Οικονομία

Όμικρον: Πόσο σημαντικές θα είναι οι επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία

Όμικρον: Πόσο σημαντικές θα είναι οι επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία
Μετά την ανάκαμψη που κατέγραψε η παγκόσμια οικονομία μετά την πανδημία, τώρα κλονίζεται ξανά από την ταχεία μετάδοση της παραλλαγής Όμικρον

Μετά την ανάκαμψη που κατέγραψε η παγκόσμια οικονομία μετά την πανδημία, τώρα κλονίζεται ξανά από την ταχεία μετάδοση της παραλλαγής Όμικρον.

Ο ταξιδιωτικός κλάδος έχει ξανά υποστεί πλήγμα, κάποιοι από τους εργαζόμενους αναγκάστηκαν να απομονωθούν στο σπίτι και οι κυβερνήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με μια σκληρή επιλογή μεταξύ της επιβολής νέων περιορισμών ή της συρρίκνωσης της οικονομίας.

Θα μπορούσε η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομική ανάκαμψη; Ή μήπως τα ήπια συμπτώματά της θα εμποδίσουν την οικονομία να βυθιστεί ξανά;

Πόσο θα πληγεί η ανάπτυξη;

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι οι προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη ίσως χρειαστεί να αναθεωρηθούν επί τα χείρω μετά την εμφάνιση της Όμικρον.

Το ΔΝΤ είχε στο παρελθόν διατυπώσει την εκτίμηση για ανάπτυξη 5,9% για το 2021 και 4,9% φέτος, αλλά τώρα ενδεχομένως να αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις του αργότερα αυτόν τον μήνα.

Για να αμβλύνουν το πλήγμα στην οικονομία, οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ μείωσαν την περίοδο της καραντίνας για τα κρούσματα δίχως συμπτώματα κατά μισή έως πέντε ημέρες.

Ο Μαρκ Ζάντι, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αναμένει ανάπτυξη 2,2% στις ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο,  χαμηλότερη περισσότερο από το μισό από την προηγούμενη εκτίμηση του 5,2%.

«Η Όμικρον κάνει ήδη οικονομική ζημιά, όπως είναι σαφές από τις ασθενέστερες δαπάνες πιστωτικών καρτών, τη μείωση των κρατήσεων σε εστιατόρια, τις ακυρώσεις αεροπορικών πτήσεων και πολλά σχολεία που επιστρέφουν στη διαδικτυακή μάθηση», είπε ο ίδιος.

«Ωστόσο, αναμένω ότι η Όμικρον θα περάσει γρήγορα, η οικονομία θα ανακάμψει το δεύτερο τρίμηνο και η ανάπτυξη για το έτος θα παραμείνει ανεπηρέαστη», πρόσθεσε.

«Σε γενικές γραμμές, νομίζω ότι κάθε κύμα του ιού προκαλεί λιγότερη ζημιά στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και στην οικονομία σε σχέση με το προηγούμενο κύμα».

Στην ευρωζώνη, οι αυστηρότεροι περιορισμοί, η επιφυλακτικότητα των καταναλωτών και οι απουσίες από την εργασία, θα μειώσουν την οικονομική δραστηριότητα τις επόμενες εβδομάδες, αλλά η οικονομία θα ανακάμψει τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τον Andrew Kenningham, επικεφαλής οικονομολόγο για την Ευρώπη στην Capital Economics.

Οι χώρες με χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, οι οποίες είναι κυρίως αναπτυσσόμενες οικονομίες, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη αβεβαιότητα και μια πολιτική μηδενικού Covid από την Κίνα θα μπορούσε να βάλει φρένο στην ανάπτυξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου καθώς επιβάλει lockdown σε ολόκληρες πόλεις.

Τι θα γίνει με τον τουρισμό;

Η τουριστική βιομηχανία ανυπομονούσε για ανάκαμψη το 2022, αφού καταστράφηκε από το κλείσιμο των συνόρων και τα lockdown, κατά τα πρώτα κύματα της πανδημίας.

Όμως, η εμφάνιση της Όμικρον κατά τη διάρκεια της κρίσιμης περιόδου των χειμερινών διακοπών, προκάλεσε χιλιάδες ακυρώσεις πτήσεων, σημαντικό περιορισμό των κρουαζιέρων και λιγότερες κρατήσεις ξενοδοχείων.

Οι επενδυτές, ωστόσο, είναι αισιόδοξοι, καθώς οι μετοχές αεροπορικών εταιρειών και των εταιρειών κρουαζιέρας έχουν ανέβει τις τελευταίες εβδομάδες.

«Οι αγορές έμοιαζαν να κοιτάζουν την περίοδο μετά την Όμικρον», δήλωσε ο Alexandre Baradez, αναλυτής της IG France.

Θα επιδεινωθεί ο πληθωρισμός;

Η οικονομική ανάκαμψη είχε μια αρνητική παρενέργεια: ο πληθωρισμός που εκτινάχθηκε σε υψηλά επίπεδα δεκαετιών στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη καθώς οι τιμές της ενέργειας σημειώσαν άλμα και η αυξανόμενη ζήτηση αντιμετώπισε σημανικές ελλείψεις.

Οι κεντρικές τράπεζες επιμένουν ότι ο υψηλός πληθωρισμός είναι μόνο προσωρινός και ότι οι τιμές τελικά θα πέσουν, αλλά καταναλωτές και επιχειρήσεις έχουν ήδη πληγεί.

«Λίγες είναι οι βεβαιότητες για τον αντίκτυπο της Όμικρον στη ζήτηση των καταναλωτών, αλλά οι άνθρωποι που μένουν στο σπίτι λόγω της παραλλαγής είναι πιο πιθανό να ξοδέψουν τα χρήματά τους σε λιανικά προϊόντα παρά σε υπηρεσίες όπως φαγητό έξω ή ψυχαγωγία», δήλωσε ο Jack Kleinhenz, επικεφαλής οικονομολόγος. στην Εθνική Ομοσπονδία Λιανικής των ΗΠΑ.

«Αυτό θα ασκούσε περαιτέρω πίεση στον πληθωρισμό, καθώς οι αλυσίδες εφοδιασμού είναι ήδη υπερφορτωμένες σε όλο τον κόσμο», είπε.

Τα σημεία συμφόρησης της εφοδιαστικής αλυσίδας προκάλεσαν ελλείψεις πολλών αγαθών και πρώτων υλών πέρυσι, αυξάνοντας τις τιμές πολλών προϊόντων. Η υψηλότερη ζήτηση για προϊόντα  θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω τις τιμές των καυσίμων.

Η Federal Reserve ταρακούνησε τις αγορές αυτή την εβδομάδα καθώς τα πρακτικά από τη συνεδρίασή της τον Δεκέμβριο έδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ήταν έτοιμη να προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της πιο επιθετικά για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Κατά τα άλλα, ο πληθωρισμός διαβρώνει την αγοραστική δύναμη και καταγράφει διψήφιο ποσοστό στη Βραζιλία και τη Νιγηρία.

Στη Βρετανία, τα Βρετανικά Εμπορικά Επιμελητήρια ανέφεραν ότι το 58% των επιχειρήσεων αναμένουν ότι οι τιμές τους θα αυξηθούν τους επόμενους τρεις μήνες.

Το τέλος της οικονομικής τόνωσης;

Οι κυβερνήσεις ανέπτυξαν τεράστια προγράμματα τόνωσης το 2020 ώστε σώσουν τις οικονομίες τους, συσσωρεύοντας χρέος 226 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη που επενδύουν σε διαρθρωτικά προγράμματα, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης και το σχέδιο δαπανών για κοινωνικές και κλιματικές δαπάνες του Προέδρου Τζο Μπάιντεν, ύψους 1,75 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments