Διεθνή

Γαλλία: Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι παρούσα στη διαπραγμάτευση με τη Ρωσία για την Ουκρανία

Γαλλία: Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι παρούσα στη διαπραγμάτευση με τη Ρωσία για την Ουκρανία
Γαλλία: Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να εξαιρεθεί από τις συνομιλίες για την Ουκρανία, τονίζει ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμάν Μπον.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λεντριάν, είχε ήδη επισημάνει την Παρασκευή ότι η Μόσχα επιχειρεί να παρακάμψει την Ευρωπαϊκή Ένωση διαπραγματευόμενη άμεσα με την Ουάσινγκτον για το θέμα της Ουκρανίας, και ο Κλεμάν Μπον σήμερα επικοινώνησε με τους ηγέτες να μην πέσουν στην παγίδα, όπως την είπε χαρακτηριστικά της Ρωσίας. Η Γαλλία έδωσε διευκρινίσεις επί του θέματος. Γαλλία

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπλίνκεν – Μπορέλ

Λίγες μέρες πριν των διαβουλεύσεων υπήρξε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με τον επικεφαλή της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος επισκέφθηκε προ ημερών το Κίεβο, με πηγές να διαμηνύουν «οποιαδήποτε περαιτέρω στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας θα έχει τεράστιες συνέπειες και σοβαρό κόστος».

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος  μίλησε για την αξιολόγηση της κατάστασης μετά την επίσκεψή του στην Ουκρανία, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, οι δύο άνδρες «επαναβεβαίωσαν την υποστήριξη της ΕΕ και των ΗΠΑ στην [εθνική] κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και τόνισαν την ανάγκη η Ρωσία να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση και να εφαρμόσει πλήρως τις συμφωνίες του Μινσκ».

Γαλλία

Επίσης,κουβέντιασαν για τις διμερείς και πολυμερείς διπλωματικές δεσμεύσεις μετά τις προτάσεις που παρουσίασε η Ρωσική Ομοσπονδία για την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη και τόνισαν τη διαρκή εταιρική σχέση των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις κοινές δεσμεύσεις για τη διατλαντική ασφάλεια και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.

Δέχτηκαν ότι οποιαδήποτε συζήτηση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια θα γίνει σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με τη συμμετοχή της και να διατηρήσουν στενή επαφή σε αυτούς τους τομείς προτεραιότητας.

Η λύση στην Ουκρανία πρέπει να «περάσει» από την Ευρώπη

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έχουν επίσης επιμείνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βρίσκεται ενεργά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Ρώσους και τους Αμερικανούς για την ασφάλεια στην Ευρώπη. «Όποια και αν είναι η λύση, πρέπει να ‘περάσει’ από την Ευρώπη […] Δεν θα υπάρξει λύση παρά μόνο με την Ευρώπη» ισχυρίστηκε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού με τον Εμανουέλ Μακρόν την Παρασκευή στη Γαλλία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments