρης: Ανακαλύφθηκαν κρυμμένα νερά στο γιγαντιαίο φαράγγι Valles Marineris
Άρης: ΤοExoMars Trace Gas Orbiter του ΕΟΔ και της ρωσικής Roscosmos βρήκε ποσότητες νερού στον πυρήνα του γιγαντιαίου συστήματος φαραγγιών.

ΤοExoMars Trace Gas Orbiter (TGO) του ΕΟΔ και της ρωσικής Roscosmos βρήκε αξιοσημείωτες ποσότητες νερού στον πυρήνα του γιγαντιαίου συστήματος φαραγγιών. Ο πλανήτης  Άρης κάθε μέρα εξερευνάται.  Άρης

Το νερό, που είναι θαμμένο κάτω από την επιφάνεια του «Κόκκινου Πλανήτη», εντοπίστηκε από το όργανο FREND του σκάφους, το οποίο χαρτογραφεί το υδρογόνο σε στρώμα βάθους ενός μέτρου στο έδαφος του Άρη.

 Άρης: Δεν έχει ψυχρές θερμοκρασίες

Αν και έχει ανακοινωθεί πως υπάρχει νερό στον Άρη, το μεγαλύτερο μέρος του συναντάται στις ψυχρές πολικές ζώνες του πλανήτη, υπό τη μορφή πάγου. Τέτοιος πάγος δεν συναντάται εκτεθειμένος στην επιφάνεια κοντά στον ισημερινό, καθώς οι θερμοκρασίες εκεί δεν είναι αρκετά ψυχρές για να είναι σταθερός ο εκτεθειμένος πάγος.

Διάφορες αποστολές, μεταξύ των οποίων το Mars Express του ΕΟΔ, αναζητούσαν νερό κοντά στην επιφάνεια – υπό τη μορφή πάγου που καλύπτει κόκκους σκόνης στο έδαφος, ή «κλειδωμένο» σε ορυκτά- σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη στον Άρη, και είχαν βρει μικροποσότητες. Ωστόσο τέτοιου είδους μελέτες έχουν εξερευνήσει μόνο την επιφάνεια του πλανήτη: Κοιτάσματα νερού θα μπορούσαν να υπάρχουν βαθύτερα, καλυμμένα από σκόνη.

 Άρης: Μεγάλη ποσότητα υδρογόνου βρέθηκε

«Με το TGO μπορούμε να κοιτάμε μέχρι και ένα μέτρο κάτω από αυτό το στρώμα σκόνης και να βλέπουμε τι συμβαίνει στα αλήθεια κάτω από την επιφάνεια του Άρη – και να εντοπίζουμε πλούσιες σε νερό “οάσεις” που δεν μπορούσαν να εντοπιστούν με προηγούμενα όργανα» είπε ο Ιγκόρ Μιτροφάνοφ του Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών στη Μόσχα,lead author της νέας μελέτης. Άρης

«Το FREND αποκάλυψε μια περιοχή με ασυνήθιστα μεγάλη ποσότητα υδρογόνου στο κολοσσιαίο σύστημα φαραγγιών Valles Marineris: Θεωρώντας πως το υδρογόνο που βλέπουμε είναι προσδεδεμένο σε μόρια νερού, μέχρι και 40% του υλικού που βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια σε αυτή την περιοχή φαίνεται να είναι νερό» πρόσθεσε..

Η πλούσια σε νερό περιοχή έχει περίπου το μέγεθος της Ολλανδίας και αλληλoεπικαλύπτεται με τις βαθιές πεδιάδες του Candor Chaos, μέρος του συστήματος φαραγγιών που θεωρείται πολλά υποσχόμενο στην αναζήτηση νερού στον Άρη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments