Διεθνή

Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο – Οι ΗΠΑ στέλνουν «σύντομα» στρατιώτες

Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο – Οι ΗΠΑ στέλνουν «σύντομα» στρατιώτες
Συγκεκριμένη προειδοποίηση στο Κίεβο, πως η Ρωσία είναι πιθανό να εισβάλει στην Ουκρανία τον επόμενο μήνα απηύθυνε ο Λευκός Οίκος.

Έναν μικρό αριθμό Αμερικανών στρατιωτών θα στείλει “σύντομα στην ανατολική Ευρώπη, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή και ενώ η ένταση στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας, κλιμακώνεται.

“Θα στείλω Αμερικανούς στρατιώτες στην ανατολική Ευρώπη και στις χώρες του ΝΑΤΟ σύντομα. Όχι μεγάλο αριθμό”, είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε δημοσιογράφους καθώς αποβιβαζόταν από το αεροσκάφος μετά την επιστροφή του από ένα ταξίδι στην Πενσυλβάνια.

Για Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, προειδοποίησε ο Λευκός Οίκος

Συγκεκριμένη προειδοποίηση στο Κίεβο πως η Ρωσία είναι πιθανό να εισβάλει στην Ουκρανία τον επόμενο μήνα απηύθυνε ο Λευκός Οίκος, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου του.

Σε τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Πέμπτη, ο Αμερικανός ηγέτης ανέφερε ότι «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο», όπως είπε η Έμιλι Χόουρν, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Στη συνδιάλεξη των δύο προέδρων ο κ. Μπάιντεν «διατράνωσε την ετοιμότητα των ΗΠΑ μαζί με τους συμμάχους τους για να απαντήσουν αποφασιστικά εάν η Ρωσία εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία».

Από την πλευρά του ο κ. Ζελένσκι είπε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν «τις πρόσφατες διπλωματικές προσπάθειες για αποκλιμάκωση και» συμφώνησαν «σε κοινή δράση στο μέλλον».

Ουκρανός αξιωματούχος πάντως δήλωσε στο CNN ότι το τηλεφώνημα των δύο προέδρων «δεν πήγε καλά» λόγω διαφωνιών σχετικά με το πραγματικό επίπεδο κινδύνου σύρραξης, με το Κίεβο να θεωρεί λιγότερο πιθανή μια ρωσική επέμβαση. Ουκρανία-NATO: Σε ετοιμότητα για Ρωσική εισβολή οι ΗΠΑ – 8.500 στρατιώτες σε επιφυλακή

Νέα αύξηση ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα

Παράλληλα πληροφορίες αναφέρουν ότι στα σύνορα Ουκρανίας – Ρωσίας, έχουν καταφθάσει περαιτέρω ενισχύσεις των ρωσικών δυνάμεων. Η προηγούμενη εκτίμηση έκανε λόγο για 127.000 Ρώσους στρατιώτες που έχουν περικυκλώσει την Ουκρανία στα σύνορά της με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

ΗΠΑ-ΝΑΤΟ: 8.500 στρατιώτες σε επιφυλακή

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη θέσει σε επιφυλακή 8.500 στρατιώτες για να ενισχύσουν τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε και επανέλαβε ότι δεν τίθεται ζήτημα αποστολής Αμερικανικών στρατιωτών στην Ουκρανία, η οποία δεν είναι μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Η αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης κρίνεται ως ένα πρόσθετο μέσο πίεσης στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ουάσινκγτον ενδέχεται να εισβάλει στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Τα στρατεύματα, παραμένουν  επί του παρόντος στις ΗΠΑ, αλλά σε ετοιμότητα να παρέμβουν, όταν χρειαστεί.

Έχουν τεθεί σε ετοιμότητα από το Πεντάγωνο

Σε αυξημένη επιφυλακή θέτει το Πεντάγωνο 8.500 στρατιώτες, προς ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ εν μέσω των κλιμακούμενων εντάσεων στην Ουκρανία. Οι στρατιώτες έχουν τεθεί σε ετοιμότητα, ώστε να παρέμβουν και να αναπτυχθούν στην Ευρώπη, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για πιθανή «αστραπιαία επίθεση» από τη Ρωσία
Οι ΗΠΑ έθεσαν 8.500 στρατιώτες σε αυξημένη επιφυλακή για να αναπτυχθούν στην Ευρώπη, καθώς το ΝΑΤΟ ενίσχυσε τα ανατολικά του σύνορα με πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη. Και αυτό  εξαιτίας των αυξανόμενων φόβων για πιθανή επίθεση από τη Ρωσία για την κατάληψη της ουκρανικής πρωτεύουσας, Κίεβου.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι είπε ότι τα στρατεύματα, παραμένουν  επί του παρόντος στις ΗΠΑ, αλλά θα είναι σε ετοιμότητα για να λάβουν μέρος στο σχέδιο Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF) εάν αυτό ενεργοποιηθεί.

Τόνισε επίσης, πως θα είναι διαθέσιμα «εάν αναπτυχθούν άλλες καταστάσεις».

Ταχεία απομάκρυνση  οικογενειών διπλωματών

Στο μεταξύ, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε πως απομακρύνει τις οικογένειες διπλωματών της από το Κίεβο και όσους εργαζόμενους της πρεσβείας της το επιθυμούν ενώ σε ανάλογη απόφαση προχώρησε και η Βρετανία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments