Οικονομία

Ταμείο Ανάκαμψης: Έρχεται «ένεση ρευστότητας» με 3,6 δισεκατομμύρια

Ταμείο Ανάκαμψης: Έρχεται «ένεση ρευστότητας» με 3,6 δισεκατομμύρια
Ταμείο Ανάκαμψης: Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την εκταμίευση ποσού ύψους 3.6 δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης προς τη χώρα μας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι 29 Δεκεμβρίου η χώρα μας έστειλε αίτημα για χρηματοδοτική στήριξης προκειμένου να εκκινήσει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης “Ελλάδα 2.0.”.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την εκταμίευση ποσού ύψους 3.6 δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης προς τη χώρα μας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι 29 Δεκεμβρίου η χώρα μας έστειλε αίτημα για χρηματοδοτική στήριξης προκειμένου να εκκινήσει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης “Ελλάδα 2.0.”.

Τι αφορά το πρώτο αίτημα

Το πρώτο αίτημα πληρωμής της Ελλάδας αφορά 15 ορόσημα που καλύπτουν πολλές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στους τομείς της ενεργειακής απόδοσης, της βιώσιμης κινητικότητας, της διαχείρισης απορριμμάτων και της πολιτικής προστασίας, των ενεργών πολιτικών στην αγορά εργασίας, της υγειονομικής περίθαλψης, της φορολογικής διοίκησης, της Δικαιοσύνης, της επιχειρηματικής εξωστρέφειας και του συστήματος δημοσιονομικού ελέγχου. Δύο από τα ορόσημα και τους στόχους αφορούν τα πρώτα βήματα υλοποίησης του δανειακού μέρους του Μηχανισμού RRF.

Ποια τα επόμενα βήματα

Η Κομισιόν έχει πλέον δύο μήνες για να αξιολογήσει το αίτημα. Στη συνέχεια, θα στείλει την προκαταρκτική της αξιολόγηση για την εκπλήρωση των ορόσημων και των στόχων από την Ελλάδα, που απαιτούνται για αυτήν την πληρωμή, στην Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή του Συμβουλίου (EFC).

Το συνολικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας θα χρηματοδοτηθεί με 17,8 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Ταμείο Ανάκαμψης: Σε ετοιμότητα οι τράπεζες για την αξιοποίηση κεφαλαίων

Έτοιμες για την αξιοποίηση των σχετικών κεφαλαίων που θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης δηλώνουν οι τράπεζες. Πριν από λίγες ημέρες υπεγράφησαν επιχειρησιακές συμφωνίες για δάνεια που αφορούν το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης “Ελλάδα 2.0”.

Μετά τις συμφωνίες αυτές θα εκταμιευθούν άμεσα 970 εκατ. ευρώ προς τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα. Έχει προηγηθεί η υπογραφή ανάλογων συμβάσεων με δύο διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ), για τα οποία αναμένεται η εκταμίευση επιπλέον 600 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, ποσό ύψους 1,570 δισ. ευρώ θα είναι άμεσα διαθέσιμο για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στην ελληνική επικράτεια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments