Διεθνή

Ελβετία: Οι λύκοι πλησιάζουν υπερβολικά τους ανθρώπους και τους προκαλούν ανησυχία

Ελβετία: Οι λύκοι πλησιάζουν υπερβολικά τους ανθρώπους και τους προκαλούν ανησυχία
Ελβετία: Πλέον στη χώρα υπάρχουν περίπου 100 εκπρόσωποι του είδους, που διαμορφώνουν τουλάχιστον οχτώ αγέλες που τρέφονται με ζώα κτηνοτρόφων.

Στην Ελβετία η εμφάνιση 1-2 λύκων που κάνουν βόλτα στα βουνά από τα οποία είχε εξαφανιστεί το είδος πριν από έναν αιώνα είναι μια θετική εξέλιξη. Αλλά μία αγέλη που περιφέρεται σε αλπικά χωριά και παραμονεύει σε διαδρομές που ακολουθούν παιδιά, είναι κάτι επικίνδυνο. Ελβετία

100  Λύκοι στην Ελβετία

Όταν ο πρώτος λύκος γύρισε στην Ελβετία πριν από περίπου 30 χρόνια, περιπλανώμενος στα σύνορα με την Ιταλία, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ενθουσιάστηκαν. Στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου αρκετά είδη εξαφανίστηκαν από τις ελβετικές Άλπεις: η καφέ αρκούδα, ο λύγκας και ο λύκος.

Τώρα και τα τρία είδη είναι πίσω στη βάση τους. Οι αρκούδες και οι λύκοι με πολύ απλό τρόπο, ενώ στην περίπτωση του λύγκα έγινε επιτυχής επανεισαγωγή. Όμως, για κάποιες αλπικές αγροτικές κοινότητες, η συνύπαρξη δεν είναι αρμονική.

Τριάντα χρόνια μετά την επιστροφή του λύκου στην Ελβετία, πλέον στη χώρα υπάρχουν περίπου 100 εκπρόσωποι του είδους, που διαμορφώνουν τουλάχιστον οχτώ αγέλες. Συνήθως τρέφονται με ζώα κτηνοτρόφων, κάτι που εξοργίζει τους τελευταίους.

Ελβετία

Ολόκληρη η αλπική οικονομία απειλείται

Το καλοκαίρι, η ένωση αγροτών της Ελβετίας διαμαρτυρήθηκε ότι οι επιθέσεις σε κοπάδια έχει λάβει νέες διαστάσεις, κάτι που τους αναγκάζει να παίρνουν νωρίτερα τα ζώα τους από τα καλοκαιρινά βοσκοτόπια, για να τα προστατεύσουν. Ολόκληρη η αλπική οικονομία απειλείται, προειδοποίησαν.

Αυτό τον μήνα, κτηνοτρόφος κοντά στη Βέρνη ξύπνησε και βρήκε επτά από τα 35 πρόβατά του νεκρά. Ένας λύκος, κατά τα φαινόμενα, είχε καταφέρει να πηδήξει πάνω από τον ηλεκτρικό φράχτη που είχε τοποθετήσει για την προστασία του κοπαδιού.

Ακόμη περισσότερο ανησυχητικό είναι ότι κάποιες αγέλες λύκων δεν δείχνουν «ενδιαφέρον» μόνο για τα πρόβατα, αλλά και για ανθρώπους. Τον περασμένο χειμώνα λύκος εντοπίστηκε να παρακολουθεί παιδιά που μάθαιναν σκι. Τον Αύγουστο, λύκος ακολούθησε αγρότισσα και τον σκύλο της στο καντόνι Γκριζόν. Λίγες ημέρες αργότερα, τρεις λύκοι ακολούθησαν την ίδια αγρότισσα και επιτέθηκαν στον σκύλο.

Στην ίδια περιοχή, πεζοπόροι ανέφεραν ότι τους ακολούθησε αγέλη λύκων. Και αυτό τον μήνα, μια ομάδα παιδιών στο Χάινζενμπεργκ συνάντησαν λύκους στη διαδρομή προς το σχολείο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments