Διεθνή

Πρωτοχρονιά 2022: Τα εντυπωσιακά έθιμα των Σκωτσέζων

Πρωτοχρονιά 2022: Τα εντυπωσιακά έθιμα των Σκωτσέζων
Πρωτοχρονιά 2022: Η παραμονή πρωτοχρονιάς είναι ιδιαίτερη γιορτή για τους Σκωτσέζους, με τα έθιμα τους να θυμίζουν κάτι από τους βίκινγκς.

Κατά τη διάρκεια του εορτασμών για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, το έθιμο του “ποδαρικού” εφαρμόζεται σε όλη την Σκωτία. Το γνωστό και στην Ελλάδα έθιμο υπαγορεύει ότι το πρώτο πρόσωπο που θα περάσει το κατώφλι ενός σπιτιού το νέο έτος θα φέρει καλή τύχη. Μάλιστα, στη Σκωτία πρέπει να έχει μαζί του και ένα δώρο, παραδοσιακά ένα μπουκάλι ουίσκι.

Η λέξη Hogmanay, είναι συνδεδεμένη με τις θεαματικές τελετές που γίνονται στους δρόμους της Σκωτίας. Πυροτεχνήματα, πυρσοί και φωτιές είναι μερικά από τα έθιμα με τα οποία γιορτάζουν το νέο έτος. Οι εκδηλώσεις γίνονται σε όλη την Σκωτία και διαρκούν 3 ημέρες, ξεκινώντας από τα τέλη Ιανουαρίου και φτάνοντας μέχρι τις 2 Ιανουαρίου.

Η προέλευση της λέξης Hogmanay

Οι ρίζες του Hogmanay φτάνουν ίσως πίσω στον εορτασμό του χειμερινού ηλιοστασίου μεταξύ των Σκανδιναβών καθώς και ενσωματώνοντας έθιμα από τον γαελικό εορτασμό του Samhain. Οι Βίκινγκς γιόρταζαν το Yule,που αργότερα συνέβαλε στο Δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων, ή τις «Daft Days» όπως ονομάζονταν μερικές φορές στη Σκωτία.

Τα Χριστούγεννα δεν γιορτάζονταν ως φεστιβάλ και το Hogmanay ήταν η πιο παραδοσιακή γιορτή στη Σκωτία. Αυτό μπορεί να ήταν αποτέλεσμα της Προτεσταντικής Μεταρρύθμισης μετά την οποία τα Χριστούγεννα θεωρήθηκαν «πολύ παπικά».

Το Hogmanay γιορταζόταν επίσης στο βόρειο τμήμα της Αγγλίας, μέχρι και το Ρίτσμοντ. Ήταν παραδοσιακά γνωστό ως «Hagmena» στο Northumberland, «Hogmina» στο Cumberland και «Hagman-ha» ή «Hagman-heigh» στο North Riding του Yorkshire.

Έθιμα για τον εορτασμό του νέου έτους

Καθαρισμός σπιτιού

Οι παραδόσεις λένε πως πρέπει να καθαρίσεις το σπίτι, να πετάξεις τη στάχτη από το τζάκι και να έχεις τακτοποιήσει όλα σου τα χρέη μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Το έθιμο συμβολίζει την εκκαθάριση του παλαιού έτους για να υποδεχτείς το νέο

Ο Αγιασμός του Σπιτιού

Είναι μια πολύ παλιά παράδοση της υπαίθρου, όπου οι κάτοικοι ευλογούσαν τα σπίτια και τα ζώα με ιερό νερό από ένα τοπικό ρυάκι. Παρόλο που είναι ένα έθιμο, το οποίο είχε σχεδόν εξαφανιστεί, τα τελευταία χρόνια επανέκαμψε. Μετά την ευλογία με το νερό, η γυναίκα του σπιτιού έπρεπε να πάει από δωμάτιο σε δωμάτιο με ένα κλαδί που σιγοκαίγεται, γεμίζοντας το σπίτι με καπνό ώστε να διώξει το κακό.

Μία από τις πιο εντυπωσιακές τελετές πυρκαγιάς πραγματοποιείται στο Stonehaven, νότια του Αμπερντίν στη βορειοανατολική ακτή, όπου γιγαντιαίες βολίδες περιστρέφονται γύρω από μεγάλους μεταλλικούς στύλους προσφέροντας ένα εκπληκτικό θέαμα. Η προέλευση του εθίμου έχει συνδεθεί με το χειμερινό ηλιοστάσιο με τις αιωρούμενες βολίδες που υποδηλώνουν τη δύναμη του ήλιου, διώχνοντας έτσι μακριά τα κακά πνεύματα. Τα παγανιστικά έθιμα δεν επέζησαν τυχαία σε όλη την Ευρώπη. Οι χριστιανικές κοινωνίες συνηθισμένες, κατά την ειδωλολατρία, να γιορτάζουν κάποιες εποχές, προσαρμόστηκαν με την αλλαγή του δόγματος και κράτησαν κάποια έθιμα.

Φεστιβάλ Φωτιάς

Ο εορτασμός δεν περιορίζεται στο σπίτι. Η παραδοσιακή τελετή της Πρωτοχρονιάς θέλει τους Σκωτσέζους να κατακλύζουν τους δρόμους και να παρελαύνουν με πυρσούς, φαναράκια και πυροτεχνήματα, φορώντας στολές από δέρματα ζώων.

Η φωτιά βρίσκεται στο επίκεντρο των εορτασμών του Hogmanay. O καπνός που βγαίνει από τους πυρσούς που είναι τυλιγμένοι από δορές βοοειδών θεωρείται ότι διώχνει τα κακά πνεύματα. Πρόκειται για εικόνες βγαλμένες από τους ειδωλολατρικούς εορτασμούς των Βίκινγκς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments