Pagenews.gr Ora Oikonomias. Παραγωγή pagenews.gr Ora Oikonomias. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Μαρία Συρεγγέλα
Υφυπουργός Εργασίας αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής, Οικογένειας και Ισότητας των Φύλων

Με την
Σοφία Χύτου

Μαρία Συρεγγέλα στο pagenews.gr: Γυναίκες, αγορά εργασίας, στήριξη θυμάτων βίας, Εθνικό Σχέδιο Δράσης

Μαρία Συρεγγέλα στο pagenews.gr: Η υφυπουργός Εργασίας αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής, Οικογένειας και Ισότητας των Φύλων κ. Μαρία Συρεγγέλα μίλησε για τις δράσεις στήριξης των γυναικών θυμάτων βίας, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων, τα προγράμματα ΟΑΕΔ για την εύρεση εργασίας για τις γυναίκες θύματα βίας αλλά και για την ενίσχυση των γυναικών στην αγορά εργασίας.

Η υφυπουργός Εργασίας αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής, Οικογένειας και Ισότητας των Φύλων κ. Μαρία Συρεγγέλα μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή “Ώρα Οικονομίας” με τη Σοφία Χύτου, όπου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων για τις δράσεις στήριξης των θυμάτων βίας, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων, τα προγράμματα ΟΑΕΔ για την εύρεση εργασίας για τις γυναίκες θύματα βίας αλλά και για την ενίσχυση των γυναικών στην αγορά εργασίας, τους στόχους που έχουν τεθεί, τα μέτρα που έχει λάβει το υπουργείο Εργασίας.

Μαρία Συρεγγέλα στο pagenews.gr: Οι δράσεις για τη στήριξη των θυμάτων βίας – Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων

Αναφορικά με τις δράσεις και τις παρεμβάσεις η υφυπουργός κ. Μαρία Συρεγγέλα σημείωσε: «Την προηγούμενη χρονιά είχαμε πολλές δολοφονίες γυναικών, τις λεγόμενες γυναικοκτονίες. Δυστυχώς από τα στοιχεία που έχουμε όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν αυτό που λέμε γυναικοκτονίες. Μάλιστα μαζεύουμε στοιχεία από το 2010 και μετά, δυστυχώς αυτό το φαινόμενο δεν είναι μόνο φέτος, υπήρχε και παλιότερα. Απλώς παλιότερα τα ονομάζαμε εγκλήματα τιμής, πάθους, δεν τα λέγαμε με το όνομά τους που είναι γυναικοκτονίες, που είναι ένας κοινωνιολογικός όρος και είναι απόλυτα αποδεκτός και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Γιατί πολλές φορές ο όρος αυτός διχάζει…».

«Ξεκινήσαμε πολύ πριν βγει όλο αυτό το θέμα στη δημοσιότητα, υπήρχε πολύ μεγάλη έξαρση και της έμφυλης αλλά και της ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια του lockdown, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού, όπου εκεί είδαμε πολύ πιο πριν από άλλες χώρες πολύ πριν ξεκινήσει ο περιορισμός της κυκλοφορίας σε εμάς, ότι υπήρχε έξαρση των φαινομένων αυτών και για αυτό ξεκινήσαμε μια πολύ μεγάλη καμπάνια για να πούμε ότι υπάρχουν δομές στήριξης των γυναικών θυμάτων βίας. Υπάρχουν 43 συμβουλευτικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, υπάρχουν 19 ξενώνες φιλοξενίας, μάλιστα βάλαμε και έκτακτα καταλύματα, σε περιπτώσεις που ήταν έκτακτη απομάκρυνση μαζί με τα ανήλικα παιδιά. Αυτά τα έκτακτα καταλύματα μας τα έχει δώσει και το ξενοδοχειακό επιμελητήριο Ελλάδας δωρεάν και ταυτόχρονα η γραμμή 15900 που είναι 24ωρης λειτουργίας…».

Μαρία Συρεγγέλα στο pagenews.gr: Προγράμματα από τον ΟΑΕΔ για την εύρεση εργασίας για τις γυναίκες θύματα βίας

Η κ. Συρεγγέλα αναφέρθηκε και πόσο σημαντική είναι η οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών θυμάτων βίας και μίλησε και για τα προγράμματα που υλοποιούνται από τον ΟΑΕΔ. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε: «Σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ προχωρήσαμε ώστε να υπάρχουν και προγράμματα για τις γυναίκες αυτές ώστε να βρίσκουν άμεσα εργασία .Είναι πολύ σημαντική η οικονομική ανεξαρτησία ».

Μαρία Συρεγγέλα στο pagenews.gr: Τα μέτρα που έχει λάβει το υπουργείο Εργασίας για τη στήριξη των γυναικών αλλά και των γυναικών θυμάτων βίας

«Ξεκινήσαμε με τον 4808 είναι ο νόμος για την προστασίας της Εργασίας και κάναμε κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας για τη Βία και την παρενόχληση στους χώρους εργασίας. Πλέον κάθε επιχείρηση θα πρέπει να έχει κώδικα δεοντολογίας, να έχει κανονισμό και για την πρόληψη αλλά και για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων. Αφορά όλες και όλους, εργοδότες και εργαζόμενους και όχι μόνο. Αφορά και ανθρώπους που μπορεί να πάνε εθελοντικά να δουλέψουν σε μια τέτοια επιχείρηση ή να μην είναι μόνο μέσα στο χώρο της επιχείρησης, να είναι σε ένα επαγγελματικό ταξίδι, σε μια επαγγελματική έξοδο, όλοι αυτοί οι άνθρωποι καλύπτονται….».

«Για τα προγράμματα του ΟΑΕΔ γνωρίζετε ότι ήδη έχει ανακοινωθεί και από τον υπουργό τον κ. Χατζηδάκη, ότι το προηγούμενο χρονικό διάστημα και όσες προσλήψεις έγιναν, το 97% περίπου ήταν γυναίκες. Πλέον όλα τα προγράμματα έχουν και τη διάσταση του φύλου, δεν απευθύνονται μόνο στους άνδρες αλλά και στις γυναίκες. Θέλουμε και αυτό μας το έχουν θέσει και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως χώρα έχουμε ένα πολύ καλό ανθρώπινο δυναμικό γυναικείο..».

«Η οικονομική ανεξαρτησία είναι πολύ σημαντική για τις γυναίκες. Είχαμε και το συμβούλιο υπουργών Ισότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου έθεσαν όλοι προγράμματα που πρέπει να γίνουν ή που ήδη υλοποιούνται σε κάθε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν να κάνουν και με τις γυναίκες. Καμία χώρα δεν μπορεί να έχει ανάπτυξη αν δεν χρησιμοποιεί όλο το ανθρώπινο δυναμικό της».

Προγράμματα για την ενίσχυση των γυναικών στην αγορά εργασίας

Σχετικά με τα προγράμματα η κ .Συρεγγέλα ανέφερε: Οι νταντάδες της γειτονιάς είναι μέσα σε ένα ευρύτερο πλέγμα που έχουμε ετοιμάσει επιλογών που μπορεί να έχει μια γυναίκα και ένα νέο ζευγάρι. Ξεκινάει πιλοτικά μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα μέσω πλατφόρμας. Θα υπάρχουν πιστοποιημένες γυναίκες και άνδρες επιμελητές και επιμελήτριες, όπου οι γονείς θα μπορούν από εκεί να επιλέγουν έναν άνθρωπο που να το έχουν για φύλαξη στο σπίτι τους ή στο σπίτι του επιμελητή – επιμελήτριας…

«Παράλληλα, στο νομοσχέδιο περάσαμε και τις άδειες πατρότητας δεν είναι μόνο υποχρέωση των μπαμπάδων να ασχολούνται με την ανατροφή των παιδιών τους είναι και δικαίωμά τους. Πλέον οι μπαμπάδες όπως και οι μαμάδες για ένα χρονικό διάστημα δεν μπορούν να απολυθούν από την εργασίας τους..».