Διεθνή

Πώς η Όμικρον επηρεάζει τα παιδιά κάτω των 5 ετών – Το πιο ανησυχητικό σύμπτωμα

Πώς η Όμικρον επηρεάζει τα παιδιά κάτω των 5 ετών – Το πιο ανησυχητικό σύμπτωμα
Τα συνηθέστερα συμπτώματα της Όμικρον σε παιδιά, είναι η κόπωση, ο βήχας, το φτάρνισμα και ο πονόλαιμος.  Υπάρχει όμως και ένα σύμπτωμα στις πρώιμες παιδικές ηλικίες το οποίο εκδηλώνεται έντονα και ανησυχεί. 

Όλο και περισσότερα παιδιά νοσούν με Covid-19 στις μέρες μας. Πολύ περισσότερα μάλιστα σε σύγκριση με προηγούμενες παραλλαγές του κορωνοϊού, καθώς τα κύματα της μετάλλαξης Όμικρον σαρώνουν με ταχεία διασπορά στις περισσότερες χώρες του πλανήτη, πλέον.

Αν και εξαπλώνεται ταχύτατα, η Όμικρον κατά κανόνα προκαλεί ηπιότερη νόσηση και σύμφωνα με ειδικούς τα παιδιά είναι πολύ σπάνιο να αρρωστήσουν βαριά. Ποια είναι όμως τα συμπτώματα που εμφανίζουν τα παιδιά όταν μολυνθούν από την Όμικρον; Τα συνηθέστερα είναι η κόπωση, ο βήχας, το φτάρνισμα και ο πονόλαιμος.

Υπάρχει όμως και ένα σύμπτωμα στις πρώιμες παιδικές ηλικίες το οποίο είναι ιδιαίτερα έντονο και ανησυχεί.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα σε παιδιά από 8 ετών και πάνω

Επικαλούμενη την προκαταρκτική ανάλυση περίπου 200 κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον σε παιδιά ηλικίας 8-12 ετών, που καταχώρησαν τα συμπτώματά τους στην εφαρμογή ZOE COVID-19 στη Βρετανία, η καθηγήτρια Κλινικής Ενδοκρινολογίας στο Κing’s College London, Έμμα Ντάνκαν, είπε στο Insider ότι τα περισσότερα παιδιά ανέφεραν ότι υπέφεραν από τα ακόλουθα συμπτώματα, τα οποία ενίοτε εκδηλώνουν έντονα:

  • Κόπωση
  • Πονοκέφαλο
  • Πονόλαιμο
  • Καταρροή
  • Φτάρνισμα
  • Πυρετό
  • Βήχα

Η Ντάνκαν επεσήμανε ότι τα στοιχεία της δεν περιλαμβάνουν ασυμπτωματικά κρούσματα της Covid-19 κι ότι τα περισσότερα παιδιά, τα στοιχεία των οποίων αναλύθηκαν, είχαν εμβολιαστεί, αν και παρατηρήθηκε παρόμοιο μοτίβο συμπτωμάτων σε ανεμβολίαστα παιδιά. Ο εμβολιασμός, τόνισε, φαίνεται ότι μειώνει τη συχνότητα και τη διάρκεια των συμπτωμάτων, αλλά δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί αυτό.

Μετάλλαξη Όμικρον: Άλλα συμπτώματα σε παιδιά

Σπανιότερα συμπτώματα στα παιδιά που μολύνθηκαν από την Όμικρον, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των ειδικών, είναι: εξανθήματα, εντερικά προβλήματα, όπως η διάρροια, αλλά και ψευδομεμβρανώδη λαρυγγίτιδα, δηλαδή μια λοίμωξη των αεραγωγών που κάνει ένα παιδί να ακούγεται σαν φώκια ή σαν σκύλος που γαβγίζει, όταν βήχει.

«Τα περισσότερα παιδιά εμφανίζονται στο ανώτερο αναπνευστικό συμπτώματα που θυμίζουν γρίπη, ανεξαρτήτου ηλικίας», λέει ο δρ Τζον ΜακΓκουάιρ, επικεφαλής της ΜΕΘ του παιδιατρικού νοσοκομείου του Σιάτλ, συμπληρώνοντας ότι οι γονείς θα πρέπει να έχουν το νου τους και για πόνους στην κοιλιακή χώρα, πυρετό και εξανθήματα.

Από την πλευρά της, η δρ Λάιζα Σάιμαν, καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Vagelos College of Physicians and Surgeons, εκτιμά ότι η ψευδομεμβρανώδης λαρυγγίτιδα φαίνεται να είναι σύμπτωμα της Όμικρον, αλλά προέτρεψε τους γονείς να μην ανησυχούν, γιατί συνήθως «περνά από μόνη της».

Πώς επηρεάζει τα παιδιά κάτω των 5 ετών η μετάλλαξη Όμικρον – Το ενοχλητικό σύμπτωμα

Ένα νέο σύμπτωμα της μετάλλαξης Όμικρον στα μικρά παιδιά κάτω των 5 ετών εξακρίβωσαν Αμερικανοί επιστήμονες.

Το σύμπτωμα αυτό μάλιστα είναι εμφανές και μπορεί να ακούγεται «τρομακτικό» για τους γονείς των παιδιών που νοσούν από τη μετάλλαξη αυτή του Covid-19. Πρόκειται για έναν έντονο, χαρακτηριστικό και επίμονο βήχα, που οφείλεται σε λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού.

Σύμφωνα με τον Δρα Buddy Creech, ειδικό στις λοιμώδεις νόσους των παιδιών, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Nashville στις ΗΠΑ, έχει παρατηρηθεί ότι αρκετά μικρά παιδιά που νοσούν παρουσιάζουν αυτόν τον έντονο βήχα, τον οποίον παρομοιάζει, στον ήχο του, με «γάβγισμα».

Αυτό συμβαίνει λόγω του μη ανεπτυγμένου αναπνευστικού συστήματος των παιδιών.

Κατά τον γιατρό, ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθούν τα παιδιά αυτά, που δεν μπορούν να εμβολιαστούν ακόμα, είναι να «βρίσκονται μόνο με εμβολιασμένους ανθρώπους».

Όπως διαπιστώθηκε από τους ερευνητές, ο Covid-19 μπορεί να προκαλέσει στα παιδιά «ψευδομεμβρανώδη λαρυγγίτιδα», η οποία οφείλεται σε ιογενή λοίμωξη της ανώτερης αναπνευστικής οδού, ενώ οδηγεί σε οίδημα του τοιχώματος του λάρυγγα κι έτσι εμποδίζεται η φυσιολογική αναπνοή.

Πρόκειται για γνωστή και συνήθως εύκολα αντιμετωπίσιμη παιδική λοίμωξη, και γι’ αυτό οι γιατροί συνιστούν στους γονείς, όταν παρατηρήσουν αυτά τα συμπτώματα στα παιδιά τους, να μην πανικοβάλλονται.

Η Δρ Amy Edwards, παιδίατρος, ειδική στις λοιμώξεις στο νοσοκομείο του Κλίβελαντ, δήλωσε ότι αν και ο βήχας είναι «τρομακτικός» στο άκουσμα, αυτό δεν σημαίνει ότι επηρεάζει ή δημιουργεί πρόβλημα στους πνεύμονες των μικρών παιδιών. Συνήθως, η εν λόγω λοίμωξη περνάει με ήπια συμπτώματα, τα οποία διαρκούν 48 ώρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments