Πολιτισμός

Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος μέσα από τα σκίτσα ενός στρατιώτη

Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος μέσα από τα σκίτσα ενός στρατιώτη

Πηγή Φωτογραφίας: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου

Σειρά σκίτσων ενός 21χρονου στρατιώτη συνθέτουν ένα συναρπαστικό "ντοκιμαντέρ" για το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Οι αληθινοί καλλιτέχνες χρειάζονται μια δημιουργική διέξοδο, ανεξάρτητα από τις περιστάσεις, ακόμη και σε καιρό πολέμου… Χάρη στο δημιουργικό πάθος και το σταθερό χέρι του 21χρονου τότε στρατιώτη Victor Lundy, σώζεται μια σειρά σκίτσων που συνθέτουν ένα συναρπαστικό αρχείο, ένα ιδιαίτερο “ντοκιμαντέρ” για το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πρόκειται για μια συλλογή σχεδίων που σκιτσάρισε σε μια περίοδο έξι μηνών, στα οποία αποτυπώνονται στιγμιότυπα από τις μικρές ώρες και τις μεγάλες στιγμές του πολέμου.  Για τον Lundy, «το σχέδιο είναι κάπως συνώνυμο με τη σκέψη», πράγμα που σημαίνει ότι στα σκίτσα του ξεδιπλώνει την εμπειρία ενός στρατιώτη που πολεμά στην πρώτη γραμμή.

Ο Lundy σπούδαζε αρχιτεκτονική στη Νέα Υόρκη όταν, ενθουσιασμένος με την ιδέα της ανοικοδόμησης της μεταπολεμικής Ευρώπης, γράφτηκε στο Πρόγραμμα Ειδικής Εκπαίδευσης του Στρατού. Μέχρι το 1944, με την D-Day να πλησιάζει, ο στρατός χρειαζόταν ενισχύσεις, πράγμα που σήμαινε ότι ο νεαρός Lundy έπρεπε να καταταγεί στο πεζικό. Ωστόσο, αυτή η τροπή των γεγονότων δε σταμάτησε τη δημιουργικότητά του.

Ο Lundy, ο οποίος είναι τώρα 92 ετών, θυμάται ότι δεν πρόσεχε κατά τη διάρκεια των διαλέξεων. «Ήμουν απασχολημένος με το σκίτσο», παραδέχεται. Στη διάρκεια της θητείας του στο πεζικό, συνέχισε να σκιτσάρει σε μπλοκάκια τσέπης. Τα σχέδια δημιουργήθηκαν μεταξύ Μαΐου και Νοεμβρίου 1944, οπότε τραυματίστηκε.

Οι ζωντανές εικόνες δείχνουν τα πάντα, από αεροπορικές επιδρομές μέχρι παιχνίδια με ζάρια. Η λαχτάρα για επιστροφή στο σπίτι είναι ένα επαναλαμβανόμενο θέμα στα σκίτσα του. Μεταξύ άλλων, η συλλογή περιλαμβάνει λεπτομερή σχέδια της κουκέτας του, καθώς και ένα σχέδιο, με τίτλο Home Sweet Home, που δείχνει έναν στρατιώτη να χαλαρώνει σε μια αιώρα.

Ο Lundy, ο οποίος έκανε μια αξιόλογη καριέρα ως αρχιτέκτονας, δώρισε τα μπλοκ με τα σκίτσα του στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου. Τα σκίτσα έχουν όλα αρχειοθετηθεί ψηφιακά και είναι τώρα διαθέσιμα στο διαδίκτυο. Το δώρο του Lundy είναι πολύτιμο, καθώς αποτελούν ιστορικά τεκμήρια για την περίοδο του πολέμου ενώ έχουν ξεχωριστή καλλιτεχνική αξία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments