Ελλάδα

Χιονοκαταιγίδα: Το φαινόμενο που θα πλήξει την Αττική

Χιονοκαταιγίδα: Το φαινόμενο που θα πλήξει την Αττική
Χιονοκαταιγίδα: Το σπάνιο καιρικό φαινόμενο αναμένεται σύμφωνα με τους μετεωρολόγους να πλήξει την Αττική μέσα στις επόμενες ώρες.

Ένα από τα πιο σπάνια φαινόμενα που θα πλήξουν μέσα στην ημέρα την Αττική είναι η Χιονοκαταιγίδα. Ο Γιάννης Καλλιάνος σε ανάρτηση του είχε αναφέρει πως υπάρχει αυξημένη πιθανότητα, από το απόγευμα της Δευτέρας και στη συνέχεια, στην Αττική (και όχι μόνο), να δούμε ένα φαινόμενο που σπανίως μπορεί να το δει κάποιος

Η χιονοκαταιγίδα γνωστό επίσης και ως χιονοθύελλα με βροντές ή χιόνι με αστραπές και βροντές, είναι ένα σπάνιο είδος καταιγίδας, στην οποία παρατηρούνται τα τυπικά φαινόμενα ηλεκτρικής δραστηριότητας (αστραπές και βροντές), με τη διαφορά ότι η ατμοσφαιρική κατακρήμνιση αποτελείται από χιόνι, αντί για βροχή.

Τι είναι η χιονοκαταιγίδα

Το φαινόμενο αυτό καταγράφεται κυρίως σε περιοχές με έντονα ανοδικά ρεύματα εντός του ψυχρού τομέα των βαρομετρικών υφέσεων, από το φθινόπωρο ως την άνοιξη, όταν οι θερμοκρασίες επιφάνειας είναι πολύ πιθανό να είναι κοντά ή κάτω από τους 0 °C. Κατά τη διάρκεια του φαινομένου, εκτός από την χιονόπτωση, παρατηρείται συχνά και χαλαζόπτωση σε κάποια σημεία της καταιγίδας.

Το σπάνιο φαινόμενο, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, αναμένεται να επηρεάσει την Αττική τις επόμενες ώρες. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που το σπάνιο φαινόμενο εμφανίζεται στην χώρα μας. Το 2019, στους Κούναβους Ηρακλείου Κρήτης, είχε σημειωθεί χιονοκαταιγίδα. Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο που είχε δημοσιεύσει τότε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Παρόμοια φαινόμενα κατά την εξέλιξη του χιονιά είχαν καταγραφεί στην ευρύτερη περιοχή του Εβρου, τον Φεβρουάριο του 2018, καθώς και στον Αγιο Στέφανο Αττικής, το 2015.

Η ανάρτηση Καλλιάνου για χιονοκαταιγίδες

Τα νεότερα στοιχεία του ECMWF (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόγνωσης) για την πορεία της κακοκαιρίας στη χώρα, αναφέρει σε ανάρτησή του, ο Γιάννης Καλλιάνος και ιδιαίτερα για την Αττική και συγκεκριμένα για το χρονικό διάστημα από τη Δευτέρα το μεσημέρι – απόγευμα έως την Τρίτη το μεσημέρι – απόγευμα:

«Πιθανότητες χιονόπτωσης :

– Στην κεντρο-βόρεια Αττική: 99%

– Στη νότια Αττική: 90%

Πιθανότητες χιονόστρωσης άνω των 2 cm:

– Από τα βόρεια προάστια και βορειότερα: 99%

– Στο κέντρο της Αθήνας: 85%

Στα νότια προάστια: 55-60%

– Στο νότιο άκρο της Αττικής (Σούνιο, Λαύριο, κτλπ): 35-40%

Στο επίκεντρο η Αθηνών Λαμίας

Επίσης, στην Εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας αλλά και στην Κεντρική Εύβοια θα δημιουργηθούν απ’ ότι φαίνεται πολλά προβλήματα μιας και οι χιονοστρώσεις εκεί μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τα 30-40 cm τουλάχιστον. Όλα τα παραπάνω ενδεχόμενα φαίνεται ότι έχουν σχεδόν “κλειδώσει”.

Από εδώ και στη συνέχεια το μόνο που χρειάζεται από όλους μας είναι μεγάλη προσοχή διότι οι χιονοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές του νομού θα είναι πολύ πυκνές (και ιδιαίτερα στα βόρεια τμήματα) και σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους που μπορεί να οδηγήσουν σε χιονοθύελλες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments