Οικονομία Άποψη

Κομισιόν επενδύσεις: Σχέδιο για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε τσιπ 43 δισεκατομμυρίων ευρώ

Κομισιόν επενδύσεις: Σχέδιο για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε τσιπ 43 δισεκατομμυρίων ευρώ
Κομισιόν επενδύσεις: Το νέο σχέδιο για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε τσιπ παρουσίασε η Κομισιόν συνολικού ύψους 43 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2030.

Το νέο σχέδιο για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε τσιπ παρουσίασε η Κομισιόν συνολικού ύψους 43 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2030. Ο λόγος της επένδυσης είναι η μείωση της εξάρτησης από Ασιατικές χώρες και κυρίως από την Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα. Υπολογίζεται ότι μόλις 10% ανέρχεται το μερίδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε τσιπ στην παγκόσμια αγορά. Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλέον είναι έως το 2030 να φτάσει στο 20% της παγκόσμιας αγοράς.

Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται τετραπλάσια αύξηση της παραγωγής τσιπ επί ευρωπαϊκού εδάφους, επεσήμανε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, παρουσιάζοντας την πρωτοβουλία «European Chips Act».

Πηγή φωτογραφίας: Pexels

Κομισιόν επενδύσεις: Τι δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

«Χωρίς τσιπ, δεν υπάρχει καμία ψηφιακή μετάβαση, καμία πράσινη μετάβαση, καμία τεχνολογική ηγεσία. Η εξασφάλιση της προμήθειας στα πιο προηγμένα τσιπ έχει γίνει οικονομική και γεωπολιτική προτεραιότητα», υπογράμμισε ο Μπρετόν και σημείωσε ότι η ΕΕ κινητοποιεί σημαντική δημόσια χρηματοδότηση, η οποία ήδη προσελκύει σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις. 

 «Κάνουμε τα πάντα για να εξασφαλίσουμε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού και να αποφύγουμε μελλοντικούς κραδασμούς στην οικονομία μας, όπως βλέπουμε με την τρέχουσα έλλειψη εφοδιασμού σε τσιπ. Επενδύοντας σε κορυφαίες αγορές του μέλλοντος και εξισορροπώντας τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, θα επιτρέψουμε στην ευρωπαϊκή βιομηχανία να παραμείνει ανταγωνιστική, να δημιουργήσει ποιοτικές θέσεις εργασίας και να καλύψει την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση», συμπλήρωσε. Η πρόσφατη παγκόσμια έλλειψη τσιπ οδήγησε σε κλείσιμο εργοστασίων παρασκευής πλειάδας προϊόντων, από αυτοκίνητα έως συσκευές υγειονομικής περίθαλψης, σημειώνει η Κομισιόν στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Εγκρίθηκε το πρόγραμμα επενδύσεων στην καινοτομία της Κομισιόν

Εγκρίθηκε το πρόγραμμα επενδύσεων της Κομισιόν το οποίο παρέχει φέτος ευκαιρίες χρηματοδότησης, ύψους άνω των 1,7 δισ. ευρώ, για καινοτόμους δημιουργούς, προκειμένου να επεκταθούν και να δημιουργήσουν νέες αγορές, για παράδειγμα στους τομείς της κβαντικής υπολογιστικής, των μπαταριών νέας γενιάς και της γονιδιακής θεραπείας.

Ορισμένα σημεία που περιλαμβάνει το πρόγραμμα

  • Επενδύσεις μετοχικού κεφαλαίου άνω των 15 εκατ. ευρώ: Το μέσο Accelerator του ΕΣΚ θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τεχνολογίες στρατηγικού ενδιαφέροντος για την Ευρώπη, να υποβάλουν αίτηση για επενδύσεις του ΕΣΚ ύψους άνω των 15 εκατ. Ευρώ.
  • Μεγαλύτερη στήριξη για τις καινοτόμες γυναίκες με την ανάπτυξη ενός δείκτη καινοτομίας με σκοπό να εντοπιστούν τα κενά και να ενθαρρυνθεί η ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων εντός των επιχειρήσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments