Διεθνή

Ουκρανική κρίση: Δορυφορικές εικόνες δείχνουν τον ρωσικό στρατό

Ουκρανική κρίση: Δορυφορικές εικόνες δείχνουν τον ρωσικό στρατό
Ουκρανική κρίση: Δορυφορικές εικόνες δείχνουν την σταθερά ανοδική ανάπτυξη του ρωσικού στρατού γύρω από την Ουκρανία.

Η Ουκρανική κρίση έχει προκαλέσει κύμα συμπάθειας προς την Ουκρανία και το άκρως αντίθετο στην Ρωσία. Δορυφορικές εικόνες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας δίνουν την πλήρη εικόνα των ρωσικών στρατευμάτων που βρίσκονται στα σύνορα.

Πλέον υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία για μια σταθερή συσσώρευση ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού και αναπτύξεων γύρω από την Ουκρανία, με νέες δορυφορικές εικόνες να αποκαλύπτουν περαιτέρω επέκταση της στρατιωτικής παρουσίας σε πολλές τοποθεσίες στη Λευκορωσία, την Κριμαία και τη δυτική Ρωσία.

Σε μικρή απόσταση από τα σύνορα

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν μετακινηθεί στη Λευκορωσία τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Τα υπουργεία Άμυνας της Ρωσίας και της Λευκορωσίας αναφέρουν ότι οι αποστολές είναι ενόψει μιας μεγάλης εκπαιδευτικής άσκησης αυτόν τον μήνα.

Οι εικόνες συλλέχθηκαν και αναλύθηκαν από τον Maxar. Σε ένα συνοδευτικό σημείωμα, ο Maxar είπε ότι οι αναπτύξεις “αντανακλούν ένα αυξημένο επίπεδο δραστηριότητας και ετοιμότητας”. Η Maxar και άλλοι πάροχοι δορυφορικών εικόνων δήλωσαν ότι έχουν παρατηρήσει την επέκταση των υφιστάμενων ρωσικών στρατιωτικών πεδίων εκπαίδευσης και φρουρών σε περίπου 150 μίλια από τα ουκρανικά σύνορα τους τελευταίους μήνες.

Ο Maxar είπε ότι οι πιο πρόσφατες εικόνες δείχνουν μια νέα φάση της ρωσικής δραστηριότητας. Ανέφερε ότι προηγουμένως, «στις περισσότερες περιπτώσεις, λίγα στρατεύματα ή νέα στέγαση για πρόσθετο προσωπικό παρατηρήθηκαν κοντά στις αναπτύξεις, υποδηλώνοντας ότι ορισμένες από τις μονάδες μπορεί να είχαν προτοποθετηθεί ή αναπτυχθεί προς τα εμπρός».

Αυξάνεται το συνολικό επίπεδο ετοιμότητας

«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αρκετές νέες σημαντικές στρατιωτικές αναπτύξεις έχουν παρατηρηθεί στη Λευκορωσία», είπε ο Maxar. «Επίσης, σκηνές στρατευμάτων/καταφύγια για το προσωπικό έχουν παρατηρηθεί σχεδόν σε κάθε τοποθεσία ανάπτυξης στη Λευκορωσία, την Κριμαία και τη δυτική Ρωσία, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι μονάδες συνοδεύονται πλέον από στρατεύματα και έχουν αυξήσει το συνολικό επίπεδο ετοιμότητάς τους».

Ο Maxar συνέκρινε εικόνες από τον Σεπτέμβριο και τα τέλη Ιανουαρίου του ίδιου στρατοπέδου στο Novoozerne στην Κριμαία. Οι εικόνες δείχνουν σημαντική αύξηση της δραστηριότητας, με έναν χώρο σκηνών να έχει στηθεί. Αυτό σημαίνει ότι το στρατόπεδο είναι έτοιμο να στεγάσει στρατεύματα, αν και δεν υπάρχουν στοιχεία για άφιξη στρατευμάτων προς το παρόν.

Οι δορυφορικές εικόνες

Φωτό: CNN.com

Φωτό: CNN.com

Φωτό: CNN.com

Φωτό: CNN.com

Με πληροφορίες από το CNN

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments