Ελλάδα

Γηροκομείο Χανιά: Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για την κόλαση που ζούσαν οι ηλικιωμένοι

Γηροκομείο Χανιά: Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για την κόλαση που ζούσαν οι ηλικιωμένοι
Γηροκομείο Χανιά: Η ασιτία, η έλλειψη φροντίδας και η έρευνα για 30 θανάτους.

Σοκ προκαλούν όσα περιλαμβάνονται στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί κατά 36 συνολικά ατόμων για τα όσα διαδραματίζονταν πίσω από τις κλειστές πόρτες του γηροκομείου στα Χανιά. Την Τετάρτη οι αστυνομικές Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη επτά ατόμων, μετά από εντάλματα που εκδόθηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, πρόκειται για την 69χρονη μητέρα και την 43χρονη κόρη που εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες του γηροκομείου, δύο γιατρούς (εκ των οποίων και εκείνος που υπέγραφε τα πιστοποιητικά θανάτου των ηλικιωμένων) και τρία ακόμα άτομα (νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό). Κατά την έρευνα των Αρχών στα σπίτια των επτά συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 105.000 ευρώ σε μετρητά και πολλά κοσμήματα τα οποία προέρχονται από παράνομη δραστηριότητα.

Και οι επτά οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα που τους άσκησε ποινικές διώξεις για σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία (αφορά περίπου 29 περιπτώσεις θανάτων και 8 απόπειρες), απάτης, πλαστογραφίας και περιπτώσεων χορηγήσεων και χρήσεων ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών, έκθεσης από την οποία προήλθε θάνατος και παράβασης καθήκοντος.

Παράνομες συνταγογραφήσεις ύψους 3 εκατ. ευρώ

Τριάντα περιπτώσεις θανάτων, 8 απόπειρες αλλά και συνταγογραφήσεις παράνομες ύψους έως και 3 εκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνονται στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος των 36 συνολικά ατόμων (μεταξύ αυτών και των 7 συλληφθέντων). Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Πατρίς», η δικογραφία αριθμεί εκατοντάδες σελίδες και σε αυτές αποτυπώνονται καταστάσεις και συνθήκες που προκαλούν σφίξιμο στην καρδιά, καθώς περιγράφονται απάνθρωπες έως και βίαιες συμπεριφορές κατά των φιλοξενούμενων ηλικιωμένων.

Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ εστιάζει σε 30 περιπτώσεις θανάτων και σε 8 απόπειρες θανάτωσης, όμως από την Ασφάλεια Χανίων εκτιμάται ότι οι προκληθέντες θάνατοι από τα φερόμενα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είναι κατά πολύ περισσότεροι, όμως λόγω αντικειμενικών δυσκολιών και χρονικών περιορισμών, δεν κατέστη εφικτή η περαιτέρω διερεύνηση της φρικτής αυτής υπόθεσης.

Η εκτίμηση αυτή ενισχύεται, κατά την κρίση της αρμόδιας προανακριτικής Αρχής, από το γεγονός ότι έχουν καταγραφεί 293 περιπτώσεις θανάτων ηλικιωμένων σχετιζόμενων με οποιονδήποτε τρόπο με τη φιλοξενία τους στη δομή, από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Μάρτιο του 2021, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Στους εμπλεκόμενους στη φερόμενη εγκληματική οργάνωση αποδίδεται μεταξύ άλλων ότι αντί να διαφυλάξουν την αξιοπρεπή διαβίωση των τροφίμων και τα θεμελιώδη δικαιώματά τους για την υγεία τους αλλά και την ίδια τους τη ζωή, παρέλειψαν να το πράξουν αυτό, προέβησαν με πρόθεση σε συγκεκριμένες παράνομες πράξεις με αποτέλεσμα ως μόνη ενεργός αιτία από αυτές τις ενέργειές τους και παραλείψεις να είναι είτε η αιτιωδώς προκληθείσα θανάτωση είτε η απόπειρα θανάτωσης των ηλικιωμένων φιλοξενούμενων.

Στη δικογραφία η δράση της φερόμενης εγκληματικής οργάνωσης προσδιορίζεται σε χρονικό βάθος 12ετίας, ενώ το παράνομο περιουσιακό όφελος υπολογίζεται κατά την προανακριτική Αρχή σε εκατομμύρια ευρώ. Αναφέρεται επίσης ότι από τη διερεύνηση των τηρούμενων στοιχείων που αφορούν στους ΑΜΚΑ των φιλοξενούμενων ηλικιωμένων στη δομή, διαπιστώθηκαν παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων ύψους περίπου 3.000.000 ευρώ.

Υποσιτισμός και ανύπαρκτη υγιεινή

Τα στοιχεία σοκάρουν σχετικά με τα βασανιστήρια στους ηλικιωμένους. Όπως αναφέρεται πολλοί ήταν υποσιτισμένοι. Η ποσότητα της χορηγούμενης σε καθημερινή βάση τροφής ήταν ελάχιστη έως ανύπαρκτη, η ποιότητά της χαμηλή και η χορήγησή της γινόταν σε ταχύτατα ελάχιστο χρόνο λόγω πίεσης. Σε βαθμό που, όπως υποστηρίζεται, είχαν παρατηρηθεί περιστατικά εισροφήσεων τροφών (πνιγμών). Κρέας έτρωγαν σπάνια, φρούτα ελάχιστα και έπιναν γάλα αραιωμένο με νερό.

Καταλογίζεται ότι χορηγούσαν έως και αποφάγια προηγούμενων γευμάτων, ακόμη και επικίνδυνα εντόσθια ζώων που παρέχονταν δωρεάν από επιχειρηματίες του είδους. Υπολογίζεται ότι το ημερήσιο κόστος για την σίτιση του κάθε τρόφιμου ήταν περίπου 0,55 ευρώ. Επίσης γίνεται λόγος για ανύπαρκτη υγιεινή. Υποστηρίζεται ότι η ατομική υγιεινή τους ήταν αραιά και πού, τους  καθάριζαν με χρησιμοποιημένες πετσέτες και χρησιμοποιημένα απ’ όλους σαπούνια, κοινά ξυραφάκια κλπ. Οι ρόμπες που τους φορούσαν καθαρίζονταν σπάνια, ενώ σε πολλές περιπτώσεις επανατοποθετούσαν στους ηλικιωμένους ακάθαρτες πάνες ακράτειας.

Τέλος ήταν καθηλωμένοι με περίδεση. Στους κατηγορούμενους αποδίδεται ότι εφάρμοζαν σε αρκετούς ηλικιωμένους τακτική πλήρους και 24ωρης ακινητοποίησης είτε στις κλίνες τους είτε σε αναπηρικά αμαξίδια, με χρήση ιμάντων περίδεσης, τους οποίους τοποθετούσαν στα αντιβράχια των χεριών και στους αστραγάλους.

Επιπλέον, στην πλειοψηφία των ηλικιωμένων χορηγούνταν άμεσα και σε σταθερή βάση ισχυρά κατασταλτικά ψυχιατρικά φαρμακευτικά σκευάσματα (χωρίς δικαιολογημένη διάγνωση) προκειμένου να αδρανοποιηθούν οι πνευματικές τους λειτουργίες και να καμφθεί η κινητικότητά τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, όπως περιγράφεται, οι ηλικιωμένοι να χάνουν την επαφή με το περιβάλλον, να είναι μονίμως ληθαργικοί και στο σώμα τους να προκαλούνται ευμεγέθη έλκη από τις κατακλίσεις αλλά και σηπτικές καταστάσεις, με ραγδαία επιδείνωση της ήδη βεβαρημένης υγείας τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments