Pagenews.gr Ora Oikonomias. Παραγωγή pagenews.gr Ora Oikonomias. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Νικόλαος Βαφειάδης
Αντιδήμαρχος Ψηφιακής Μετάβασης και Παιδείας Δήμου Αθηναίων

Με την
Σοφία Χύτου

Νικόλαος Βαφειάδης στο pagenews.gr: Ψηφιακή μετάβαση, υπηρεσίες και κοινωνικές δράσεις Δήμου Αθηναίων

Νικόλαος Βαφειάδης στο pagenews.gr: Ο Αντιδήμαρχος Ψηφιακής Μετάβασης και Παιδείας Δήμου Αθηναίων κ. Νικόλαος Βαφειάδης μίλησε για μια σειρά θεμάτων όπως οι ψηφιακές υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων, ο ψηφιακός χάρτης, για τη λειτουργία των σχολείων στο Δήμο Αθηναίων αλλά και για τις κοινωνικές δράσεις.

Ο Αντιδήμαρχος Ψηφιακής Μετάβασης και Παιδείας Δήμου Αθηναίων κ. Νικόλαος Βαφειάδης μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή “Ώρα Οικονομίας” με τη Σοφία Χύτου, όπου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις ψηφιακές υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων, στη λειτουργία των σχολείων, στον ψηφιακό χάρτη και ψηφιακό μετασχηματισμό, στις κοινωνικές δράσεις και άλλα θέματα.

Νικόλαος Βαφειάδης στο pagenews.gr: Οι ψηφιακές υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων

Ο Αντιδήμαρχος Ψηφιακής Μετάβασης και Παιδείας Δήμου Αθηναίων ερωτηθείς για τις ψηφιακές υπηρεσίες απάντησε: “Εμείς πάντα στο μυαλό μας είχαμε την άποψη ότι ένας έξυπνος δήμος ισούται με ένα ψηφιακό δήμο. Έτσι θεωρούμαι εμείς την ψηφιοποίηση του Δήμου Αθηναίων. Στο Δήμο Αθηναίων σκεφτόμαστε και πράττουμε με το εξής σκεπτικό στις μέρες που ζούμε η ψηφιακή υστέρηση ισοδυναμεί με απόλυτη οπισθοδρόμηση. Για το λόγο αυτό θεωρώ ότι από την πρώτη στιγμή η Δημαρχεία του Κώστα Μπακογιάννη έδωσε ένα έναυσμα για μια ψηφιακή αναγέννηση της Αθήνας. Ο Δήμος Αθηναίων ανταποκρινόμενος στην τάση που θέλει τις νέες σύγχρονες πόλεις να μεταβαίνουν στη νέα ψηφιακή εποχή και να μετασχηματίζονται σε έξυπνες πόλεις για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών συνεχίζει να εμπλουτίζει καθημερινά τις ψηφιακές υπηρεσίες του. Όταν αναλάβαμε τα ηνία της πόλης της Αθήνας οι ψηφιακές υπηρεσίες, επειδή εγώ είμαι και παλιός δημοτικός σύμβουλος και γνωρίζω, βρισκόταν σε εμβρυακό στάδιο. Την εποχή της προηγούμενης διοίκησης είχε καταργηθεί και η Διεύθυνση Πληροφορικής που υφίσταντο από το 1983, ξέρετε ο Δήμος Αθηναίων είχε από τότε διεύθυνση πληροφορικής αλλά η προηγούμενη Δημοτική Αρχή θεώρησε ότι ήταν λάθος και είχε καταργήσει αυτή την υπηρεσία. Εμείς την υπηρεσία την συγκεκριμένη ήδη την έχουμε αναβαθμίσει όπως βλέπετε και συνεχίζουμε να προσθέτουμε καθημερινά υπηρεσίες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του Δημότη, όπως σας προανέφερε, απευθυνόμενοι τόσο στους επαγγελματίες όσο και στους ιδιώτες…”.

Νικόλαος Βαφειάδης στο pagenews.gr: Διευρύνεται ο ψηφιακός χάρτης του Δήμου Αθηναίων

Ο κ. Βαφειάδης αναφορικά με τον ψηφιακό χάρτη του Δήμου Αθηναίων είπε: “Σε διάστημα 18 μηνών η συμμετοχή των πολιτών στην ψηφιακή πλατφόρμα είναι ήδη εντυπωσιακή. Έχουμε 137.898 αιτήσεις, δηλαδή μπήκαν άνθρωποι στην πλατφόρμα του Δήμου Αθηναίων προκειμένου να ζητήσουν κάποιες υπηρεσίες ηλεκτρονικές. Έχουν διεκπεραιωθεί 146.000, δηλαδή 137.000 είναι οι αιτήσεις αλλά ένα αίτημα μπορεί να περιλαμβάνει 4 κατηγορίες, δηλαδή 141.067 αιτήσεις έχουν ολοκληρωθεί. Αυτό σημαίνει ότι στο Δήμο Αθηναίων ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μια δυναμική πράξη πολιτικά του Δημάρχου του κ. Κώστα Μπακογιάννη ο οποίος υποσχέθηκε την ψηφιακή μετάβαση προεκλογικά, που υπάρχει και στο πρόγραμμά μας και εμείς να την υλοποιούμε ταυτόχρονα με τους εργαζόμενους του Δήμου Αθηναίων…”.

Για τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Αναφορικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό ο κ. Βαφειάδης σημείωσε: “Φέραμε ξανά πίσω τη Διεύθυνση πληροφορικής και έκανε ο κ. Μπακογιάννης την Αντιδημαρχία. Φυσικά να πούμε ότι αυτό δεν είναι το τέλος της διαδρομής, συνεχίζουμε με αμείωτο ρυθμό σε όλα όσα σας προανέφερα. Συνεχίζουμε να υλοποιούμε ψηφιακά τις έξυπνες πόλεις, την πόλη ψηφιακά να είναι πιο προσβάσιμη σε όλες και όλους τους πολίτες. Όπως γνωρίζετε στην Αθήνα επειδή έχουμε πάρα πολύ μεγάλο αριθμό τουριστών οι οποίοι ξέρετε με το που κατεβαίνει ο τουρίστας από το αεροδρόμιο έχει εφαρμογή στο κινητό του που μπορεί να επισκεφθεί το Δήμο Αθηναίων…”.

Δήμος Αθηναίων: Δωρεάν wi-fi σε 11 σημεία της πόλης

“Οι δημότες και οι επισκέπτες στο Δήμο Αθηναίων αποκτούν δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο, δηλαδή ο Δήμος Αθηναίων προέβη στην εγκατάσταση δικτύων δωρεάν wi-fi, σε σημεία της πόλης που έχει μεγάλη επισκεψιμότητα. Σκεφτήκαμε που έχει μεγάλη επισκεψιμότητα εκεί λοιπόν εστιάσαμε το ενδιαφέρον μας…”.

Για τη λειτουργία των σχολείων στο Δήμο Αθηναίων

“Από την πρώτη ημέρα που ξεκίνησαν τα σχολεία δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Ταυτόχρονα στο δήμο της Αθήνας όπως γνωρίζετε υπάρχουν πολλές δράσεις για την παιδεία. Η μια από τις δράσεις τις βασικές είναι το κοινωνικό φροντιστήριο, που αυτή τη στιγμή έχει 70 μαθητές περίπου και 35 καθηγητές οι οποίοι είναι εθελοντές..”

Κοινωνικές δράσεις του Δήμου Αθηναίων

“Εχουμε και άλλου είδους δράσεις, όπως η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, τα οποία στο Σεράφειο Κολυμβητήριο, υπάρχει μια αίθουσα όπου γίνονται μαθήματα δια βίου μάθησης και εκπαίδευσης ενηλίκων, όπως σε ξένες γλώσσες, παραδίδονται μαθήματα πληροφορικής, μαθήματα σε ηλικιωμένους κ.α…”.