Ελλάδα

Όμικρον 2 μετάλλαξη: Δύο κρούσματα στην Ελλάδα

Όμικρον 2 μετάλλαξη: Δύο κρούσματα στην Ελλάδα
Όμικρον 2 μετάλλαξη: Ένα 24ωρο μετά την ενημέρωση από τον κ. Μαγιορκίνη για την παραλλαγή, βρέθηκαν στην Ελλάδα δύο νέα κρούσματα της.

Δύο νέα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον 2 βρέθηκαν στην Ελλάδα. Την Πέμπτη, κατά την διάρκεια της ενημέρωσης, ο Γκίκας Μαγιορκίνης είχε αναφερθεί στην υποπαραλλαγή της Όμικρον και στα χαρακτηριστικά της. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, τα δύο κρούσματα βρέθηκαν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος την τελευταία εβδομάδα. Προειδοποίηση FDA

Τι είχε αναφέρει ο Μαγιορκίνης για την Όμικρον 2

O Γκίκας Μαγιορκίνης στη ενημέρωση της Πέμπτης μίλησε και για την υποπαραλλαγή της Όμικρον ή παραλλαγή Όμικρον 2. Όπως είπε από τις αρχές Δεκεμβρίου έχει αναφερθεί ότι η παραλλαγή Όμικρον έχει δύο κλάδους. Ο ένας από τους δύο κλάδους ονομάστηκε «κρυφός» γιατί έχει μία μετάλλαξη στη θέση 67 που τον κάνει μη ανιχνεύσιμο από την κλασσική μέθοδο.

Φαίνεται ότι στη Νορβηγία έχει επεκταθεί ίσως και σε κάποιες άλλες χώρες. Κατά πόσο αυτός είναι πιο μεταδοτικός δεν είναι ακόμα γνωστό, καθώς δεν υπάρχουν ακόμα αναφορές από άλλες χώρες. Μπορεί τυχαία να επεκταθεί αυτός ο κλάδος. Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα δεν έχει υπάρξει καταγραφή του ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης. «Τα χαρακτηριστικά της υποπαραλλαγής δεν είναι ακόμα σαφή και δεν έχουμε δεδομένα που να αναφέρουν ότι είναι πιο μεταδοτική ή προκαλεί μεγαλύτερη νοσηρότητα», ανέφερε.

Σαρηγιάννης: Υπάρχει νέα μετάλλαξη ίσως πιο μεταδοτική

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης σε δηλώσεις του αναφέρθηκε σε μία νέα μετάλλαξη που έχει σχέση με την Όμικρον και είναι πιο μεταδοτική.  Ανέφερε ακόμη, «Φαίνεται να είναι μια μετάλλαξη, η οποία έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και δυστυχώς το ψύχος βοηθάει να υπάρξει διασπορά. Είναι νωρίς να δούμε πόσο επηρεάζει σε θέματα λοιμογόνου δράσης.

Πρόσθεσε δε ότι “Ωστόσο, φαίνεται να έχει σχέση φυλογενετική με την Omicron και άρα πιθανότητα μεγαλύτερης μεταδοτικότητας. Το θετικό είναι ότι στο βαθμό που εμείς θωρακιστούμε έναντι της Omicron, θα υπάρχει σημαντικός βαθμός προστασίας και για την καινούρια μετάλλαξη» δήλωσε χαρακτηριστικά. Επισήμανε δε ότι η κάλυψη με την τρίτη δόση του εμβολίου ανέρχεται στο 91% για την Omicron”

Σε ό,τι αφορά στην πορεία της πανδημίας, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι παρατηρείται μια σημαντική επιβράδυνση στην πορεία πτώσης, γεγονός που προκαλεί ανησυχία. «Το Rt είχε πέσει στο 0,67 και χθες ανέβηκε στο 0,7 και εκτιμούμε ότι έχει να κάνει και με την πορεία του καιρού και περιμένουμε ότι θα επιταθεί και αυτή την εβδομάδα που θα έχουμε πολικό ψύχος», κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments