Πολιτική

Το νέο σκηνικό μετά την Όμικρον

Το νέο σκηνικό μετά την Όμικρον
Ο Γιώργος Σιαδήμας γράφει στο pagenews.gr σχετικά με τις αλλαγές που έρχονται στο πολιτικό σκηνικό μετά την επέλαση της πανδημίας.

Με την μάχη με την πανδημία να φαίνεται πως αποκλιμακώνεται το πολιτικό σκηνικό περνάει πλέον σε άλλη φάση. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την μετά πανδημία εποχή. Μετά από δυο χρόνια μαχης με τον κορωνοιό χωρίς να σημαίνει οτι έχουμε τελειώσει οριστικά η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει τώρα το μέτωπο της ακρίβειας.

Η ενεργειακή κρίση και οι ανατιμήσεις στο καλάθι της νοικοκυράς είναι πλέον το μεγάλο στοίχημα που ανάλογα με την αντιμετώπιση του θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό για πολλους και το εκλογικό αποτέλεσμα. Βέβαια η κρίση αυτή είναι παγκόσμια όπως και η μάχη με την πανδημία αλλά οι συνέπειες της είναι άμεσες για την ελληνική κοινωνία.

Ανεξάρτητα από τα μέτρα που έχει πάρει ήδη το κυβερνητικό επιτελείο, επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου, μείωση φορών και αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Μάιο στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως στην οικονομία μπροστά τους έχουν καθαρό διάδρομο που θα επιτρέψει την αύξηση της αγοραστικής δύναμης των πολιτων.

Τα πρώτα καλά νέα έρχονται από τον τουρισμό αφού οι προβλέψεις για το 2022 δείχνουν πως θα πάει καλύτερα και από το καλοκαίρι του 2019. Οι ρυθμοί ανάπτυξης προβλέπεται να είναι πάνω από 5% για το 2022 και ακόμα μεγαλύτεροι για το 2023.

Παράλληλα μέχρι το τέλος του 2022 αναμένονται ακόμα 5,2 δις ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που θα αξιοποιηθούν για περαιτερω επενδύσεις.

Ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ήδη σε ανοιχτή γραμμή με ευρωπαίους ηγέτες, όπως τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι ώστε να αποφασιστούν αναπτυξιακές πολιτικές στην ευρωπαϊκή ένωση για το 2023 που θα επιτρέψει στις χώρες – μέλη να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από τις κρίσεις της πανδημίας και της ακρίβειας πρωτίστως με καλύτερους ακόμα όρους.

Το θετικό στο νέο μέτωπο της ακρίβειας είναι οτι σύμφωνα με διεθνεις εκτιμήσεις η σφοδρότητα των τιμών ειδικά στην ενέργεια θα φτάσει μέχρι την άνοιξη χωρίς να σημαίνει όμως οτι οι αυξήσεις αυτές δεν περνούν και στα προιοντα. Το βασικο ερώτημα φυσικά είναι το αν τα μέτρα που θα πάρει το κυβερνητικό επιτελείο οδηγήσουν στην ανάσχεση της ολης κατάστασης όσο πιο γρήγορα.

Η επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου όταν στηθούν οι κάλπες είναι οι πολιτες να επιλέξουν μεταξύ των αποτελεσμάτων αυτής της διακυβέρνησης σε σχέση με αυτή του Αλέξη Τσίπρα με το μεγάλο στόχο να αποτελεί η αυτοδυναμία.

Η εξίσωση παραμένει δύσκολη αλλά την πρωτοβουλία των κινήσεων την έχει η κυβέρνηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments