Πολιτική

Στην…παράταση πάνε τα μέτρα!

Στην…παράταση πάνε τα μέτρα!
O Δημήτρης Μιχαλέλης γράφει στο pagenews.gr για την αυριανή εισήγηση των ειδικών, οι οποίοι δείχνουν επιφυλακτικοί και προκρίνουν «συγκράτηση» και προσεκτική παρακολούθηση των στοιχείων

Στη ζυγαριά ανάμεσα στην «χαλάρωση» και την «ασφάλεια», οι επιστημονες φαίνεται να γέρνουν προς την ασφάλεια! Αύριο αναμένεται η εβδομαδιαία σύσκεψη των ειδικών, προκειμένου να συζητήσουν και κατόπιν να εισηγηθούν στην κυβέρνηση τι μέτρα θα ισχύουν από την ερχόμενη εβδομάδα και μέχρι τέλη Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιστήμονες θεωρούν ότι, ναι μεν η προοπτική μπορεί να αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας, όμως στην παρούσα φάση θα ήταν προτιμότερο να συστήσουν «συγκράτηση» και «παρακολούθηση της εξέλιξης». Κυριακή και Δευτέρα κατεγράφη αυξημένος αριθμός νεκρών, ενώ και σήμερα τα πάνω από 8.000 θετικά self–test στα σχολεία έδειξαν ότι η Όμικρον «κυκλοφορεί» πάρα πολύ στην κοινότητα.

(Και να σημειώσει κάποιος, ότι χωρίς αυτά τα self–test τα δυνητικά κρούσματα θα κυκλοφορούσαν χωρίς έλεγχο και με αυξημένη πιθανότητα να μεταδώσουν τον ιό…)

Έτσι, με βάση τα σημερινά δεδομένα, η λογική δείχνει ότι η Επιτροπή θα προτείνει αύριο την παράταση των μέτρων για τουλάχιστον μια εβδομάδα. Αφενός για να καταστεί δυνατή η παρατήρηση των πιο μόνιμων χαρακτηριστικών της πανδημίας, αφετέρου για να αποφύγουν να εισηγηθούν μια βεβιασμένη χαλάρωση, η οποία -αν η ύφεση δεν έχει μόνιμα χαρακτηριστικά- μπορεί να οδηγούσε σε απότομη έξαρση και επαναπροσδιορισμό περιοριστικών μέτρων.

Διαπιστώσεις και σχεδιασμοί

Στην Κυβέρνηση, τις τελευταίες ημέρες, κατέγραφαν με «συγκρατημένη αισιοδοξία» την απότομη πτώση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων κορωνοιού. Από την άλλη ακούνε με ιδιαίτερη προσοχή τους ειδικούς οι οποίοι επισημαίνουν την πιθανότητα τα πραγματικά κρούσματα να είναι περισσότερα, καθώς όσοι έχουν καθόλου ή ηπια συμπτώματα δεν κάνουν τέστ… Παράλληλα, οι επιστημονες εκτιμούν ότι την κορύφωση την είδαμε τις προηγούμενες ημέρες, αλλά δεν είναι βέβαιοι για το διάστημα που απαιτείται προκειμένου να επιτευχθεί ικανοποιητική αποκλιμάκωση.

Σε κάθε περίπτωση, στην Κυβέρνηση θεωρούν ότι η εξέλιξη της πανδημίας παραμένει αβέβαιη εξαιτίας των πολλών ασυμπτωματικών φορέων και της μεγάλης μεταδοτικότητας της μετάλλαξης «Όμικρον». Διαπιστώνεται ταυτόχρονα σημαντική μετακίνηση των νέων κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες. Γι’ αυτό -όπως τονίζουν οι ειδικοί- οι επόμενες μέρες κρίνονται καθοριστικής σημασίας.

Άλλη μια κρισιμη παραμετρος είναι η αυξημένη πίεση στο ΕΣΥ, η οποία συντηρείται από την ταυτόχρονη παρουσία της «Όμικρον» και της «Δέλτα». Η πίεση της «Ο» εκδηλώνεται κυρίως σε απλές κλίνες. Όμως είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, ενώ η διασπορά της «Ο» στην κοινότητα είναι πάνω από 80%, οι μισές από τις νοσηλείες προέρχονται από τη «Δ», η οποία προκαλεί βαρύτερη νόσηση και συνεπώς πίεση στις Μ.Ε.Θ..

Δυο σημαντικά δεδομένα από τις νοσηλείες είναι ότι:

  • 7 στους 10 νοσηλευόμενους είναι ηλικίας άνω των 55 ετών.

  • περισσότεροι από 85% των ασθενών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής είναι ανεμβολίαστοι.

Γι αυτό τόσο οι ειδικοί όσο και η Κυβέρνηση επιμένουν σε όλα τα μήκη ότι «είναι επιτακτική ανάγκη, αφενός για σχολαστική τήρηση των μέτρων προστασίας, αφετέρου για ταχύτερη εμβολιαστική κάλυψη, ιδίως των μεγαλύτερων ηλικιών».

Οι μεγάλες ηλικίες

Στον κυβερνητικό σχεδιασμό δόθηκε μεγάλο βάρος στην αύξηση του εμβολιασμού στις μεγάλες ηλικίες, καθώς σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού ανήκει σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, εν τέλει, σχεδόν εννέα στους δέκα συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, να έχουν εμβολιαστεί. Από τη στιγμή δε που ανακοινώθηκε η υποχρεωτικότητα, περισσότεροι από 208.000 που παρέμεναν ανεμβολίαστοι έσπευσαν να εμβολιαστούν. Σε όσους παραμένουν ακόμη επιφυλακτικοί «η Κυβέρνηση απευθύνει πρόσκληση να κάνουν την ίδια επιλογή το ταχύτερο δυνατό. Όχι μόνο για να σταματήσουν να επιβαρύνονται με το πρόστιμο, αλλά κυρίως για να θωρακιστούν απέναντι στη βαριά νόσηση».

Όπως σημειώνουν στην κυβέρνηση: «Η απόφαση για την υποχρεωτικότητα ελήφθη μετά τις διαπιστώσεις ότι, πρώτον, 9 στους 10 θανάτους από κορωνοιο αφορούν πολίτες άνω των 60 ετών, δεύτερον, 7 στους 10 διασωληνωμένους είναι ηλικίας άνω των 60 ετών και τρίτον, 8 στους 10 διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments