Διεθνή

Ποινή κάθειρξης 11 ετών στη δημοσιογράφο Σεντέφ Καμπάς ζητά η Τουρκία

Ποινή κάθειρξης 11 ετών στη δημοσιογράφο Σεντέφ Καμπάς ζητά η Τουρκία

Πηγή Φωτογραφίας: edessaiki

Την κατηγορούν ότι προσέβαλε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και δύο υπουργούς της κυβέρνησής του.

Οι τουρκικές εισαγγελικές αρχές στην Τουρκία, ζητούν να επιβληθεί ποινή κάθειρξης 11 ετών στη γνωστή δημοσιογράφο Σεντέφ Καμπάς με την κατηγορία ότι προσέβαλε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και δύο υπουργούς της κυβέρνησής του, μεταδίδουν τα τουρκικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Τον περασμένο μήνα δικαστήριο διέταξε την προφυλάκιση της 52χρονης Καμπάς, εν αναμονή της δίκης της για προσβολή του προέδρου. Η κατηγορία επισύρει ποινή φυλάκισης 1-4 ετών. Δεν είναι δε, η μόνη δίωξη κατά δημοσιογράφων στην Τουρκία. Τουρκία: «Πολιτικής φύσεως» η φυλάκιση της δημοσιογράφου Σεντέφ Καμπάς για  προσβολή του Ερντογάν

Άσκηση δίωξης για προσβολή υπουργών

Ο εισαγγελέας ζητά επίσης να ασκηθεί δίωξη στην Καμπάς για προσβολή του υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και του υπουργού Μεταφορών Αντίλ Καραϊσμαήλογλου και να της επιβληθεί συνολικά ποινή κάθειρξης 11 ετών.

Συμμετέχοντας σε ένα τηλεοπτικό πάνελ σε εκπομπή του αντιπολιτευόμενου καναλιού Tele 1, η Καμπάς είπε μια παροιμία, την οποία επανέλαβε στη συνέχεια στο Twitter. Ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο εκπρόσωπος του Ερντογάν καταδίκασαν τα λεγόμενά της, υποστηρίζοντας ότι ήταν προσβλητικά για τον πρόεδρο.

Νωρίτερα σήμερα, ο Συνασπισμός για τις γυναίκες στη δημοσιογραφία (CFWIJ) και άλλες 37 οργανώσεις που προασπίζονται την ελευθεροτυπία ζήτησαν από την Τουρκία να αποφυλακίσει την Καμπάς. «Η αβάσιμη φυλάκιση της εν λόγω δημοσιογράφου καταδικάστηκε ευρέως από τοπικές και διεθνείς δημοσιογραφικές οργανώσεις, καθώς και από οργανισμούς για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ελευθερία του Τύπου», ανέφεραν στην κοινή ανακοίνωσή τους. «Ωστόσο, η τουρκική κυβέρνηση και η δικαιοσύνη εμφανίζονται άκαμπτες και η Σεντέφ παραμένει στη φυλακή», προστίθεται σε αυτό το κείμενο. Τουρκία: Το καθεστώς Ερντογάν τρομοκρατεί τους τούρκους δημοσιογράφους –  Εξοντωτική ποινή στη Σεντέφ Καμπάς | Hellasjournal.com

Το χρονικό της σύλληψής της, για «εξύβριση» του Ερντογάν

Η δημοσιογράφος Σεντέφ Καμπάς συνελήφθη στην Τουρκία και ετέθη σε προσωρινή κράτηση σήμερα για «εξύβριση του προέδρου», αφού είπε από τηλεοράσεως μία παροιμία, η οποία ερμηνεύθηκε ότι αφορούσε τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε ο δικηγόρος της δημοσιογράφου

«Υπάρχει μια πολύ γνωστή παροιμία που λέει ότι η εστεμμένη κεφαλή γίνεται σοφότερη. Αλλά βλέπουμε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Το βόδι μπαίνοντας στο παλάτι δεν γίνεται βασιλιάς, αλλά το παλάτι γίνεται στάβλος», δήλωσε live η πολύ γνωστή στην Τουρκία δημοσιογράφος στο τηλεοπτικό δίκτυο Tele1.

Η Σεντέφ Καμπάς δημοσίευσε παράλληλα την κιρκασιανή παροιμία στον λογαριασμό της στο Twitter, όπου έχει 900.000 ακολούθους.

Η δημοσιογράφος συνελήφθη τη νύκτα στο σπίτι της στην Κωνσταντινούπολη, ανακρίθηκε και ετέθη σε προσωρινή κράτηση, δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος της Ουγκούρ Ποϊράζ.

«Η σύλληψη της Σεντέφ Καμπάς για “εξύβριση του προέδρου” αποτελεί σοβαρή παραβίαση του δικαιώματος της έκφρασης», σχολίασε το Συνδικάτο των Δημοσιογράφων της Τουρκίας (TGS).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments