Διεθνή

Μακρόν Ουκρανία: Η δέσμευση Ρωσίας και Ουκρανίας

Μακρόν Ουκρανία: Η δέσμευση Ρωσίας και Ουκρανίας
Μακρόν Ουκρανία: Ο Πρόεδρος της Γαλλίας μετά τις συναντήσεις του με τους ηγέτες Ρωσίας και Ουκρανίας ανέφερε το αποτέλεσμα.

Ο Μακρόν είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Πούτιν, ενώ σήμερα μετέβη στην Ουκρανία. Ο στόχος του Γάλλου Προέδρου ήταν να μην κλιμακωθεί η ένταση και να μπορέσει να βρεθεί η χρυσή τομή.

Από ότι φαίνεται, ο Εμανουέλ Μακρον βρήκε την “χρυσή τομή” ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται. Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε την Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου, ότι οι ηγέτες τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας έχουν δεσμευτεί να τηρήσουν τις συμφωνίες του Μινσκ. «Έχουμε τώρα τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στις διαπραγματεύσεις», είπε ο Μακρόν στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Τι ορίζουν οι συμφωνίες του Μινσκ

Οι συμφωνίες του Μινσκ υπογράφηκαν το 2014 και το 2015 από τους ηγέτες της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας ως απάντηση στη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας. Οι συμφωνίες αυτές θέτουν ως στόχο τον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας.

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία, αλλά διαψεύδει όλα τα σχέδια εισβολής στην Ουκρανία.

Δεν θα περάσουμε τις κόκκινες γραμμές διεμήνυε η Ουκρανία

Η Ουκρανία ανυπομονεί για τις συνομιλίες σήμερα στο Κίεβο με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για τη Ρωσία, αλλά σημειώνει ότι η Ουκρανία δεν θα αναγκαστεί να περάσει τις κόκκινες γραμμές της, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ντμίτρο Κουλέμπα.

“Όλοι αναμένουμε με ενδιαφέρον τα μηνύματα που φέρνει ο κ. Μακρόν από τη Μόσχα”, σημείωσε ο Κουλέμπα σε δηλώσεις που έκανε έχοντας δίπλα του τους ομολόγους του της Αυστρίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Σλοβακίας που επισκέπτονται το Κίεβο.

“Ωστόσο, έχω πει επανειλημμένως ότι είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, είμαστε εποικοδομητικοί, επιδιώκουμε μια διπλωματική λύση, αλλά δεν θα περάσουμε τις κόκκινες γραμμές μας και κανείς δεν θα μπορέσει να μας αναγκάσει να τις περάσουμε”, σημείωσε.

Σημάδια σύγκλισης Μακρόν – Πούτιν

Στη Μόσχα, ο Μακρόν διαπίστωσε σημάδια σύγκλισης στις συνομιλίες που είχε με τον Πούτιν για το Ουκρανικό αν και όπως είπε ο Γάλλος πρόεδρος, οι διαφορές παραμένουν. Σε αντίστοιχο ύφος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου, ο οποίος χαρακτήρισε «χρήσιμες και ουσιαστικές» τις συνομιλίες με τον Γάλλο ομόλογό του και είπε ότι ορισμένες από τις ιδέες που διατύπωσε ο Μακρόν θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για περαιτέρω κοινά βήματα.

Ο Πούτιν υποστήριξε ότι κάποιες από τις ιδέες του Μακρόν αναφορικά με την ασφάλεια ήταν ρεαλιστικές και πως οι δυο τους θα συνομιλήσουν ξανά μετά την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στο Κίεβο. Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως είπε στον Πούτιν ότι η δημιουργία μίας νέας στρατηγικής για την ασφάλεια στην Ευρώπη δεν θα έπρεπε να γίνει ακυρώνοντας το δικαίωμα κρατών να ενταχθούν στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

«Ορισμένες από τις ιδέες και τις προτάσεις του, οι οποίες πιθανόν να είναι ακόμη πολύ νωρίς να τις συζητήσουμε, νομίζω πως μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για περαιτέρω κοινά βήματα», δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος. «Συμφωνήσαμε πως μετά το ταξίδι του στην ουκρανική πρωτεύουσα θα έχουμε τηλεφωνική επικοινωνία για να ανταλλάξουμε απόψεις πάνω στο ζήτημα», συμπλήρωσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments