Κόσμος

Βιώσιμη διατροφή: Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Βιώσιμη διατροφή: Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου
Σύμφωνα με τους ειδικούς διατροφολόγους, στο πιάτο μας θα πρέπει να υπάρχουν περισσότερα λαχανικά και λιγότερο κρέας.

Τα οφέλη της βιώσιμης διατροφής, τόσο στο περιβάλλον, όσο και στην βελτίωση και τη διασφάλιση της  υγείας του ανθρώπου, διερεύνησαν επιστήμονες από τη Δανία τεκμηριώνοντας τη σχέση της με τον μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Η «βιώσιμη διατροφή» οδηγεί σε λιγότερα εγκεφαλικά επεισόδια κατέληξαν ερευνητές από τη Δανία σε πρόσφατη έρευνα τους, καταδεικνύοντας παράλληλα τα οφέλη της σωστής διατροφής για το περιβάλλον αλλά και την υγεία μας.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Stroke και διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Aarhus δείχνει πως ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου είναι πολύ μικρότερος όταν η διατροφή μας είναι «βιώσιμη».

Σύμφωνα δηλαδή με τους ειδικούς διατροφολόγους, στο πιάτο μας θα πρέπει να υπάρχουν περισσότερα λαχανικά και λιγότερο κρέας, κάτι στο οποίο καταλήγει και η πρόσφατη μελέτη του Τμήματος της Δημόσιας Υγείας που δείχνει πως η βιώσιμη διατροφή κάνει καλό όχι μόνο στο περιβάλλον αλλά και στην υγεία μας.

Μπορεί η vegan και vegetarian διατροφή να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού;  - www.olivemagazine.gr

Οι επτά φιλικές προς το περιβάλλον διατροφικές οδηγίες, οι οποίες και εφαρμόζονται στη Δανία – Καταναλώστε άφοβα:

  • Τροφές ποικίλες, πλούσιες σε φυτικές ίνες
  • Περισσότερα φρούτα και λαχανικά
  • Λιγότερο κρέας – Επιλέξτε όσπρια και ψάρια
  • Δημητριακά ολικής άλεσης
  • Φυτικά έλαια και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά
  • Λιγότερα γλυκά, αλμυρά και λιπαρά
  • Όσο γίνεται περισσότερο νερό

Η παρούσα έρευνα κρίνεται πολύ σημαντική μιας,  καθώς μια άλλη βρετανική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι χορτοφάγοι είχαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικής αιμορραγίας από τους κρεατοφάγους. Χορτοφαγία: Διατροφικές πηγές για 5 σημαντικά θρεπτικά συστατικά - ALTERLIFE

Η έρευνα

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη πληθυσμιακή μελέτη Διατροφής, Καρκίνου και Υγείας της Δανίας. Συνολικά 57.053 ενήλικες ηλικίας από 50 έως 64 ετών έλαβαν μέρος στην μελέτη στις αρχές του 1990, απαντώντας ερωτήσεις σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής. Τα επόμενα χρόνια που ακολούθησαν οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα εθνικά μητρώα για να εντοπίσουν τους συμμετέχοντες της έρευνας που ανέπτυξαν από εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Εάν οι ενήλικες άντρες ή γυναίκες ακολουθήσουν μία βιώσιμη διατροφή και τις συστάσεις για πρόσληψη φυτικών ινών, τότε βλέπουμε χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου» λέει η επικεφαλής της έρευνας, Christina Dahm.

«Μια χορτοφαγική διατροφή έχει πολλά κοινά με τη βιώσιμη διατροφή και από την στιγμή που πρέπει να ακολουθήσουμε μία πιο βιώσιμη λογική για το μέλλον, το αποτέλεσμα αυτό ήταν αρκετά ανησυχητικό», συμπλήρωσε οDaniel Ibsen που συνέβαλλε στην έρευνα.

«Η διατροφή μας έχει τρομερές επιπτώσεις στην υγεία μας αλλά επηρεάζει και το κλίμα και το περιβάλλον που ζούμε. Πρέπει να τρώμε πιο βιώσιμα αλλά φυσικά και πιο υγιεινά», τόνισε η Christina Dahm.

Σύμφωνα με την ίδια, η έρευνα θα πρέπει να συνεχιστεί αναλύοντας τη διατροφή που ακολουθούν οι Δανοί σήμερα που περιλαμβάνει πολλά τρόφιμα πιο βιώσιμα όπως το γάλα βρώμης και τα εναλλακτικά προϊόντα κρέατος φυτικής προέλευσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments