Ελλάδα

Λεωφόρος Αλεξάνδρας: Ουρές από τα ξημερώματα για τεστ

Λεωφόρος Αλεξάνδρας: Ουρές από τα ξημερώματα για τεστ
Λεωφόρος Αλεξάνδρας: Συνεχίζουν να είναι μεγάλες οι ουρές έξω από τα Κέντρα Υγείας και τα φαρμακεία με τους πολίτες να περιμένουν να κάνουν τεστ.

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία, με τους πολίτες να σχηματίζουν ουρές από τα ξημερώματα, έξω από το Κέντρο Υγείας στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, περιμένοντας να υποβληθούν σε τεστ κορωνοϊού. Το φαινόμενο αυτό έχει δημιουργηθεί λόγω της αύξησης της συχνότητας των τεστ που προβλέπουν τα νέα μέτρα.

Από όσους περιμένουν, οι περισσότεροι έχουν ήδη θετικό self test, ενώ κάποιοι εμφάνισαν και συμπτώματα θέλουν να επιβεβαιωθούν κάνοντας rapid ή PCR τεστ. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, πολίτης ανέφερε ότι έφτασε στο Κέντρο Υγείας από τις 4 τα ξημερώματα καθώς χθες, Κυριακή, ήταν τόσο πολύς ο κόσμος που δεν κατάφερε να εξυπηρετηθεί.

Μεγαλώνουν οι ουρές

Ουρές υπάρχουν από νωρίς το πρωί σε φαρμακεία και Κέντρα Υγείας στο Χαλάνδρι με τον κόσμο να περιμένει να υποβληθεί και σε μοριακό έλεγχο, όπως φαίνεται στις παρακάτω εικόνες του ΑΝΤ1. Σύμφωνα με το Open, αρκετές είναι οι επιχειρήσεις που ενημέρωσαν τους εργαζόμενους τους ότι για να γυρίσουν στις δουλειές τους θα πρέπει να έχουν αρνητικό rapid.

Το τελευταίο διάστημα οι ουρές είναι μεγάλες έξω από διαγνωστικά κέντρα και σημεία που βρίσκονται κλιμάκια του ΕΟΔΥ, ειδικά μετά τις εορτές.

Τα συμπτώματα της Όμικρον

Τα τελευταία δεδομένα, που έχουν συγκεντρώσει οι επιστήμονες που ασχολούνται με την πανδημία του κορωνοϊού, δείχνουν ότι όσοι νοσούν από την μετάλλαξη Όμικρον θα νομίζουν ότι έχουν ένα απλό κρυολόγημα. Τα συχνότερα συμπτώματα της – σύμφωνα με βρετανικές μελέτες – είναι καταρροή, πονοκέφαλος, κόπωση, φτέρνισμα και πονόλαιμος. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ασθενείς με αυτή την μετάλλαξη του κορωνοϊού, σε αντίθεση με όσους νόσησαν με το αρχικό στέλεχος του ιού, σπάνια παρουσιάζουν απώλεια όσφρησης και γεύσης, βήχα και υψηλό πυρετό.

svg%3E

Στα παραπάνω αναφέρθηκε και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση της Πέμπτης 30 Δεκεμβρίου για την εξέλιξη της πανδημίας. Τόνισε δε ότι δεν πρέπει «να αψηφούμε τα συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, αλλά να προχωράμε άμεσα στην διενέργεια είτε αυτοδιαγνωστικού, ή και εργαστηριακού ελέγχου».

Rapid test ή PCR

Η αγωνία που έχει κατακλύσει πολλούς πολίτες, σε συνδυασμό με τις τεράστιες ουρές έξω από τα διαγνωστικά κέντρα καταγράφονται από το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και μετά, οδήγησε στην ανακοίνωση νέων συστάσεων από το υπουργείο Υγείας σχετικά με τα τεστ κορωνοϊού. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, διευκρίνισε – το απόγευμα της Πέμπτης (30/12) κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας – ότι όσοι βγουν θετικοί με rapid test δεν χρειάζεται να κάνουν PCR.

Για το πότε πρέπει να κάνει κάποιος PCR ή rapid test μίλησε και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος, στο MEGA. Σημείωσε μάλιστα ότι όσοι νοσούν για πρώτη φορά θα πρέπει αναγκαστικά να κάνουν PCR.

 svg%3E

«Ο μεγάλος στόχος αυτή τη στιγμή είναι να περιοριστούμε στα σπίτια μας όσοι είμαστε θετικοί και να μην εκθέτουμε τους ανθρώπους μας στον ιό. Επομένως, οτιδήποτε μέτρο έχει να κάνει με τον περιορισμό της κινητικότητας είναι πολύ σημαντικό. Γι αυτόν τον λόγο, όταν κάποιος ο οποίος, είναι εμβολιασμένος και δεν νοσεί για πρώτη φορά – καθώς όταν κάποιος νοσήσει για πρώτη φορά πρέπει αναγκαστικά να κάνει PCR test, τόσο γιατί πρέπει να δηλωθεί όσο και να βγάλει τα απαραίτητα πιστοποιητικά – είναι στο σπίτι του και έχει ένα θετικό rapid test, αυτό επαρκεί, να μη κάνει μοριακό τεστ, να κάτσει στο σπίτι», τόνισε ο Χαράλαμπος Γώγος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments