Οδηγός

ΕΦΚΑ εισφορές: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εργοδότες για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας

ΕΦΚΑ εισφορές: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εργοδότες για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας
ΕΦΚΑ εισφορές: Περιθώριο έως τα τέλη Φεβρουαρίου, έχουν οι εργοδότες για να υποβάλλουν τις αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ), από τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.

Περιθώριο έως τα τέλη Φεβρουαρίου, έχουν οι εργοδότες για να υποβάλλουν τις αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ), από τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Από την 1η Ιανουαρίου 2022, όλοι όσοι πιάνουν δουλειά για πρώτη φορά, υποχρεωτικά θα εντάσσονται στο Ταμείο Επικουρικής και Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης. Εγκύκλιος που εκδόθηκε από τον ΕΦΚΑ, οριοθετεί επακριβώς το ύψος των εισφορών που θα εισπράττονται από τον Φορέα και στη συνέχεια, εντός διμήνου, θα αποδίδονται στο ΤΕΚΑ.

Το ποσοστό της εισφοράς είναι 6,5% το μήνα και επιμερίζεται εξίσου από 3,25% σε εργοδότη και εργαζόμενο. Η εισφορά αυτή όμως, από την 1 η  Ιουνίου 2022 και μετά θα μειωθεί στο 6%, πάλι με ισόποση επιβάρυνση 3% και στα δύο μέρη.

ΕΦΚΑ εισφορές: Τι αναφέρει η εγκύκλιος

Η εγκύκλιος αναφέρει ότι έχει ήδη ξεκινήσει από την 1 η  Ιανουαρίου 2022, η υποχρεωτική ασφάλιση στο Ταμείο, όλων εκείνων που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας. Παράλληλα όμως σημειώνει ότι υπάρχουν και άλλες κατηγορίες επαγγελματιών που μπορούν να επιλέξουν το ΤΕΚΑ για την επικουρική τους ασφάλιση, προαιρετικά από το 2023 και μετά. Αυτές είναι οι αυτοαπασχολούμενοι υγειονομικοί, όσοι ασκούν επάγγελμα που υπάγεται στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ (αγρότες), καθώς επίσης και τα πρόσωπα που βάσει ειδικής ή γενικής διάταξης εξαιρούνται από την υποχρεωτική υπαγωγή στην υποχρεωτική ασφάλισης άλλων φορέων επικούρησης.

Προϋπόθεση βέβαια είναι κατά την υπαγωγή τους στο Ταμείο Επικουρικής και Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης, τα ενδιαφερόμενα ανωτέρω πρόσωπα, να μην έχουν συμπληρώσει  το 35ο  έτος της ηλικίας τους.

Στο μητρώο του e-ΕΦΚΑ θα υπάρχει εφεξής ξεχωριστή απεικόνιση για τους ασφαλισμένους του ΤΕΚΑ. Η ένδειξη που θα γίνεται η διάκριση είναι ανάμεσα σε Παλαιό ή Νέο επικουρικό.

Το σκέλος των ασφαλιστικών εισφορών που θα καταβάλλονται εφεξής στο ΤΕΚΑ (6,5% έως την 31 η  Μαΐου και 6% από την 1 η  Ιουνίου 2022 και μετά), θα ισχύει για τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζόμενων – ασφαλισμένων του ιδιωτικού τομέα. Υπάρχουν όμως και κάποιες ειδικές κατηγορίες όπου η ασφάλιση διαφέρει. Αυτές είναι οι περιπτώσεις μισθωτών που υπάγονται σε βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα, οι οικοδόμοι, αλλά και όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες εντάσσονται στη διαδικασία επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments