ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Χρήστος Σπίρτζης
Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Χρήστος Σπίρτζης στο OPINION LEADER: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει “καταπιεί” τον πρόεδρο του

Χρήστος Σπίρτζης στο pagenews.gr: Για τον ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., το επερχόμενο Συνέδριο και τον Πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, μίλησε στο Opinion Leader και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης.

Χρήστος Σπίρτζης στο pagenews.gr: Ο πρώην Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης μιλάει στην εκπομπή Opinion Leader του Δημήτρη Τάκη για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, το επερχόμενο Συνέδριο και τον Πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα. Έναν ηγέτη μακράς πνοής, όπως τον χαρακτηρίζει. 

Ο Χρήστος Σπίρτζης  μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή Opinion Leader με τον Δημήτρη Τάκη, δίνοντας απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα, που του τέθηκαν για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον Πρόεδρό του Αλέξη Τσίπρα και το συνέδριο που ετοιμάζεται ήδη.

Χρήστος Σπίρτζης στο pagenews.gr: Ο Χρήστος Σπίρτζης για το συνέδριο και την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ

Στο ερώτημα του Δημήτρη Τάκη, για το κατά πόσον ο ΣΥΡΙΖΑ; – Π.Σ. χρειάζεται ανανέωση προσώπων, ο Χρήστος Σπίρτζης ήταν σαφής: “Δεν νομίζω ότι είναι θέμα προσώπων. Τα πρόσωπα και η ανανέωση των προσώπων, είναι μία πολιτική διαδικασία. Δεν είναι θέμα marketing. Κατά τη γνώμη μου, είναι μία διαδικασία και μία πορεία ανθρώπων οι οποίοι ενστερνίζονται και το ιδεολογικό και το πολιτικό περιεχόμενο ενός κόμματος και προχωρούν με τη στήριξη της κοινωνίας, των κοινωνικών ομάδων και τάξεων, που στηρίζουν το κάθε κόμμα. Δεν είναι μία διαδικασία του “star system” δηλαδή, αλλά μία καθαρά πολιτική διαδικασία”.

Ο Χρήστος Σπίρτζης στο pagenews.gr: Να βρούμε νέους τρόπους συμμετοχής των πολιτών στο κόμμα

“Εμείς έχουμε αισθανθεί την ανάγκη, ο πολίτης, που είναι μέλος ενός κόμματος, να μην είναι το μέλος ενός κομματικού μηχανισμού. Ή το μέλος ενός μηχανισμού βουλευτών. Τα μέλη μας θέλουμε να συμμετέχουν ενεργά στις θέσεις του κόμματος, στη διαμόρφωση των θέσεων του κόμματος.

Δεν θέλουμε το κόμμα μας, να συζητάει με την κοινωνία, αλλά θέλουμε να εμπεριέχει την κοινωνία και αυτό είναι μία μεγάλη διαφορά. Αναγνωρίζουμε τις πολύ μεγάλες ανάγκες και τα μεγάλα προβλήματα, που έχει η καθημερινότητα του κάθε πολίτη με τα προβλήματα που υπάρχουν για το πώς έχει γίνει η ζωή μας. Άρα πρέπει να βρούμε νέες μορφές οργάνωσης – συμμετοχής των πολιτών”.

Ο Χρήστος Σπίρτζης στο pagenews.gr:  Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει “καταπιεί” τον πρόεδρο του

Στο καίριο ερώτημα του Δημήτρη Τάκη, εάν ο καινούριος ΣΥΡΙΖΑ, που θα βγει από αυτό το συνέδριο, πρέπει να έχει τη σφραγίδα του Αλέξη Τσίπρα και να φύγει από αυτήν την παγίδα, του να τον καταπιεί ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ, ο Χρήστος Σπίρτζης ήταν ξεκάθαρος: “Καταρχάς δεν νομίζω, ότι “καταπίνει” ο ΣΥΡΙΖΑ τον Πρόεδρό του. Παρότι μπορούν ας πούμε να υπάρξουν μερικά γεγονότα, που κάποιοι επικοινωνιακά να τα χειρίζονται έτσι, δεν νομίζω πως συμβαίνει κάτι τέτοιο”.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, είναι ένα πλέρια δημοκρατικό κόμμα και έχει έναν ηγέτη, έναν Πρόεδρο, ο οποίος σέβεται -και δε το έχουμε συνηθίσει αυτό στα ελληνικά κόμματα-, σέβεται απόλυτα τις δημοκρατικές διαδικασίες και τις διαφορετικές απόψεις, ακόμη και εάν αυτές οι διαφορετικές απόψεις, αφορούν στις δικές του απόψεις”.

Ο Χρήστος Σπίρτζης στο pagenews.gr: Υπάρχουν αντικρουόμενα μηνύματα στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί έχουμε έλλειμμα στην επικοινωνία

Στο ερώτημα εάν υπάρχει μία Βαβέλ αντικρουόμενων μηνυμάτων μέσα σε αυτό το πνεύμα σεβασμού, για το ποια τελικά είναι η γραμμή του κόμματος και ποια τελικά η κεντρική, η κυρίαρχη άποψη, ο κος Σπίρτζης απάντησε: “Αντικρουόμενα μηνύματα υπάρχουν και αυτό σχετίζεται με δύο πράγματα: Το πρώτο είναι το παραδοσιακό έλλειμμα που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., με αυτό που λέγεται επικοινωνία.  Και από τότε που ήμασταν κυβέρνηση συνεχίζεται, δεν είναι τωρινό αυτό. Άρα ένα μεγάλο μέρος, της ορθής πληροφορίας, ή των πεπραγμένων δεν φτάνουν στους πολίτες. Δεν ενημερώνονται οι πολίτες, για το τι πραγματικά συμβαίνει.

Και το δεύτερο σχετίζεται με τη συμπεριφορά κάποιων στελεχών, που δεν είναι μοναδικό φαινόμενο στον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά αυτό είναι κάτι που σχετίζεται πάλι με το πρώτο. Δηλαδή με το έλλειμμα επικοινωνίας”.

Ο Χρήστος Σπίρτζης στο pagenews,gr: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να φτιάξει δίκτυα στην κοινωνία, στο συνδικαλισμό, στην αυτοδιοίκηση

“Αυτό είναι κάτι που μετά το συνέδριο φαντάζομαι και στην προσπάθεια που χρειάζεται να φτιάξει ο ΣΥΡΙΖΑ τα δίκτυα, που χρειάζεται να φτιάξει και στον συνδικαλισμό και στην αυτοδιοίκηση, στην κοινωνική εκπροσώπηση, στις συλλογικότητες, στα κινήματα. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να ρίξουμε ιδιαίτερο βάρος, ακριβώς για να μην στρεβλώνονται και οι απόψεις μας, αλλά και η πραγματικότητα, του τι συμβαίνει στον πολιτικό μας χώρο.

Ο Χρήστος Σπίρτζης στο pagenews.gr:  Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιμετωπίζει τα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους ως εχθρούς

“Δεν τους αντιμετωπίζαμε ποτέ έτσι. Ούτε τους δημοσιογράφους, ούτε τα ΜΜΕ. Υπήρχε αυτή η αίσθηση λόγω του κλίματος που επικρατούσε εκείνη την εποχή και με την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ να υπάρχουν ΜΜΕ με άδειες, καθ’ όλα νόμιμα, όπως το μέσο στο οποίο σήμερα με φιλοξενείτε. Και νομίζω, ότι ήδη έχει γυρίσει αυτή η σελίδα”.

Ο Χρήστος Σπίρτζης στο pagenews.gr:  Η επικοινωνιακή τακτική του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. δεν μπορεί να βασίζεται μόνο στα κομματικά του μέσα ενημέρωσης

“Εμείς είμαστε ένα κόμμα, που δεν έχει επιβαρύνει τον ελληνικό λαό. Δεν έχουμε πάρει εκατοντάδες εκατομμύρια απλήρωτα δανείων. Επομένως αν θέλουμε να αναπτυχθούμε, θα πρέπει να δούμε και το πόσο κοστίζουν αυτά τα μέσα. Και γενικά δεν υπάρχει χρέος του ΣΥΡΙΖΑ προς τράπεζες, που δεν πληρώνεται, ή προς άλλες υποχρεώσεις”.

“Η άποψή μου, είναι ότι γενικότερα η επικοινωνιακή τακτική μας, δεν μπορεί να βασίζεται μόνο στα κομματικά έντυπα. Είναι άλλο αυτό που θες να υπηρετήσει ένα κομματικό έντυπο και ένα κομματικό site και είναι άλλο αυτό που θέλεις να έχεις ως  επικοινωνιακή τακτική και ως στρατηγική, για να φτάνει η πραγματική άποψη και πρότασή σου, στους πολίτες”.

Ο Χρήστος Σπίρτζης στο pagenews.gr: Η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ θολώνει όταν το ένα στέλεχος λέει Α και το άλλο λέει Β

Το συνέδριο θα βοηθήσει πάρα πολύ στο να παρθούν επ’ αυτού πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις. Με προσπάθεια για την οποία έχουμε βοηθήσει όλοι, σύνθεσης διαφορετικών οπτικών και προτάσεων, για να στέλνουμε ένα ενιαίο μήνυμα να ομογενοποιηθούν διαφορετικές οπτικές που πάντα πριν από ένα συνέδριο υπάρχουν. Και αναπτύσσονται. Και είναι υγιές, που αναπτύσσονται.

Ο Χρήστος Σπίρτζης στο pagenews.gr: Ο τρόπος που εκφράζεται ο Παύλος Πολάκης προκαλεί πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ

Στα περισσότερα από αυτά που λέει ο Παύλος Πολάκης, έχει απόλυτο δίκιο. Ο τρόπος όμως που τα εμφανίζει, δεν είναι κατά τη γνώμη μου και το έχω πει και στον ίδιο, δεν είναι ο τρόπος που θα έπρεπε να τα εμφανίζει. Γιατί πρώτα – πρώτα αδικεί την άποψή του, που έχει δίκιο. Αν δούμε επί παραδείγματι τα θέματα που έχει θέσει ο Παύλος Πολάκης, για την πανδημία, από την αρχή της κρίσης, έχει δικαιωθεί σε όλα. Αυτό δηλαδή που υπάρχει και γίνεται και προϊόν εκμετάλλευσης από τη Νέα Δημοκρατία και την επικοινωνιακή της, ομάδα, είναι ο τρόπος που εκφράζεται ο Παύλος Πολάκης και όχι αυτά που λέει.

Ο Χρήστος Σπίρτζης στο pagenews.gr: Σε όλη την Ελλάδα έχουμε κακές και άδικες συμπεριφορές αστυνομικών σε θέματα που σχετίζονται με την πανδημία

Δεν είναι κανονικό άδικα τα αστυνομικά όργανα να βάζουν πρόστιμα εκεί που δεν υπάρχει λόγος. Και δυστυχώς κ. Τάκη, πολύ δυστυχώς σε όλη την Ελλάδα, έχουμε πάρα πολλές κακές συμπεριφορές και άδικες συμπεριφορές κάποιων αστυνομικών, ειδικά σε θέματα που αφορούν στην πανδημία. Θέλετε να σας θυμίσω τι είχε γίνει, πριν κάποιους μήνες και με ακραία βιαιότητα, αλλά και με πρόστιμα σε γέρους ανθρώπους, σε νέους ανθρώπους με ελέγχους και πρόστιμα. Στη Θεσσαλονίκη, στη Νέα Σμύρνη, στην Κυψέλη.

Θα καταθέσω ερώτηση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να απαντήσει για το επεισόδιο Πολάκη με αστυνομικούς. Αλλά να απαντήσει κ. Τάκη. Γιατί οι υπουργοί της ΝΔ σε πάρα πολλές και σημαντικές υποθέσεις, δεν μας απαντούν στο Κοινοβούλιο.

Ο Χρήστος Σπίρτζης στο pagenews.gr: Το ΚΙΝΑΛ δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα τις βασικές αιτίες που δεν υπάρχει σήμερα το ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Είναι προσωπική μου άποψη αυτή. Ένα κομμάτι του ΚΙΝΑΛ κοιτάει προς συνεργασίες με τη Δεξιά  και ένα άλλο κομμάτι κοιτάει σε συνεργασίες με την προοδευτική παράταξη, με τον προοδευτικό κόσμο, αυτά τα δύο δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Υπάρχουν εσωτερικές συγκρούσεις στο Κίνημα Αλλαγής.

Το μέρος του Κινήματος Αλλαγής που δεν θέλει καμία συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία πιστεύω ότι θα το εκφράσει. Δεν μπορεί το Κίνημα Αλλαγής να γίνει Αξιωματική Αντιπολίτευση. Ο Νίκος Ανδρουλάκης λέει ούτε με τη ΝΔ, ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί οι μεν είναι συντηρητικοί και οι δε, λαϊκιστές. Είναι μεγάλη κουβέντα, το “λαϊκιστές” σε αναφορά με τον χώρο αυτό. Και στη ΝΔ όμως είναι μεγάλη κουβέντα. Στη ΝΔ έχουν τους καθηγητές του λαϊκισμού. Ιστορικά αυτό,  όχι μόνο σήμερα. Αυτό είναι μία τακτική, για να συσπειρώσει τον χώρο του ΚΙΝΑΛ.

Ο Χρήστος Σπίρτζης στο pagenews.gr: Δεν έχουμε ανταγωνιστές μας το ΚΙΝΑΛ – Πρόταγμά μας, να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη – Είναι μια επικίνδυνη κυβέρνηση

Εμείς πιστεύουμε, ότι πρέπει να πάμε σε μία προοδευτική διακυβέρνηση. Δεν έχουμε ανταγωνιστές μας, ούτε το ΚΙΝΑΛ, ούτε τα άλλα κόμματα του προοδευτικού κόσμου. Εμάς το πρόταγμά μας είναι να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, γιατί είναι μία επικίνδυνη κυβέρνηση, για τη χώρα και για τον ελληνικό λαό, με τον απολογισμό, που έχει. Θεωρούμε και ζητάμε από τους Έλληνες πολίτες ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα και θα είναι πρώτο κόμμα.

Και νομίζω ότι στην πορεία μας και στο Συνέδριο, αυτό το πράγμα θα πάρει και πολύ συγκεκριμένες οργανωτικές δομές, για να εκφραστεί και στη συνέχεια.

Ο Χρήστος Σπίρτζης στο pagenews.gr: Οι τάσεις στο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να υπάρχουν και μετά το συνέδριο μαζί με το σεβασμό στην πλειοψηφία

Είναι υγιές να υπάρχει αυτό. Και υπάρχει σε όλα τα κόμματα. Και στη ΝΔ υπάρχει ασχέτως αν διαφημίζονται και γίνονται πρώτο ζήτημα στα ΜΜΕ. Στο εξωτερικό μάλιστα, είναι θεσμοθετημένο αυτό.

Ο Χρήστος Σπίρτζης στο pagenews.gr: Πρέπει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να εκλέγεται από τη βάση όχι όμως με τη διαδικασία που έγινε στο Κίνημα Αλλαγής

Νομίζω ότι αυτό δεν είναι αρνητικό, δεν νομίζω όμως, ότι πρέπει να γίνεται με τον τρόπο που έγινε στο ΚΙΝΑΛ. Να υπάρχει ένα όριο, βάσει μητρώου μελών. Δεν συμφωνώ με την διαδικασία που ακολούθησε το ΚΙΝΑΛ και σας είπα το γιατί. Με συμμετοχή στη διαδικασία εκλογής Προέδρου των μελών ενός κόμματος, ή του καταλόγου φίλων ενός κόμματος, ναι συμφωνώ.

Ο Χρήστος Σπίρτζης στο pagenews.gr: Στο συνέδριο δεν πάμε με τη λογική να βρούμε πρόεδρο, έχουμε πρόεδρο και ηγέτη μακράς πνοής

Ιστορικά οι ηγέτες, κάποιων χώρων, δεν είναι κάτι που προκύπτει από μία κομματική ή συνεδριακή διαδικασία. Δεν αναδείχθηκε από κάποια κομματική διαδικασία, ούτε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ούτε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ούτε άλλες ηγετικές μορφές στην ιστορία του τόπου μας. Αυτό το αναδεικνύει ο ελληνικός λαός, με την αγάπη του, με την αμεσότητα επικοινωνίας με τον κάθε ηγέτη, με το πώς αντιλαμβάνεται ο κάθε ηγέτης, αλλά και ο ελληνικός λαός, το πώς τον νιώθει. Και το πώς επικοινωνεί.

Νομίζω ότι ο Αλέξης Τσίπρας, έχει κατακτήσει αυτή τη σχέση με τον ελληνικό λαό και την εμπιστοσύνη, που του έχει δείξει. Ακόμη και όταν είχαμε φθορά ως χώρος και πήγαμε στην αξιωματική αντιπολίτευση, κανείς δεν περίμενε ότι θα πάρουμε 32,5% και στο συντριπτικό ποσοστό ανήκει στον Πρόεδρό μας αυτό το αποτέλεσμα. Επομένως αυτό που θα έλεγα, είναι ότι εμείς δεν πάμε στη λογική του να βρούμε Πρόεδρο. Έχουμε Πρόεδρο και είναι ηγέτης μακράς πνοής της προοδευτικής παράταξης.