Διεθνή

Ακσενέρ προς Ερντογάν: Θα φάτε σφαλιάρα στις εκλογές

Ακσενέρ προς Ερντογάν: Θα φάτε σφαλιάρα στις εκλογές
Ακσενέρ προς Ερντογάν: Η Τουρκία συνεχίζει να "βράζει" κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης που έχει δημιουργηθεί, ενώ η αντιπολίτευση αρχίζει να παίρνει το προβάδισμα.

Η Ακσενέρ προέβλεψε βαριά ήττα για τον Ταγίπ Ερντογάν. Οι δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης, της Άγκυρας και της Σμύρνης, έχουν ήδη ενώσει τις δυνάμεις τους κατά του Ερντογάν, ενώ ταυτόχρονα έχει η κατρακύλα του Ερντογάν στις δημοσκοπήσεις, με φόντο την οικονομική κρίση συνεχίζεται.

«Αυτός ο λαός έχει τιμωρήσει, με κάθε τρόπο, όσους έχουν πειράξει τη  βούλησή του. Μην το κάνετε αυτό. Προσπαθώντας να στήσετε παγίδες σε κάποιους, μην ετοιμάζετε τη σφαλιάρα που θα έρθει στις εκλογές» δήλωσε χαρακτηριστικά η Ακσενέρ. New York Times: Κλονίζεται η εξουσία του Ερντογάν

Η συνταγή του Ερντογάν για την οικονομική κρίση

Την ίδια στιγμή, μπορεί ο Ερντογάν να ισχυρίζεται ότι δεν θα αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό με την αύξηση των επιτοκίων, αλλά στην πραγματικότητα αυτό ακριβώς κάνουν οι τουρκικές τράπεζες στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν καταθέσεις σε λίρες και να ανακόψουν έτσι τη ραγδαία υποτίμησή της.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, τα επιτόκια καταθέσεων εκτινάχθηκαν πάνω από το 20% έναντι 17-18% πριν από μία εβδομάδα, ενώ τα επιτόκια χορηγήσεων για τις μικρομεσαίες αυξήθηκαν πάνω από το 30%. Τα επιτόκια αυτά σημείωναν άνοδο εδώ και εβδομάδες, αλλά ο ρυθμός της επιταχύνθηκε τις περασμένες ημέρες, σύμφωνα με τραπεζίτες.

«Βλέπει» αύξηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας θα αυξηθούν ξεπερνώντας τα 135-150 δισεκ. δολάρια. Επέμεινε ότι δεν θα επιτρέψει να χρησιμοποιηθούν τα δάνεια των κρατικών τραπεζών από κάποιους για να κερδίσουν χρήματα και είπε ότι κανένας επενδυτής δεν θα πρέπει να κάνει κερδοσκοπικές κινήσεις. Κατά τον Ερντογάν, η αβεβαιότητα από την αστάθεια της ισοτιμίας δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα της χώρας. Επέμεινε μάλιστα ότι δεν υπάρχει έλλειψη συναλλάγματος στην Τουρκία, αλλά αφθονία.

Απέκλεισε πρόωρες εκλογές

Για τον τραπεζικό τομέα, είπε ότι είναι σταθερός, ενώ απέκλεισε για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments