Lifestyle

Yves Saint Laurent: 6 παριζιάνικα μουσεία αποτίουν φόρο τιμής στον χρυσό σχεδιαστή

Yves Saint Laurent:  6 παριζιάνικα μουσεία αποτίουν φόρο τιμής στον χρυσό σχεδιαστή

Πηγή Φωτογραφίας: Instagram - suzymenkes

Yves Saint Laurent: Από τον Πικάσο και τον Ματίς μέχρι το Λιχτενστάιν και τον Γουόρχολ, ο Yves Saint Laurent άντλησε έμπνευση για να σχεδιάσει τα ωραιότερα φορέματα.

Η αναδρομική έκθεση του θρυλικού σχεδιαστή μόδας το 1983 στο Ινστιτούτο Κοστουμιών του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης, ήταν η  πρώτη αφιερωμένη σε έναν  σχεδιαστή υψηλής ραπτικής που βρίσκεται στη ζωή, βέβαια ήταν η αφορμή για αμέτρητες άλλες εκθέσεις σχετικά με τη μόδα και τα μουσεία τέχνης του Yves Saint Laurent.

Τα μουσεία που παρουσιάζουν την έκθεση

Και τώρα, που ο οίκος Saint Laurent γιορτάζει την 60η του επέτειο, το θεϊκό ταλέντο  του σχεδιαστή βρίσκεται στο στόχαστρο έξι παριζιάνικων μουσείων. Η έκθεση σχεδιάστηκε και πραγματοποιείται από το Fondation Pierre Bergé – Yves Saint Laurent και περιλαμβάνει έξι συνεργαζόμενα ιδρύματα: Κέντρο Μπομπούρ, Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Λούβρο, Μουσείο Ορσέ, Μουσείο Πικάσο και Μουσείο Yves Saint Laurent Paris.

View this post on Instagram

A post shared by Suzy Menkes (@suzymenkes)

Κάθε μουσείο, έχει τόσο μεγάλη ποικιλία, από την υψηλής τεχνολογίας μεταμοντέρνα αρχιτεκτονική του Ρίτσαρντ Ρότζερς και το Ρέντσο Πιάνο στο Κέντρο Μπομπούρ μέχρι το επίχρυσο νεομπαρόκ του Λούβρου, δίνει ένα μεγαλύτερο αξίωμα στη μόδα του Yves Saint Laurent και στα αντικείμενα που υπάρχουν στη  μόνιμη συλλογή του κάθε μουσείου.

«Πιστεύω ότι η δουλειά ενός couturier είναι πολύ κοντά σε αυτή ενός καλλιτέχνη»

Στο Κέντρο Μπομπούρ ψάχνουν μικρές λεπτομέρειες  μεταξύ της δημιουργικής παραγωγής και της τέχνης του 20ου αιώνα. Μέσα στην περίτεχνη Galerie d’Apollon στο Λούβρο, κεντημένα κρύσταλλα και επιχρυσωμένα κομμάτια μόδας και κοσμήματα συμπληρώνονται από μάρμαρα αντίκες, σμάλτα, καθρέφτες, ελεφαντόδοντο και μια συλλογή από πετράδια του Λουδοβίκου XIV. Οι αίθουσες του Μουσείου Πικάσο αναλύουν τη σχέση μεταξύ του Yves Saint Laurent και του ζωγράφου και την επίδραση που είχαν ο κυβισμός και η αποδόμηση στην έμπνευσή του.

View this post on Instagram

A post shared by Suzy Menkes (@suzymenkes)

«Πιστεύω ότι η δουλειά ενός couturier είναι πολύ κοντά σε αυτή ενός καλλιτέχνη. Πράγματι, άντλησα συνεχώς μια ποιότητα έμπνευσης από τη δουλειά των σύγχρονων ζωγράφων: του Πικάσο, του Ματίς, του Μοντριάν», είχε πει κάποτε.

View this post on Instagram

A post shared by Suzy Menkes (@suzymenkes)

«Με την ηλικία, τα σκίτσα μου γίνονται όλο και πιο αυθόρμητα. Δεν σχεδιάζω ένα φόρεμα με ακρίβεια: είναι πάντα σε κίνηση», είχε αναφέρει. Όπως και η επαναστατική δημιουργική προσέγγισή του, στο «Yves Saint Laurent aux Musées» υπάρχει στην κίνηση, που εκτείνεται σε τοποθεσίες, γειτονιές, δεκαετίες και καλλιτεχνικά είδη.

View this post on Instagram

A post shared by Suzy Menkes (@suzymenkes)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments