Κόσμος

Ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει – Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν

Ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει – Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν
Θα δούμε τον κορωνοϊό να γίνεται ενδημικός μέσα στο 2022 επισημαίνουν αναλυτές

Mε την πιο μεταδοτική, ανθεκτική στα εμβόλια και ταχεία στην διασπορά της, μετάλλαξη του κορωνοϊού, την παραλλαγή Όμικρον, που εξαπλώνεται ραγδαία ανεβάζοντας τα κρούσματα παγκοσμίως σε επίπεδα ρεκόρ, μας βρήκε η έλευση του 2022. Οι πρώτοι μήνες του νέου έτους αναμένεται έντονο επιδημιολογικά, με αρκετούς επιστήμονες να εκτιμούν πάραυτα, πως κατόπιν θα ακολουθήσει μια ήρεμη περίοδος. Ορισμένοι αναλυτές, όπως αναφέρουν σε σχετικό άρθρο τους οι Financial Times, εκτιμούν συγκεκριμένα, πως το 2022 θα δούμε τον κορωνοϊό να γίνεται ενδημικός, πράγμα που ουσιαστικά σημαίνει την αρχή του τέλους της πανδημίας με ένα ιό που ήρθε μεν για να μείνει, αλλά παρότι δεν εξαφανίζεται δεν «βραχυκυκλώνει», όχι εντελώς τουλάχιστον τις ζωές μας.

Το τέλος της πανδημίας;

Το κατά πόσο βέβαια το 2022 θα μας φέρει το τέλος της πανδημίας, μένει να διαπιστωθεί. Ωστόσο, σύμφωνα με τους Financial Times, υπάρχουν και άλλο λόγοι για τους οποίους θα μπορούσαμε, έστω και δειλά να χαμογελάσουμε φέτος αναφορικά με την πανδημία. Όπως αναφέρουν, ο απολογισμός του Covid-19 στην παγκόσμια υγεία και ο ευρύτερος κοινωνικός και οικονομικός αντίκτυπός του θα μπορούσε να μειωθεί φέτος, εάν οι κυβερνήσεις και οι υγειονομικές αρχές ακολουθήσουν τις κατάλληλες πολιτικές και εάν αυτός ο ασταθής ιός αναπτυχθεί με τον τρόπο που πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι πιο πιθανό να συνεχίσει την πορεία του.

Στο μεταξύ η Όμικρον έχει φουντώσει τη συζήτηση για το μέλλον των νέων παραλλαγών του ιού. Η μία πλευρά υποστηρίζει ότι τα νέα παθογόνα όπως ο Sars-Cov-2 τείνουν να προκαλούν ηπιότερη ασθένεια όσο περνάει ο καιρός. Η άλλη πλευρά προειδοποιεί ότι είναι εξίσου πιθανό να εξελιχθούν σε μια πιο επιθετική κατεύθυνση.

«Είναι λογικό να συμπεράνουμε ότι η αλληλεπίδραση μεταξύ του ιού και του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος σημαίνει ότι όσο περισσότεροι άνθρωποι αποκτούν κάποια προστασία έναντι των σοβαρών συμπτωμάτων του Covid-19 μέσω εμβολιασμού ή μόλυνσης, τόσο καλύτερες είναι οι προοπτικές.

Κανένας πιθανός απόγονος του Sars-Cov-2 δεν θα μπορούσε να έχει αρκετές μεταλλάξεις στα σωστά σημεία για να ξεφύγει πλήρως από την προσοχή τόσο των αντισωμάτων όσο και των Τ-κυττάρων που δημιουργήθηκαν από προηγούμενη έκθεση σε προηγούμενη παραλλαγή», σχολιάζουν οι FT, τονίζοντας ότι η κορυφαία προτεραιότητα παραμένει ο εμβολιασμός όλου του κόσμου. «Όπως θα έπρεπε να είχε γίνει τον περασμένο χρόνο», τονίζουν με αναφορές στις ανισότητες των εμβολίων.

Ενισχυτικές δόσεις και παραλλαγές

«Αν και τα βιομηχανικά έθνη δικαιολογούνται να προστατεύουν τους πληθυσμούς τους με ενισχυτικές δόσεις για τους ενήλικες και εκστρατείες για την επέκταση του εμβολιασμού στα παιδιά, δεν μπορούμε να περιμένουμε να συνεχίσουμε να εμβολιάζουμε τον κόσμο κάθε τέσσερις έως έξι μήνες για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ενόψει των νέων παραλλαγών του ιού.

Θα πρέπει να βασιστούμε στην ανοσία που παρέχουν οι ετήσιοι εμβολιασμοί —κατά προτίμηση με μια νέα γενιά σκευασμάτων που είναι αποτελεσματικά έναντι όλων των παραλλαγών του κορωνοϊού— και από την επανειλημμένη έκθεση σε κάτι που αργά ή γρήγορα θα γίνει ενδημική λοίμωξη», υπογραμμίζουν εξηγώντας πως πρέπει να δοθεί βάση στην ανάπτυξη εμβολίων νέων τεχνολογιών για να συμπληρώσουν τα εμβόλια της Moderna και των BioNTech/Pfizer.

Ταυτόχρονα, αναφέρουν οι FT, περισσότερες επενδύσεις θα πρέπει να κατευθυνθούν σε αντιιικά φάρμακα που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στην καταστολή των συμπτωμάτων σε όσους έχουν μολυνθεί.

Παράλληλα όπως επισημαίνουν θα πρέπει να ενισχυθούν δύο ακόμα ζωτικοί παράγοντες: η διάγνωση και η επιτήρηση.

«Οποιαδήποτε μικρή ευκαιρία είχαμε στις αρχές του 2020 για την εξάλειψη του Covid-19 έχει προ πολλού χαθεί», ανακεφαλαιώνουν οι Financial Times, τονίζοντας εκ νέου ότι οι προσπάθειες για τον έλεγχο της πανδημίας, αν και δικαιολογημένες μέχρι στιγμής στο πλαίσιο της παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης για την υγεία, δεν μπορούν να συνεχιστούν επ’ αόριστον.

«Η παράπλευρη ζημία, στην ψυχική υγεία και ευημερία, την κοινωνική συνοχή και την παγκόσμια οικονομία, θα ήταν πολύ μεγάλη. Φέτος ο κόσμος θα πρέπει να αναπτύξει ανθεκτικότητα ώστε να μπορέσουμε να ζήσουμε με τον Sars-Cov-2 και τους απογόνους του, με τρόπο που προκαλεί λιγότερη αναστάτωση, ενώ παράλληλα προστατεύει εκείνους που είναι πιο ευάλωτοι», καταλήγουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments