Ελλάδα

Στη σκιά της Όμικρον τα φετινά Θεοφάνεια – Πώς θα γίνει ο εορτασμός

Στη σκιά της Όμικρον τα φετινά Θεοφάνεια – Πώς θα γίνει ο εορτασμός
Θεοφάνεια: Λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων ματαιώνονται οι τελετές αγιασμού των υδάτων σε πολλές Μητροπόλεις

Με περιοριστικά μέτρα, χρήση μάσκας και ματαιώσεις τελετών σε εξωτερικούς χώρους γιορτάζονται αύριο τα Θεοφάνεια, λόγω της τεράστιας διασποράς του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε στις 30 Δεκεμβρίου και ισχύει έως και τις 16 Ιανουαρίου, σε περίπτωση τέλεσης λειτουργίας, λατρευτικής σύναξης, ιεροπραξίας, μυστηρίου και κάθε είδους θρησκευτικής τελετής σε υπαίθριους χώρους, ισχύουν τα θεσπισθέντα προληπτικά μέτρα υγιεινής για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, μεταξύ των οποίων χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, αναφερόμενος στα μέτρα που θα ισχύσουν δήλωσε: «Ήδη υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα που εφαρμόζονται εντός και εκτός των ναών. Οι πιστοί προσέρχονται στους ναούς έχοντας κάνει rapid test. Για την τελετή του αγιασμού των υδάτων στον εξωτερικό χώρο θα τηρούνται κανονικά οι αποστάσεις του 1,5 μέτρου και η υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας».

Η Ιερά Σύνοδος, σε εγκύκλιό της, αναφέρει για τον εορτασμό των Θεοφανείων:

  • Ο Αγιασμός των υδάτων θα τελεστεί τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων.
  • Αγιασμός («Φώτισμα») οικιών, επιχειρήσεων, καταστημάτων, εργοστασίων δε θα πραγματοποιηθεί καθ΄ όλη την περίοδο των Θεοφανείων.
  • Αντ’ αυτού οι πιστοί θα μπορούν, την παραμονή και την κυριώνυμο ημέρα των Θεοφανείων, να λαμβάνουν τον Μεγάλο Αγιασμό από τους Ιερό Ναό της Ενορίας τους, όπου με μέριμνα των Εφημερίων θα έχουν τοποθετηθεί φιαλίδια «προς αγιασμόν οίκων».

Ακυρώνονται τελετές

Λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων, δε θα πραγματοποιηθούν οι τελετές αγιασμού των υδάτων σε χώρους εκτός των Ιερών ναών, στα διοικητικά όρια της Μητρόπολης Φλώρινας, Πρεσπών και Εορδαίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Μητρόπολης, εκτός από τις δημόσιες τελετές αγιασμού των υδάτων που γίνονταν στο ποταμό Σακουλέβα, σε λίμνες και λιμνοδεξαμενές χωριών και κωμοπόλεων, ματαιώνονται και οι αγιασμοί που πραγματοποιούσαν οι ιερείς στις κατοικίες των πιστών. Οι ακολουθίες του αγιασμού των υδάτων θα πραγματοποιηθούν μόνο εντός των ναών της Μητρόπολης.

Στην Ήπειρο

Στα Γιάννενα δεν θα γίνει η καθιερωμένη τελετή στη λίμνη Παμβώτιδα, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε η Μητρόπολη Ιωαννίνων, αν και επίσημη ανακοίνωση δεν έχει υπάρξει ακόμη από τη Δημοτική αρχή.

Στους υπόλοιπους Δήμους μετά τον Δήμο Αρταίων, που τη Δευτέρα ανακοίνωσε ότι δεν θα γίνει η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στα νερά του Αράχθου από το γεφύρι της Άρτας, χθες ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων έκανε γνωστό ότι η καθιερωμένη τελετή καθαγιασμού των υδάτων και η ρίψη του Τιμίου Σταυρού από το Γεφύρι της Πλάκας δε θα πραγματοποιηθούν.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης δηλώνει ότι κατά την εορτή των Θεοφανείων, θα τελεστεί ο Όρθρος, η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Τίτου Ηρακλείου.

Για τη μη τήρηση των ειδικών κανόνων λειτουργίας, προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο στον κατά νόμο υπεύθυνο του χώρου λατρείας ή, απουσία αυτού, στον παριστάμενο θρησκευτικό λειτουργό, ύψους 1.500 ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments