Πολιτική

Μέτρα για την πανδημία: Ες αύριον τα…συμπεράσματα!

Μέτρα για την πανδημία: Ες αύριον τα…συμπεράσματα!
Ο Δημήτρης Μιχαλέλης γράφει στο pagenews.gr για τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας και τα τρία σενάρια για τα μέτρα

Οι πρωινές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου και οι συζητήσεις στους κόλπους της κυβέρνησης ήταν με…ανάμικτα συναισθήματα. Από τη μία ήταν η, φανερή καθ’ όλη τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, μείωση των κρουσμάτων. Από την άλλη όμως δεν μπορούσε κανείς να προσπεράσει τον υψηλό αριθμό νεκρών της Κυριακής, γεγονός που δείχνει ότι οι «σκληροί δείκτες» παραμένουν…πολύ σκληροί.

Δεν θα κόμιζε, άρα, κάποιος «γλαύκα εις Αθήνας», αν επεσήμαινε ότι, η πορεία της πανδημίας, η διαχείρισή της και κυρίως το «τι θα γίνει με τα μέτρα από την επόμενη Δευτέρα», αποτέλεσε σημαντικό κεφάλαιο (και) στις σημερινές συσκέψεις που έγιναν στο Μέγαρο Μαξίμου. Ούτε βεβαίως ότι η κεντρική και αναλλοίωτη «επίσημη» απάντηση των στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού είναι ότι «αναμένουμε τις εισηγήσεις των ειδικών και μετά θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις»…

Επισημάνθηκε δε ότι η τελική επιλογή θα κριθεί από δυο παράγοντες: την πορεία των δεικτών που επρόκειτο να ανακοινωθούν σήμερα, αύριο και όπως θα φαίνονται την Τετάρτη και ΚΥΡΙΩΣ τι θα δείξουν τα αυριανά τεστ στα σχολεία.

Ο σημερινός συναγερμός

Πάντως οι αποψινές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ έβαλαν την όπισθεν! Πρέπει να γυρίσουμε ένα μήνα πίσω -στις 14 Δεκεμβρίου 2021- για να συναντήσουμε τριψήφιο αριθμό νεκρών. Σήμερα ανακοινώθηκαν 101 θύματα…

Ήδη στην πλάστιγγα της λήψης των αποφάσεων προστέθηκε ένα μεγάλο βάρος. Κι ετσι, η αυριανή ημέρα θα είναι αποφασιστικής σημασίας: τόσο από τους καθημερινούς δείκτες , όσο και από τα στοιχεία που θα προκύψουν από τα self–test ανάμεσα σε μαθητές και καθηγητές

Σήμερα κι αύριο το πρωί θα πρέπει να γίνουν τα selftest μαθητών και εκπαιδευτικών. Το αποτέλεσμα αυτού του μαζικού testing -και η σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα- θα αποτελέσει τον καταλύτη για τις ανακοινώσεις.

Άλλωστε και στη σημερινή του ενημέρωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκίνησε δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα σχολεία-προφανώς επικαλούμενος τα στοιχεία τη περασμένης εβδομάδας, τα οποία κατά την κυβέρνηση επιβεβαιώνουν την ορθότητα της απόφασης για άνοιγμα των σχολείων με αυξημένο testing.

Η συνεδρίαση της Τεταρτης

Το δεδομένο λοιπόν είναι ότι οι ειδικοί θα συνεδριάσουν μεθαύριο Τετάρτη και θα προχωρήσουν σε επισκόπηση των στοιχείων προκειμένου να καταλήξουν στην εισήγησή τους ως προς τα μέτρα που θα πρέπει να υπάρχουν από την επόμενη Δευτέρα και μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Αυτό είναι το μόνο δεδομένο, καθώς όλα τα υπόλοιπα είναι τα σενάρια που εξετάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου.

H απόφαση της Κυβέρνησης είναι δεδομένη: αναζήτηση ισορροπιών ανάμεσα στην προστασία της Δημόσιας Υγείας και την -κατά το δυνατό- ομαλή λειτουργία της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Από την άλλη δεν είναι κρυφή η επιθυμία της Κυβέρνησης -και πιο έντονα σε κορυφαίους οικονομικούς υπουργούς- για την ταχύτερη δυνατή ενίσχυση της οικονομικής ζωής, δια της «χαλάρωσης των μέτρων». Ενδεικτικές ήταν οι σκέψεις του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, ο οποίος περιέγραψε σε αδρές γραμμές την κατάσταση και τα επόμενα βήματα.

Στις σημερινές συζητήσεις που έγιναν τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και στο πλαίσιο της κυβέρνησης παρουσιάσθηκαν τα μέχρι το πρωί αισιόδοξα στοιχεία (ιδίως δε προοπτικά) ως προς την εξέλιξη της πανδημίας. Έγιναν, μεταξύ άλλων, δυο σημαντικές διαπιστώσεις:

  • Απότομη πτώση στον αριθμό νέων μολύνσεων (η οποία δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά, όπως τονίστηκε και φάνηκε στα απογευματινά στοιχεία, κανείς δεν μπορεί να πει ακόμη αν έχει λάβει μόνιμα χαρακτηριστικά)
  • Αυξημένη πίεση στο σύστημα Υγεία (οι νοσηλείες είναι πάρα πολλές και σε απλές κλίνες, κι όχι μόνο στις ΜΕΘ)

Τρία σενάρια

Σε κάθε περίπτωση τόσο στην Κυβέρνηση, όσο και στις συνεδριάσεις των ειδικών θα τεθούν τρία σενάρια, ως προς τα μέτρα της επόμενης εβδομάδας:

  • Η πλήρης άρση τους.
  • Η επαναδιατύπωσή τους
  • Η παράτασή τους

Είναι προφανές ότι η «πλήρης άρση» δεν θα απασχολήσει πολύ, την Κυβέρνηση και τους ειδικούς, ιδίως αυτήν την περίοδο. Είναι νωρίς ακόμη. Ο Φεβρουάριος είναι μακριά… Και υπό πολλές προϋποθέσεις!

Η «παράταση» θα ήταν η πιο καθαρή λύση, μιας και, ακόμη και τα μέτρα ενίσχυσης που έχουν ανακοινωθεί λήγουν 31 Ιανουαρίου, άρα περιλαμβάνουν και την επόμενη εβδομάδα. Πλην όμως μια τέτοια επιλογή δεν θα έδινε «ψυχολογικές ανάσες» που επιθυμούν πολλοί στην Κυβέρνηση. Όμως θα έδινε τη δυνατότητα μιας καλύτερης στάθμισης των στοιχείων και ανακοίνωσης ακόμη πιο γενναίων μέτρων χαλάρωσης τη μεθεπόμενη Τετάρτη 26 Ιανουαρίου και με ορίζοντα τις αρχές Φεβρουαρίου.

Και το τρίτο σενάριο είναι η «επαναδιατυπωση» των υφιστάμενων μέτρων με ελάχιστες «σημειακές» και «ψυχολογικές» παρεμβάσεις: επιστροφή μουσικής, αύξηση ποσοστού θεατών στα γήπεδα. Κι αναλόγως του ποσοστού της…ελεγχόμενης χαλάρωσης που θα επιθυμούσε να εισάγει η κυβέρνηση, να καθοριστούν νέα ωράρια που θα κλείνει η εστίαση.

Με δεδομένο ότι η «πλήρης άρση» των μέτρων είναι εκτός συζήτησης στην παρούσα φάση, είναι προφανές ότι τα νέα μέτρα, που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη, θα κινούνται στην κλίμακα: από «επαναδιατύπωση» έως «παράταση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments