Ελλάδα

Σοκ και δέος από μια… «Ελπίδα»

Σοκ και δέος από μια… «Ελπίδα»
Κακοκαιρία Ελπίδα: Ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου γράφει στο pagenews.gr σχετικά με την επόμενη μέρα μετά τον καταστροφικό χιονιά.

Ολονύχτια μάχη και μέχρι τώρα, ξημερώματα Τρίτης, δίνεται σε ολόκληρο το νόμο Αττικής, προκειμένου να κρατηθεί όρθια η πρωτεύουσα. Αστυνομικές δυνάμεις, στρατός, πυροσβεστική και όλα ανεξαιρέτως τα σώματα ασφαλείας επιχειρούν. Το πρώτο φως της ημέρας αναδεικνύει τη τραγική νύχτα, που έζησε η Αθήνα.

Εγκλωβισμένοι οδηγοί, με διακοπή του ρεύματος, σε μεγάλο μέρος του λεκανοπεδίου και μια φυσική καταστροφή,  τη μεγαλύτερη των τελευταίων 15 ετών, όπως σημειώνουν και οι μετεωρολόγοι, να έχει ισοπεδώσει το σύνολο των δήμων του νόμου.

Χαρακτηριστικό της σφοδρότητας του χιονιά ήταν το γεγονός πως ακόμη και στη καρδιά της Αθήνας, Σύνταγμα, Κολωνάκι, ήταν αδύνατη η οδική κυκλοφορία. Ούτε λόγος φυσικά για τα Βόρεια Προάστια, που το ηλεκτρικό ρεύμα είχε διακοπεί από νωρίς το βράδυ.

Το εντυπωσιακό είναι, επίσης, το γεγονός πως κεντρικές αρτηρίες της πρωτεύουσας θύμιζαν βομβαρδισμένο τοπίο. Η εικόνα της Αττικής Οδού δεν αποτελεί διαφήμιση για κανέναν. Η πυροσβεστική επιχειρούσε  σε όλη τη νύχτα στις εκκλήσεις πολιτών που αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της απουσίας της θέρμανσης αλλά και του εγκλωβισμού τους, λόγω της ποσότητας του χιονιού. Σε πολλές περιπτώσεις η απουσία των δήμων, ήταν αποκαρδιωτική. Η ευθύνη είναι μεγάλη για όλους.

Η επόμενη ημέρα βρίσκει την Αθηνα πληγωμένη. Η «Ελπίδα» δείχνει να αποχωρεί. Είναι, ίσως, η πρώτη φορά, που κανείς δεν θα απογοητευθεί με τη φυγή μιας…ελπίδας. Η κατάσταση, όμως απαιτεί μεγάλη προσοχή. Καλό θα είναι οι πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις τους, και να πραγματοποιούνται όταν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο.

Σταδιακά οι λειτουργίες της κοινωνικής ζωής επανέρχονται, τα καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης, όπου είναι δυνατόν θα εξυπηρετούν. Ο κακός καιρός θα δώσει τη θέση του σε παγετό. Και αυτό είναι το χειρότερο στάδιο από τη χιονόπτωση. Απαιτείται μεγάλη προσοχή. Η παραμονή στο σπίτι θα βοηθήσει ουσιαστικά και τις αρμόδιες υπηρεσίες να επουλώσουν-όσο γίνεται σήμερα τις τραγικές πληγές του χθες.

Η ΕΜΥ

Σήμερα, Τρίτη, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν κατά τόπους πυκνές στις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία (κυρίως Μαγνησία), την ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου που από το μεσημέρι και από τα βόρεια θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα. η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Οι μέγιστες τιμές της δεν θα ξεπεράσουν στα δυτικά και τα νησιά τους 8 με 9 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 3 με 5 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι κατά τόπους ισχυρός ενώ στα βορειοδυτικά θα είναι ολικός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments