Πολιτική

Άδωνις Γεωργιάδης στο pagenews.gr: Πιθανόν να εξεταστεί ξανά το πλαφόν του PCR

Άδωνις Γεωργιάδης στο pagenews.gr: Πιθανόν να εξεταστεί ξανά το πλαφόν του PCR
Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Γεωργιάδης, πρόκειται για ένα σενάριο το οποίο είναι πρόωρο

Μια μάλλον απειροελάχιστη χαραμάδα για το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά είδη τροφίμων στο μέλλον, άφησε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο pagenews.gr και τον Δημήτρη Τάκη, την ώρα που τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, όσο και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έβαζαν φρένο σε κάθε παρόμοιο σενάριο.

Ωστόσο όπως ξεκαθάρισε ο κ. Γεωργιάδης, πρόκειται για ένα σενάριο το οποίο είναι πρόωρο καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η έρευνα του υπουργείου στην αγορά, προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποια προϊόντα καταγράφονται ή πρόκειται να καταγραφούν οι υψηλότερες αυξήσεις.

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης μάλιστα, αν η κυβέρνηση αποφασίσει τη μείωση του ΦΠΑ για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, δεν υπάρχει λόγος να τεθεί ως ζήτημα στους θεσμούς, καθώς δεν θα πρόκειται για δομική αλλαγή αλλά για μια βραχυχρόνια παρέμβαση.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων χαρακτήρισε ακραία πληθωριστική τη φάση που διανύει η παγκόσμια οικονομία ενώ έκανε σαφές πως «αυξήσεις θα έχουμε, τρόπος δεν υπάρχει να μην τις έχουμε διότι ανεβαίνουν οι τιμές παντού στον κόσμο».

Δεν είχαμε μεγάλες αυξήσεις στην Ελλάδα είπε ο κ. Γεωργιάδης απαντώντας σε ερώτημα αν θα έχουμε μεγαλύτερες αυξήσεις στο προσεχές μέλλον. Όπως είπε, οι επιχειρήσεις όλο αυτό το διάστημα κατάφεραν να απορροφήσουν μεγάλο μέρος των αυξήσεων ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα του παρατεταμένου πληθωρισμού είναι ότι οι επιχειρήσεις δεν έχουν άλλες αντοχές και δυνατότητες απορρόφησης των ανατιμήσεων.

Ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την εκτίμηση πως ο υψηλός πληθωρισμός θα παραμείνει τους πρώτους μήνες του 2022 και στη συνέχεια θα υπάρξει αποκλιμάκωση. Όπως τόνισε, φαινόμενα καρτέλ δεν έχουν καταγραφεί στη χώρα μας καθώς, όπως είπε, θα ήταν ανόητο τα σούπερ μάρκετ να αυξησουν τις τιμές περισσότερο από ότι ήδη αυξάνονται λόγω πληθωρισμού.

PCR

Ανοιχτό το ενδεχόμενο περεταίρω μείωσης του πλαφόν για τα PCR άφησε ο κ. Γεωργιάδης υπό την προϋπόθεση ότι η πανδημία συνεχίζεται και υπάρχει αυξημένη ζήτηση.

Απαντώντας στην κριτική για το πλαφόν των 47 ευρώ στα PCR και τη συζήτηση σχετικά με τα φθηνά μοριακά τεστ που εξασφάλισαν αρκετοί Δήμοι, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε πως υπάρχει μεγάλη διαφορά στην προμήθεια πολλών τεστ σε τιμή χονδρικής και στην τιμή λιανικής που πληρώνει κανείς όταν πηγαίνει σε ένα διαγνωστικό. Όπως τόνισε, το πλαφόν των 47 ευρώ έχει μπει στη λιανική τιμή ενός μοριακού τεστ, προσθέτοντας πως υπάρχουν στην αγορά τεστ με τιμές χαμηλότερες και καλό είναι να γίνεται μια έρευνα αγοράς από πλευράς των καταναλωτών.

Για το ενδεχόμενο να μειωθεί περαιτέρω το πλαφόν, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε πως αν συμβεί κάτι τέτοιο κάποια διαγνωστικά θα έχουν ζήτημα βιωσιμότητας, ωστόσο δεν απέκλεισε, αν η πανδημία συνεχιστεί και το επιβάλλουν οι ανάγκες, να μειωθεί ξανά.

Μέτρα στήριξης για εστίαση, κέντρα διασκέδασης

Την προσεχή Δευτέρα θα γίνουν οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης σχετικά με τα μέτρα στήριξης στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τα νέα περιοριστικά μέτρα, είπε ο κ. Γεωργιάδης, αφού πρώτα δεχτεί την εισήγηση της επιτροπής ειδικών.

Σχετικά με τη μορφή που θα έχει αυτή η στήριξη, ο κ. Γεωργιάδης απέκλεισε κατηγορηματικά μέτρα παρόμοια με αυτά που ελήφθησαν κατά το πρώτο lockdown. Προανήγγειλε μέτρα στοχευμένα και λογικά καθώς «δεν είμαστε ούτε στο 2020, ούτε στο 2021».

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης σχετικά με τις αντιδράσεις μέρους των κυπριακών πολιτικών κομμάτων για δηλώσεις του για την ποιότητα των PCR στη χώρα, είπε πως το ζήτημα είναι λήξαν και παρέμπεμψε στις δηλώσεις του Κύπριου υπουργού Υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments