Οικονομία

Εισφορά αλληλεγγύης: Χωρίς εισφορά τα μερίσματα του 2022

Εισφορά αλληλεγγύης: Χωρίς εισφορά τα μερίσματα του 2022
Εισφορά αλληλεγγύης: Στο τραπέζι βρίσκεται η απαλλαγή και για το 2022 από την εισφορά αλληλεγγύης των μερισμάτων που θα διανεμηθούν τη φετινή χρονιά. Αν κάτι τέτοιο συμβεί θα πρέπει να κατατεθεί διάταξη στη Βουλή καθώς προβλέπεται για το 2022 μόνο στα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα.

Στο τραπέζι βρίσκεται η απαλλαγή και για το 2022 από την εισφορά αλληλεγγύης των μερισμάτων που θα διανεμηθούν τη φετινή χρονιά. Αν κάτι τέτοιο συμβεί θα πρέπει να κατατεθεί διάταξη στη Βουλή καθώς προβλέπεται για το 2022 μόνο στα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα.

Εισφορά αλληλεγγύης: Τι ισχύει σήμερα

  • Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα για τα εισοδήματα που αποκτούν από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης δεν ισχύει για τους φορολογουμένους οι οποίοι τα 2 προηγούμενα έτη πιάστηκαν στην παγίδα των τεκμηρίων. Από το φετινό Ιανουάριο οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα “βλέπουν” μια έμμεση αύξηση στους μισθούς εξέλιξη η οποία δεν πρόκειται να αναστραφεί την επόμενη χρονιά. Για παράδειγμα, εργαζόμενος με 2 παιδιά και αποδοχές 1.500 ευρώ, έχει μηνιαία αύξηση περίπου 23 ευρώ, λόγω της μείωσης της παρακράτησης φόρου και των ασφαλιστικών του εισφορών.
  • Ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι για τα εισοδήματα του 2021 που θα δηλωθούν το 2022, καθώς και οι αγρότες.
  • Εισοδήματα από ενοίκια που εισπράχθηκαν το 2021. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης που αποκτά εισοδήματα 25.000 ευρώ από ενοίκια θα έχει όφελος ύψους 426 ευρώ από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2022.

Τι αλλάζει το 2022 για εισφορά αλληλεγγύης και ασφαλιστικές εισφορές

Εκτός από την αύξηση του κατώτατου μισθού 2% που έχει αποφασισθεί θα υπάρξουν αλλαγές και στην εισφορά αλληλεγγύης και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Εισφορά αλληλεγγύης

Έχει ανακοινωθεί ήδη η επέκταση για όλο το 2022 της απαλλαγής από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα.

Για τις ασφαλιστικές εισφορές

Διατηρούνται και το 2022 οι μειωμένες κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες οι ασφαλιστικές εισφορές για εργοδότες και εργαζόμενους. Αυτό στην πράξη οδηγεί σε σημαντική ελάφρυνση του μη μισθολογικού κόστους για ακόμη έναν χρόνο, με άμεσες θετικές συνέπειες τόσο στους εργαζόμενους όσο και στους εργοδότες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας, από τις έμμεσες αυξήσεις που θα προκύψουν το 2022 από τη μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών, σε συνδυασμό με την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης οι εργαζόμενοι με μεικτό μισθό της τάξεως των 700 έως 2.000 ευρώ θα έχουν όφελος από 160 έως 691 ευρώ ετησίως.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments