Πολιτισμός

Σειρά γλυπτών Eric Gill: Πρέπει να καταργηθούν μετά τις αποκαλύψεις ότι βίαζε τις κόρες του;

Σειρά γλυπτών Eric Gill: Πρέπει να καταργηθούν μετά τις αποκαλύψεις ότι βίαζε τις κόρες του;
Σειρά γλυπτών Eric Gill: Επίκεντρο έχουν γίνει τα ημερολόγια του τα οποία δημοσιεύτηκαν δεκαετίες μετά τον θάνατό του, αποκαλύπτοντας ότι κακοποίησε σεξουαλικά τις κόρες του και τον σκύλο  της οικογένειας.

Το τελευταίο άγαλμα που προκάλεσε την οργή του βρετανικού κοινού είναι ένα από τον Έρικ Γκιλ, έναν γλύπτη. Το γλυπτό του, που απεικονίζει τον Άριελ και τον Πρόσπερο από το τελευταίο έργο του Σαίξπηρ «The Tempest», βρίσκεται πάνω από την μπροστινή είσοδο των κεντρικών γραφείων του BBC Broadcasting House στο κέντρο του Λονδίνου.

Η βρετανική αστυνομία απέκλεισε την περιοχή την Τετάρτη, αφού ένας άνδρας εντοπίστηκε να σκαρφαλώνει στο κτήριο και να χρησιμοποιεί ένα σφυρί για να επιτεθεί στο άγαλμα, κάτι που έχει προκαλέσει διαμάχη με επίκεντρο τα ημερολόγια του Γκιλ, τα οποία δημοσιεύτηκαν δεκαετίες μετά τον θάνατό του, αποκαλύπτοντας ότι κακοποίησε σεξουαλικά τις κόρες του και τον σκύλο  της οικογένειας.

Σειρά γλυπτών Eric Gill: Το παράδειγμα του Μάικλ Τζάκσον

Η αναταραχή συνεχίστηκε την Πέμπτη καθώς η συζήτηση. Η συντάκτρια του BBC Culture Katie Razzall, έγραψε στο Twitter για να ρωτήσει εάν αυτός ήταν ο τρόπος να διαμαρτυρηθεί για τις ηθικές αξίες του καλλιτέχνη. Ο συγγραφέας και ραδιοτηλεοπτικός φορέας David Aaronovitch ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι δεν είναι καθόλου έτσι. Το επιχείρημά του είναι ότι η τέχνη δεν είναι ο άνθρωπος.

Αυτό είναι το πιο πρόσφατο όχι μόνο από μια μακρά σειρά παραποιήσεων αγαλμάτων για ηθικούς λόγους, αλλά και από μια μακρά σειρά πολιτιστικών εικόνων των οποίων οι παραβάσεις έχουν κάνει ορισμένους να επιθυμούν την απαγόρευση της παραγωγής τους.

Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα ερωτήματα σε αυτό το μήκος κύματος είναι: Θα πρέπει να αρέσει στους ανθρώπους η μουσική του Μάικλ Τζάκσον μετά από χιλιάδες κατηγορίες που του έχουν προσάψει;

Ο τραγουδιστής του «Billie Jean» κατηγορήθηκε για παιδική παρενόχληση και αθωώθηκε κατά τη διάρκεια μιας δίκης το 2005, αλλά μετά το θάνατό του, έχουν εμφανιστεί περισσότεροι ισχυρισμοί, τους οποίους η οικογένεια Τζάκσον έχει επανειλημμένα αρνηθεί. Αυτό ήρθε στο προσκήνιο στην ταινία ντοκιμαντέρ του HBO του 2019 «Leaving Neverland», όπου δύο άνδρες, ο Wade Robson και ο James Safechuck, ισχυρίζονται ότι ήταν θύματα συνεχιζόμενης κακοποίησης από τα χέρια του τραγουδιστή όταν ήταν παιδιά. Μετά την προβολή της ταινίας, το NME δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης. Σειρά γλυπτών Eric Gill

Η κριτική θεωρία έχει μια προοπτική στο επιχείρημα. Ο κριτικός λογοτεχνίας Roland Barthes έκανε έναν μοιραίο διαχωρισμό μεταξύ δημιουργού και έργου, ανακοινώνοντας τον «θάνατο του συγγραφέα» το 1967. Και ο Ρώσος κριτικός στις αρχές του 20ου αιώνα Osip Brik είχε την περίφημη γνώμη ότι το μυθιστόρημα στίχων του Alexander Pushkin, Eugene Onegin, θα υπήρχε ακόμα κι αν Ο Πούσκιν δεν είχε ζήσει ποτέ.

Ο Ααρόνοβιτς μιλά για τον  Βάγκνερ, το ίδιο μπορεί να ισοπεδωθεί και στον πρωτοπόρο ποιητή Έζρα Πάουντ. Μπορεί η παραγωγή τους να μην σταθεί μόνη της; Ο σύγχρονος και θαυμαστής του Pound T.S. Ο Έλιοτ έγραψε ότι «ένα έργο τέχνης είναι αυτόνομο». Όμως η σφαίρα της ακαδημαϊκής λογοτεχνικής και καλλιτεχνικής κριτικής, ειδικά πριν από έναν αιώνα, δεν είναι βαρόμετρο για το δημόσιο αίσθημα.

Η δυναμική γίνεται ακόμη πιο λεπτή όταν το περιεχόμενο φαίνεται να σχετίζεται με κάτι βιογραφικό

Ο R Kelly τραγουδώντας τους στίχους “lock your body up and fish away the key” στο τραγούδι του “R&B Thug” παίρνει νόημα με ανακούφιση από αναφορές ότι κρατούσε γυναίκες σε ένα ‘sex dungeon’. Ο χαρακτήρας του Rob παρατηρεί ότι μια κλήση από τον Alvy (που τον υποδύεται ο Allen) τον διέκοψε στο κρεβάτι με 16χρονα δίδυμα. Αυτό φαίνεται ως ανακούφιση από την κατηγορία της κόρης του Allen, Dylan, ότι την κακοποίησε σεξουαλικά ως παιδί (την οποία ο Allen πάντα αρνιόταν ) δημιουργεί μια σταθερή σύνδεση μεταξύ περιεχομένου και πραγματικής ζωής.

Μερικοί χρήστες του Twitter είδαν το πλαίσιο με τη μορφή του αγάλματος του Πρόσπερο και της Άριελ. Ο ένας περιέγραψε το κομμάτι ως: “Ένα άγαλμα ενός γυμνού παιδιού με έναν πλήρως ντυμένο ενήλικα που δημιουργήθηκε από έναν γνωστό παιδόφιλο στο κτίριο του BBC.”

Το γλυπτό του Γκιλ στο παρελθόν είχε προκαλέσει κριτική και ομάδες ακτιβιστών είχαν ζητήσει την απομάκρυνσή του.

Το απόγευμα της Τετάρτης, αστυνομικοί και εργαζόμενοι του ασθενοφόρου έσπευσαν στο σημείο, αφού έλαβαν αναφορές ότι ένας άνδρας είχε χρησιμοποιήσει μια σκάλα για να φτάσει στο γλυπτό ύψους 10 ποδιών.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία είπε ότι οι αστυνομικοί προσπάθησαν να «εμπλακούν με τον άνδρα» και ότι ένας άλλος άνδρας συνελήφθη ως ύποπτος για συνωμοσία για διάπραξη εγκληματικής ζημιάς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments