Πολιτική

Μήνυμα των ΗΠΑ στην Τουρκία: Δεν αμφισβητείται η κυριαρχία των ελληνικών νησιών

Μήνυμα των ΗΠΑ στην Τουρκία: Δεν αμφισβητείται η κυριαρχία των ελληνικών νησιών
Ξεκάθαρη θέση πήρε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών απορρίπτοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο διαμηνύει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απορρίπτοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου που έθεσε ευθέως θέμα κυριαρχίας ισχυριζόμενος ότι η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Η εδαφική ακεραιότητα πρέπει να γίνει σεβαστή

Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal που αφορούσε στην τοποθέτηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή και να προστατεύεται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται».

Υπενθυμίζεται ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε παραχωρήσει συνέντευξη στο τουρκικό δίκτυο TRT κατά τη διάρκεια της οποίας έθεσε για ακόμα μια φορά το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών, λέγοντας ότι η Τουρκία έχει στείλει επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη για το συγκεκριμένο θέμα.

Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συνέχισε υποστηρίζοντας ότι η στρατικοποίηση των νησιών παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες που καθόρισαν την παραχώρηση τους και ως εκ τούτου μπορεί να τεθεί ζήτημα κυριαρχίας.

Το θέμα της αποστρατιωτικοποίηση των νησιών

Τουρκία και Ελλάδα έχουν δώσει συνεχείς μάχες για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Το ζήτημα αυτό μάλιστα ξεκίνησε από το 1970 και μετά, με το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών Για το θέμα αυτό, το Ελληνικό ΥΠΕΞ είχε δώσει παλαιότερα μία αποστομωτική απάντηση.

«Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που επικαλείται και απαιτεί την αποστρατικοποίηση των “νήσων του Ανατολικού Αιγαίου», ανέφερε το ελληνικό ΥΠΕΞ και συνέχιζε: «Όσον αφορά τη στρατικοποίηση, το καθεστώς των ελληνικών νησιών του Αν. Αιγαίου διέπεται από διεθνείς συνθήκες.

Ειδικότερα:

  • το καθεστώς των νήσων Λήμνου και Σαμοθράκης διέπεται από τη Σύμβαση της Λωζάννης για τα Στενά του 1923, η οποία αντικαταστάθηκε με τη Σύμβαση του Montreux του 1936, -το καθεστώς των νήσων Μυτιλήνης, Χίου, Σάμου και Ικαρίας διέπεται από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης του 1923 και -το καθεστώς των Δωδεκανήσων διέπεται από τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments