Κόσμος

«Ψευτο-μπανάνα» Αιθιοπίας: Η νέα υπερτροφή που θα σώσει τον κόσμο

«Ψευτο-μπανάνα» Αιθιοπίας: Η νέα υπερτροφή που θα σώσει τον κόσμο
«Ψευτο-μπανάνα» Αιθιοπίας: Το φρούτο δεν τρώγεται. Όμως, τα αμυλώδη κοτσάνια και οι ρίζες του μπορούν να ζυμωθούν για την παρασκευή χυλού και ψωμιού.

Ονομάζεται enset και είναι υποκατάστατο της μπανάνας. Είναι ευρέως γνωστή και ως αιθιοπική μπανάνα, μπύρα της αβυσσινιακής και «ψευδο-μπανάνα». Πρόκειται για ένα ποώδες είδος ανθοφόρων φυτών στο οικογενειακό δένδρο μπανανών και παρότι αποτελεί βασικό είδος διατροφής στην Αιθιοπία, είναι άγνωστη σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Όμως σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να αποτελέσει τη νέα υπερτροφή που θα εξασφαλίσει εκατομμύρια ζωές στην εποχή της κλιματικής κρίσης.

«Ψευτο-μπανάνα» Αιθιοπίας

Μπορεί να φτιαχτεί και ψωμί

«Πρόκειται για μια καλλιέργεια που μπορεί να παίξει πραγματικά σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της επισιτιστικής ασφάλειας και της βιώσιμης ανάπτυξης», επισήμανε  ο Δρ Γουελτάβεκ Αμπέντε από το Πανεπιστήμιο Χαγουάσα στην Αουάσα της Αιθιοπίας.

Η «Ψεύτικη μπανάνα» δεν τρώγεται. Όμως, τα αμυλώδη κοτσάνια και οι ρίζες του μπορούν να ζυμωθούν για την παρασκευή χυλού και ψωμιού.

Χρησιμοποιώντας γεωργικές έρευνες, οι επιστήμονες συνειδητοποίησαν ότι η καλλιέργεια της θα μπορούσε πιθανόν να θρέψει περισσότερους από 100 εκατομμύρια ανθρώπους και να ενισχύσει την επισιτιστική ασφάλεια στην Αιθιοπία και σε άλλες αφρικανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κένυας, της Ουγκάντα ​​και της Ρουάντα.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Δρ Τζέις Μπορέλ, του Royal Botanic Gardens, που συμμετείχε στην έρευνα, η καλλιέργεια του enset μπορεί να εξασφαλίσει τροφή σε δύσκολες εποχές στην Αφρική. «Έχει μερικά πολύ ασυνήθιστα χαρακτηριστικά, που το καθιστούν μοναδικό ως είδος. Μπορείς να το φυτέψεις οποιαδήποτε στιγμή, να κάνεις τη συγκομιδή οποιαδήποτε στιγμή και είναι αιωνόβιο. Για αυτό το αποκαλούν και δέντρο κατά της πείνας», λέει.

Η Αιθιοπία είναι πιο γνωστή για τις καλλιέργειες καφέ

Η Αιθιοπία είναι πιο γνωστή για τις καλλιέργειες καφέ, όμως σε όλο τον κόσμο, υπάρχει τώρα ένα νέο άνοιγμα  προς νέα φυτά, που μπορούν να θρέψουν τους λαούς στον καιρό της κλιματικής κρίσης.

Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την αναζήτηση νέων φυτών για τη διατροφή του κόσμου, δεδομένης της εξάρτησής μας από μερικές βασικές καλλιέργειες. Σχεδόν οι μισές από όλες τις θερμίδες που καταναλώνουμε προέρχονται από τρία είδη – ρύζι, σιτάρι και καλαμπόκι.

«Πρέπει να διαφοροποιήσουμε τα φυτά που χρησιμοποιούμε σε όλο τον κόσμο γιατί ως ανθρώπινο είδος, έχουμε βάλει όλα μας τα αυγά στο ίδιο, πολύ μικρό καλάθι, αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε  ο Δρ Μπορέλ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments