Διεθνή

Ο Μπάιντεν προτείνει την πρώτη Αφροαμερικανίδα στο Ανώτατο Δικαστήριο

Ο Μπάιντεν προτείνει την πρώτη Αφροαμερικανίδα στο Ανώτατο Δικαστήριο
Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, που αναμένεται να προτείνει την πρώτη μαύρη γυναίκα στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Τη δέσμευσή του, να τοποθετήσει μία Αφροαμερικανίδα ως πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου αναμένεται να τιμήσει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, διαβεβαιώνει ο Λευκός Οίκος. Θα είναι εκείνη, που θα  αντικαταστήσει τον φιλελεύθερο δικαστή, Stephen Breyer, ο οποίος αναμένεται να συνταξιοδοτηθεί στο τέλος της τρέχουσας θητείας του Ανώτατου Δικαστηρίου, τον ερχόμενο Ιούνιο.

Τα σχέδια συνταξιοδότησής του, ωστόσο δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί επίσημα. Η αντικατάσταση του δικαστή Breyer δεν θα επέφερε πάντως καμία αλλαγή, στην τρέχουσα συντηρητική πλειοψηφία του δικαστηρίου με 6-3.

Supreme Court denies 1 pro-Trump election case as another hits its doorstep - ABC News

Ο ρόλος του Ανώτατου Δικαστηρίου

Το Ανώτατο Δικαστήριο διαδραματίζει βασικό ρόλο στις ζωές των Αμερικανών πολιτών και καλείται συχνά, να έχει τον τελευταίο λόγο σε εξαιρετικά αμφιλεγόμενες και περίπλοκες νομικές υποθέσεις. Μεταξύ αυτών, διαφορές μεταξύ πολιτειών και ομοσπονδιακής κυβέρνησης, καθώς και τελικές εκκλήσεις για αναστολή των εκτελέσεων, με έκδοση χάριτος.

Καθένας από τους εννέα δικαστές – γνωστούς ως δικαστές – υπηρετεί με ισόβιο διορισμό, αφότου διοριστεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ και ο διορισμός του, εγκριθεί από τη Γερουσία.

«Ο πρόεδρος έχει δηλώσει και επανέλαβε τη δέσμευσή του να προτείνει μια μαύρη γυναίκα στο Ανώτατο Δικαστήριο και βεβαίως επιμένει σε αυτό», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι σε συνέντευξη Τύπου.

Μόνο δύο Αφροαμερικανοί -και οι δύο άνδρες- υπηρέτησαν στην ιστορία στο Ανώτατο Δικαστήριο: Ο δικαστής Thurgood Marshall από το 1967 έως το 1991 και ο διάδοχός του δικαστής Clarence Thomas, ο οποίος πρόκειται να γίνει το γηραιότερο μέλος της Δικαστικής Έδρας σε ηλικία 73 ετών.

Η επικρατέστερη υποψήφια, το όνομα της οποίας αναμένεται να προτείνει στην Γερουσία ο Μπάιντεν

H Ketanji Brown Jackson, 51 ετών, πρώην νομικός υπάλληλος του κ. Breyer, πιστεύεται ότι είναι η επικρατέστερη υποψήφια για τη θέση.

Η κα Τζάκσον επιβεβαιώθηκε τον περασμένο Ιούνιο σε μια έδρα στο Περιφερειακό Εφετείο των ΗΠΑ για την Περιφέρεια της Κολούμπια, στο οποίο διαδέχθηκε τον σημερινό Γενικό Εισαγγελέα Merrick Garland.

Αρχείο:Supreme Court of the United States - Roberts Court 2020.jpg - Βικιπαίδεια

Πιέσεις στον δικαστή Μπρέιερ να παραιτηθεί

Οι Δημοκρατικοί πιέζουν τον δικαστή Μπρέιερ – ο οποίος, στα 83 του, είναι το γηραιότερο μέλος της έδρας – να συνταξιοδοτηθεί ώστε να αναπληρώσουν τη θέση του, με κάποιον νεότερο. Η τελευταία κενή θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο ήρθε το 2020, όταν η φιλελεύθερη δικαστής Ruth Bader Ginsburg, πέθανε σε ηλικία 87 ετών.

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρόλαβε να διορίσει τη διάδοχό της, τη δικαστή Amy Coney Barrett, λιγότερο από δύο μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Προοδευτικοί όπως η βουλευτής της Νέας Υόρκης Αλεξάντρια Οκάσιο – Κόρτεζ ζήτησαν δημόσια να παραιτηθεί ο δικαστής Μπρέιερ.

Ένα φορτηγό που προσέλαβε η ομάδα Demand Justice και έφερε τις λέξεις “Breyer Retire” εθεάθη επίσης να κυκλοφορεί στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες, ο κ. Breyer ήταν «αναστατωμένος» με αυτήν την εξέλιξη και τα νέα που διέρρευσαν επειδή «δεν σχεδίαζε να ανακοινώσει την αποχώρησή του σήμερα».

Ο πρόεδρος Μπάιντεν και ο δικαστής Μπρέιερ θα εμφανιστούν μαζί σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, όπου θα επιβεβαιωθεί η συνταξιοδότηση, ανέφερε το CNN.

Κάποιες επιπλέον πιθανές υποψήφιες

Ο Μπάιντεν έχει ήδη σημειώσει πρόοδο στη διαφοροποίηση και τον εκσυγχρονισμό των δευτεροβάθμιων δικαστηρίων. Μέχρι στιγμής, έχει προτείνει οκτώ μαύρες γυναίκες στα 13 Εφετεία των ΗΠΑ. Πέντε από αυτά έχουν επιβεβαιωθεί.

Αν και ο κατάλογος των γυναικών που θα πάρουν τη θέση του Breyer δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, υπάρχουν μερικές φήμες. Σύμφωνα με το NBC News: «Οι δύο κορυφαίοι υποψήφιοι λέγεται ότι είναι ο ομοσπονδιακός δικαστής Ketanji Brown Jackson και ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Καλιφόρνια Leondra Kruger».

Η Leondra Kruger, 45 ετών, υπηρετεί στο Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνια και είναι μια άλλη πιθανότητα.

Άλλη υποψήφια είναι η J Michelle Childs, δικαστής στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νότιας Καρολίνας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments