Οικονομία

Φορολογικές υποχρεώσεις: Ποιες πήραν παράταση και τη νέα χρονιά

Φορολογικές υποχρεώσεις: Ποιες πήραν παράταση και τη νέα χρονιά
Φορολογικές υποχρεώσεις: Μια σειρά από φορολογικές υποχρεώσεις πήραν παράταση και τη νέα χρονιά καθώς το υπουργείο Οικονομικών δέχθηκε τα αιτήματα φορέων να δοθεί επιπλέον χρόνος στους φορολογούμενους για την τακτοποίησή τους.

Μια σειρά από φορολογικές υποχρεώσεις πήραν παράταση και τη νέα χρονιά καθώς το υπουργείο Οικονομικών δέχθηκε τα αιτήματα φορέων να δοθεί επιπλέον χρόνος στους φορολογούμενους για την τακτοποίησή τους.

Ποιες φορολογικές υποχρεώσεις πήραν παράταση και τη νέα χρονιά

Τέλη κυκλοφορίας

Με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου, δόθηκε νέα προθεσμία για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας του 2022, καθώς και για τη θέση των οχημάτων σε εκούσια ακινησία, έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022.

Όπως επισημαίνει σε δήλωσή του ο κ. Βεσυρόπουλος, «η Κυβέρνηση έχει πλήρη αντίληψη και συναίσθηση των δυσκολιών, αλλά και των ιδιαίτερων συνθηκών, που έχει δημιουργήσει η πανδημία. Η παράταση για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας είναι επιβεβλημένη, για να διευκολύνει τους πολίτες και να δοθεί η δυνατότητα σε όλους να εκπληρώσουν αυτή την υποχρέωση».

Δεν θα υπάρξει άλλη τονίζει το υπουργείο Οικονομικών

Το Υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι δεν θα υπάρξει νέα παράταση και η εξόφληση των τελών κυκλοφορίας πρέπει να γίνει έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022.

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Παράταση έως το τέλος Ιουνίου έλαβαν οι επιχειρήσεις προκειμένου να ξεκινήσουν την αποπληρωμή των κεφαλαίων που έλαβαν από το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής. Η κυβέρνηση αποφάσισε μετάθεση της πληρωμή της πρώτης εκ των 60 άτοκων δόσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής, από την 31η Ιανουαρίου 2022, στις 30 Ιουνίου 2022. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα αποπληρωμής του συνόλου του επιστρεπτέου ποσού έως τις 31 Μαρτίου 2022 με έκπτωση 15% επί του ποσού προς επιστροφή.

Πάγιες δαπάνες

Εξάμηνη παράταση έλαβαν τα πιστωτικά που έχουν εκδοθεί και πλέον η διάρκεια τους επεκτείνεται έως τις 30 Ιουνίου 2022, προκειμένου η ενίσχυση να μπορεί να χρησιμοποιηθεί το τέλος Ιουνίου. Το υπόλοιπο ποσό που παραμένει μετά τη λήξη της παράτασης δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ακυρώνεται αυτόματα μετά την πάροδο της προθεσμίας ενώ το χορηγηθέν ύψος ενίσχυσης προσαρμόζεται αναλόγως.

Ρύθμιση 36-72 δόσεων

Παρατείνεται μέχρι 26 Ιανουαρίου 2022 η ρύθμιση των 36-72 δόσεων για τε χρέη που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το υπουργείο Οικονόμων αποφάσισε να παρατείνει την καταληκτική προθεσμία υποβολής αίτησης, καθώς το ενδιαφέρον των οφειλετών παραμένει χαμηλό. Η αρχική προθεσμία έληγε στις 31/12/2021, ενώ πλέον οι τουλάχιστον 820.000 φορολογούμενοι που έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν θα έχουν περιθώριο έως και τις 26 Ιανουαρίου.

Συνεργασία

Νέα παράταση, έως τις 31 Μαρτίου της επόμενης χρονιάς, έδωσε η Κυβέρνηση στο πρόγραμμα «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ».

Πρόκειται για τον μηχανισμό που έχει τεθεί σε ισχύ ήδη από τον Ιούνιο του 2020, ως μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία. Δίνεται το δικαίωμα στην επιχείρηση να περιορίσει το χρόνο εργασίας, ενός εργαζόμενου που δουλεύει με όρους πλήρους απασχόλησης, έως και 50%, χωρίς να μεταβληθεί η σχέση εργασίας. Για το χρόνο που δεν απασχολείται ο εργαζόμενος, ο κρατικός προϋπολογισμός ενισχύει τον ίδιο, καλύπτοντας το 60% της αμοιβής (μέχρι ενός συγκεκριμένου ύψους) που αντιστοιχεί στο διάστημα αυτό. Έτσι, ο εργαζόμενος θα έχει μια μείωση αποδοχών έως 20%, αλλά διασώζει τη θέση εργασίας του.

Πόθεν έσχες

Νέα παράταση δόθηκε στην προθεσμία για τις δηλώσεις πόθεν έσχες. Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων από τους υπόχρεους των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων παρατείνεται μέχρι 16 Φεβρουαρίου 2022 από 31-01-2022 που ήταν η αρχική ημερομηνία της τροπολογίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments