Διεθνή

Όσα δεν ξέρατε για το αγαπημένο αφρώδες Moscato d’Asti

Όσα δεν ξέρατε για το αγαπημένο αφρώδες Moscato d’Asti
Το κρασί μπορεί να είναι γλυκό, αλλά τα επίπεδα αλκοόλ είναι εκπληκτικά χαμηλά! Το Moscato d’Asti έχει τυπικά μόλις 5,5% αλκοόλ.

Αυτό το αρωματισμένο, γλυκό ιταλικό λευκό κρασί αγαπιέται από όλους τους καταναλωτές κρασιού. Γιατί; Είναι απλό: επειδή πίνεται πολύ εύκολα. Αν ψάξετε περισσότερο γι΄ αυτό θα ανακαλύψετε ότι το Moscato d’Asti είναι πολύ πιο εξελιγμένο από όσο νομίζετε. Βέβαια μπορείτε να φτιάξετε και μόνοι σας κρασί.

Καταρχάς να πούμε ότι έχει την κορυφαία ταξινόμηση του κρασιού DOCG στην Ιταλία και παράγεται από το Moscato Bianco (γνωστό και ως Muscat Blanc à Petits Grains) – ένα σταφύλι χιλίων ετών (περίπου) πιο αρχαίο και από το Cabernet Sauvignon.

Οι γεύσεις και τα αρώματά του

Αναμείνατε γλυκά αρώματα ροδάκινων, φρέσκων σταφυλιών, ανθών πορτοκαλιού και τραγανών λεμονιών Meyer. Η γεύση τσούζει στη γλώσσα σας από την οξύτητα και τον αφρισμό από το διοξείδιο του άνθρακα. Το ημι-αφρώδες στυλ (στα ιταλικά: frizzante) δίνει την αντίληψη ότι το Moscato d’Asti είναι ελαφρώς γλυκό. Ωστόσο, το τυπικό μπουκάλι Moscato d’Asti έχει περίπου 90-100 g / L υπολειμματικής ζάχαρης (συγκριτικά, μια κόκα κόλα έχει περίπου 115 g / L).

Το κρασί μπορεί να είναι γλυκό, αλλά τα επίπεδα αλκοόλ είναι εκπληκτικά χαμηλά! Το Moscato d’Asti έχει τυπικά μόλις 5,5% αλκοόλ κατ ‘όγκο (ABV). Ένα μέσο μπουκάλι κρασιού έχει 12-13% ABV. Για το λόγο αυτό, το Moscato d’Asti είναι μια εξαιρετική επιλογή για ελαφρούς πότες.

Συμβουλές σερβιρίσματος

  • Σερβίρεται ελαφρώς παγωμένο
  • Σερβίρεται σε ποτήρι λευκού κρασιού ή σε ποτήρι tulip για αφρώδες κρασί
  • Πιείτε τον τελευταίο τρύγο (Πιείτε το φρέσκο!)

Πώς δημιουργήθηκε

Το στυλ Moscato που γνωρίζουμε σήμερα λέγεται ότι δημιουργήθηκε τον 16ο αιώνα από τον Giovan Battista Croce, ο οποίος έκανε την περιουσία του φτιάχνοντας κοσμήματα για την αριστοκρατία της Σαβοΐας. Ο Croce κατείχε έναν αμπελώνα στους λόφους πάνω από το Τορίνο και πειραματίστηκε με τρόπους παραγωγής γλυκών κρασιών. Το στυλ που τελικά δημιούργησε αποδείχτηκε δημοφιλές. Η παραγωγική διαδικασία για το Moscato d’Asti είναι αρκετά διαφορετική από αυτή της σαμπάνιας ή οποιουδήποτε άλλου από τα σοβαρότερα αφρώδη κρασιά του κόσμου. Δεν παράγεται με την παραδοσιακή μέθοδο και δεν κάνει δεύτερη ζύμωση στην φιάλη σε κανένα σημείο. Ο αφρισμός της προέρχεται εξ ολοκλήρου από τη ζύμωση σε αυτόκλειστες δεξαμενές.

Η τεχνική που χρησιμοποιήθηκε για να γίνει το Moscato d’Asti έγινε γνωστή ως η μέθοδος “Asti”. Μόλις μαζευτούν τα σταφύλια Muscat,γίνεται αποβοστρύχωση και πιέζονται – όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και απαλά, για να διατηρήσουν τα ευαίσθητα ανθικά αρώματα. Ο μούστος που προκύπτει φιλτράρεται και διατηρείται σε ψύξη μέχρις ότου χρειαστεί. Το κρασί δημιουργείται με τη ζύμωση μιας παρτίδας αυτού του μούστου σε μια δεξαμενή υπό πίεση. Καθώς οι ζύμες μετατρέπουν τα σάκχαρα σταφυλιών σε αλκοόλη, το αέριο διοξείδιο του άνθρακα απελευθερώνεται ως υποπροϊόν. Μια ορισμένη ποσότητα αυτού του αερίου διατηρείται σκόπιμα παγιδευμένη στο κρασί, δημιουργώντας την πολύ σημαντική φυσαλίδα. Όταν το επίπεδο αλκοόλης φθάνει το 5%, ο οίνος ψύχεται, σκοτώνοντας τις ζύμες και σταματώντας τη ζύμωση. Το προϊόν που προκύπτει είναι ημίγλυκο, ημιαφρώδες, αρωματικό Moscato d’Asti.

Το Moscato d’Asti χαρακτηρίστηκε το 1993 ως DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Το καθεστώς DOCG πιστοποιεί ότι ένα κρασί προέρχεται από ένα συγκεκριμένο τόπο, παρασκευάζεται με συγκεκριμένο τρόπο και χρησιμοποιεί τα κλασικά σταφύλια της Ιταλίας. Από τα ιταλικά επίπεδα ταξινόμησης κρασιών, το DOCG είναι το υψηλότερο. Και, είναι μια αρκετά κλειστή ομάδα: υπάρχουν μόνο 73 DOCG στην Ιταλία.

Καταγωγή

Το Moscato d’Asti σημαίνει “Moscato από το Asti” και η περιοχή Asti βρίσκεται στο Πιεμόντε της Ιταλίας. Αυτή η περιοχή παράγει διάφορα κρασιά με βάση το Moscato που αξίζει να δοκιμάσετε

Moscato d‘Asti Vendemmia Tardiva: Ένα σπάνιο στυλ συγκομιδής του Moscato d’Asti με υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ και ζάχαρη (ελάχιστο 11% ABV).

Asti DOCG: η πλήρως αφρώδης ή “spumante” (“spoo-mon-tay”) έκδοση του Moscato d’Asti. Bubbly και γλυκό!

Loazzolo DOC: Ένα κρασί Moscato 100% που είναι διαθέσιμο σε στυλ αργής συγκομιδής (γνωστό και ως Vendemmia Tardiva) και αυτό είναι γλυκό από ευγενή σήψη. Η καθυστερημένη συγκομιδή Loazzolo έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ και ζάχαρη (τουλάχιστον 11% ABV).

Strevi DOC: Ένα άλλο μοναδικό γλυκό στυλ που γίνεται με μερικώς αποξηραμένα σταφύλια σε μια τεχνική που ονομάζεται «passito». Αυτό το κρασί είναι πλούσιο και γλυκό!

Colli Tortonese Moscato DOC: Τουλάχιστον 85% Moscato Bianco (γνωστό και ως Muscat Blanc) από την άκρη της ανατολικής πλευράς του Πιεμόντε).

Piemonte Moscato DOC: Αξιοπρεπές βασικό μοντέλο Moscato που έγινε σε όλο το Πιεμόντε.

Παρά την επικράτηση του Moscato στο Πιεμόντε, το κρασί αυτό δεν λαμβάνει την ίδια προσοχή με τα ξηρά ερυθρά κρασιά της περιοχής. Τα φώτα της δημοσιότητας στρέφονται περισσότερο στα κρασιά Barolo – κόκκινα κρασιά με ψηλές τανίνες που παρασκευάζονται με σταφύλια Nebbiolo. Ακόμα, πρέπει να γνωρίζουμε ότι πολλοί από τους κορυφαίους παραγωγούς Barolo κάνουν επίσης πολύ ωραία Moscato. Έτσι, ακόμα και αν το Moscato δεν προτιμάται από τους περισσότερους επαγγελματίες, λαμβάνεται αρκετά σοβαρά από τους κορυφαίους παραγωγούς της Βόρειας Ιταλίας.

Μερικά από τα καλύτερα Moscato d’Asti DOCG:

  • Ca’ d’Gal Vigna Vecchia
  • Paolo Saracco
  • Elio Perrone Sourgal
  • Contratto De Miranda
  • G.D. Vajra Aldo
  • La Spinetta Biancospino
  • Caudrina Romano Dogliotti ‘La Caudrina’
  • La Spinetta Bricco Quaglia
  • Vietti Cascinetta
  • Το ακριβότερο Moscato d’Asti DOCG: Mongioia ‘Crivella’, Moscato d’Asti DOCG, Muscat Blanc a Petits Grains

Πηγή: krasia.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments