Διεθνή

Σπουδαία ανακάλυψη: Σπρέι για επίστρωση σε υφάσματα θωρακίζει από SARS-CoV-2

Σπουδαία ανακάλυψη: Σπρέι για επίστρωση σε υφάσματα θωρακίζει από SARS-CoV-2

Πηγή Φωτογραφίας: Φωτογραφία Αρχείου

Μία φθηνή, μη τοξική επίστρωση, η οποία είναι κατάλληλη σχεδόν για κάθε τύπο υφάσματος. Μειώνει τη μολυσματικότητα του ιού έως και κατά 90%. Στο μέλλον θα μπορεί ο καθένας να την ψεκάζει επάνω σε υφάσματα «θωρακίζοντάς» τα από τον κορωνοϊό. 

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας (UBC) ανέπτυξαν μια φθηνή, μη τοξική επίστρωση, κατάλληλη για σχεδόν κάθε τύπο υφάσματος, η οποία μπορεί να μειώσει τη μολυσματικότητα του ιού SARS-CoV-2 ως και κατά 90%.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Applied Materials & Interfaces» της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας  (ACS), στο μέλλον θα μπορεί ο καθένας μας να ψεκάζει την ειδική επίστρωση, η οποία θα διατίθεται σε χαμηλή τιμή, επάνω στα ρούχα και τα υφάσματα, τα οποία θέλει να «θωρακίσει» από τον κορωνοϊό.

Η «φωτεινή» μέθοδος

Οι επιστήμονες εμβάπτισαν ένα ύφασμα σε ένα διάλυμα που περιείχε ένα βακτηριοκτόνο πολυμερές βάση του οποίου αποτελεί ένα μόριο που εκλύει μορφές οξυγόνου με αποστειρωτικές ιδιότητες όταν εκτίθεται σε φως. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν υπεριώδες φως ώστε να μετατρέψουν το διάλυμα σε μια στερεή επίστρωση επάνω στο ύφασμα. «Η επίστρωση έχει τόσο παθητικές όσο και ενεργητικές αντιμικροβιακές ιδιότητες. Σκοτώνει τα μικρόβια τη στιγμή που έρχονται σε επαφή μαζί της και η ιδιότητα αυτή ενισχύεται όταν το ύφασμα εκτεθεί στο φως» εξήγησε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης δρ Μάικλ Γουλφ, καθηγητής Χημείας στο UBC. Ψ

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας (UBC) ανέπτυξαν μια φθηνή, μη τοξική επίστρωση, κατάλληλη για σχεδόν κάθε τύπο υφάσματος, η οποία μπορεί να μειώσει τη μολυσματικότητα του ιού SARS-CoV-2 ως και κατά 90%. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Applied Materials & Interfaces» της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας  (ACS), στο μέλλον θα μπορεί ο καθένας μας να ψεκάζει την ειδική επίστρωση επάνω στα υφάσματα που θα θέλει να «θωρακίσει» από τον κορωνοϊό.

Η «φωτεινή» μέθοδος

Οι επιστήμονες εμβάπτισαν ένα ύφασμα σε ένα διάλυμα που περιείχε ένα βακτηριοκτόνο πολυμερές βάση του οποίου αποτελεί ένα μόριο που εκλύει μορφές οξυγόνου με αποστειρωτικές ιδιότητες όταν εκτίθεται σε φως.

Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν υπεριώδες φως ώστε να μετατρέψουν το διάλυμα σε μια στερεή επίστρωση επάνω στο ύφασμα. «Η επίστρωση έχει τόσο παθητικές όσο και ενεργητικές αντιμικροβιακές ιδιότητες. Σκοτώνει τα μικρόβια τη στιγμή που έρχονται σε επαφή μαζί της και η ιδιότητα αυτή ενισχύεται όταν το ύφασμα εκτεθεί στο φως» εξήγησε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης δρ Μάικλ Γουλφ, καθηγητής Χημείας στο UBC. Ψ

Υδρόφοβο ύφασμα

Όλα τα «συστατικά» της επίστρωσης είναι ασφαλή για ανθρώπινη χρήση ενώ συνολικά η «φωτεινή» διαδικασία δημιουργίας της αντιμικροβιακής επικάλυψης διαρκεί περί τη μία ώρα σε θερμοκρασία δωματίου, ανέφερε ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Τέιλορ Ράιτ, διδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Χημείας του UBC. Ο ερευνητής προσέθεσε ότι η επίστρωση καθιστά επίσης το ύφασμα υδρόφοβο, γεγονός που σημαίνει πως τα παθογόνα είναι λιγότερο πιθανό να κολλήσουν επάνω του.

Εφαρμογή σε μια… ηλεκτρική κουζίνα

Ένα επιπρόσθετο πλεονέκτημα της πρωτοποριακής επίστρωσης είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν σε όλα τα είδη υφασμάτων, όπως τα βαμβακερά, τα πολυεστερικά, τα τζιν και το μεταξωτά – πιθανές εφαρμογές της θα αφορούν νοσοκομειακά υφάσματα, υφάσματα για μάσκες προστασίας αλλά και για αθλητικά ρούχα.

Μάλιστα, όπως γράφει η Θεοδώρα Τσώλη στο Βήμα, τη στιγμή που άλλες τέτοιου είδους τεχνολογίες απαιτούν πολλή ενέργεια ή ακριβό εξοπλισμό για την ανάπτυξή τους, η μέθοδος των επιστημόνων του UBC είναι σχετικώς εύκολη στην εφαρμογή της και με χαμηλό κόστος. «Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα ποτήρι ζέσεως και ένας ηλεκτρικός λαμπτήρας. Είμαι σίγουρος ότι μπορώ να ολοκληρώσω τη διαδικασία δημιουργίας της επίστρωσης σε μια απλή οικιακή ηλεκτρική κουζίνα» σημείωσε ο Ράιτ.

Το πείραμα της βακτηριακής «σούπας»

Προκειμένου να εξετάσουν τις αντιμικροβιακές ιδιότητες της επίστρωσης οι ερευνητές εμβάπτισαν επιστρωμένο ύφασμα σε βακτηριακές «σούπες» που περιείχαν το βακτήριο Escherichia coli (Ecoliκαθώς και τον χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη (MRSA) – αμφότερα αυτά τα βακτήρια αποτελούν κύριους «ενόχους» ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Ανακάλυψαν ότι μετά από 30 λεπτά, παρέμενε στο ύφασμα το 85% των βακτηρίων E.coli, ποσοστό που έπεσε στο 3% όταν το ύφασμα εκτέθηκε σε πράσινο φως επί 30 λεπτά. Αντιστοίχως, το 95% των βακτηρίων MRSA παρέμενε στο ύφασμα προτού αυτό εκτεθεί σε πράσινο φως – μετά την έκθεση το ποσοστό μειωνόταν στο 35%. Μετά από τέσσερις ώρες δεν υπήρχαν ζωντανά βακτήρια επάνω στο ύφασμα.

Έκθεση σε πράσινο φως

Με δεδομένο ότι το φως του ήλιου ή το φθορίζον φως διαθέτουν μικρότερο ποσοστό πράσινου φωτός, η ερευνητική ομάδα αναμένει παρόμοια αλλά λιγότερο καλά αποτελέσματα όταν το ύφασμα εκτεθεί σε αυτές τις πηγές φωτός. Για αυτό προτείνει όταν χρειάζεται μια έξτρα προστασία να τοποθετείται το ύφασμα σε ένα δωμάτιο στο οποίο υπάρχει ένας λαμπτήρας πράσινου φωτός – ο οποίος κοστίζει μερικές δεκάδες ευρώ.

Μείωση κατά 90% της μολυσματικότητας του SARSCoV-2

Οι επιστήμονες εξέτασαν επίσης αν η επίστρωση που ανέπτυξαν μπορεί να μειώσει τη μολυσματικότητα του ιού των… ημερών μας, του SARS-CoV-2. Ετσι εμβάπτισαν ένα επιστρωμένο ύφασμα σε ένα διάλυμα που περιείχε σωματίδια του ιού και στη συνέχεια εξέθεσαν το διάλυμα αυτό σε ζώντα κύτταρα ώστε να φανεί αν ήταν ικανό να τα μολύνει. Όπως είδαν, όταν το ύφασμα τοποθετείτο κάτω από πράσινο φως επί δύο ώρες, καταγραφόταν μείωση ως και κατά 90% στη μολυσματικότητα του SARS-CoV-2.

Επιστρωμένες μάσκες προσώπου, το νέο «όπλο» ενάντια στην COVID

«Η κατασκευή μασκών προσώπου με βάση αυτή τη νέα τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει σημαντική προσθήκη στο ‘οπλοστάσιό’ μας ενάντια στην COVID-19, ιδίως σε ότι αφορά παραλλαγές του SARSCoV-2 με υψηλή μεταδοτικότητα όπως η Ομικρον» τόνισε ο δρ Φρανσουά Ζαν, καθηγητής Ιολογίας στο UBC, εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Νοσοκομειακά υφάσματα και αθλητικά ρούχα

Η νέα επίστρωση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στα υφάσματα των αθλητικών ρούχων, καλύπτοντας επιφάνειές τους οι οποίες εκτίθενται στον ιδρώτα – με τον τρόπο αυτό θα εξολοθρεύονται τα βακτήρια που σχετίζονται με την άσχημη οσμή του ιδρώτα. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές, ήδη εταιρείες κατασκευής νοσοκομειακών υφασμάτων αλλά και αθλητικών ειδών έχουν δείξει ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη τεχνολογία και το Πανεπιστήμιο έχει υποβάλει αίτηση για κατοχύρωση πατέντας στις ΗΠΑ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments

Latest News

05.05.2024 | 13:50

Κυριακή του Πάσχα: Πώς αμείβονται οι εργαζόμενοι

05.05.2024 | 13:45

Το μήνυμα του Ζελένσκι για το Πάσχα: Να προσευχηθούμε για τους στρατιώτες στο μέτωπο

05.05.2024 | 13:42

Τιμολόγια ρεύματος: Οριακές μειώσεις το Μάιο [vid]

05.05.2024 | 13:38

ΠΑΟΚ: Το ιδιαίτερο στατιστικό που τον οδηγεί στην κατάκτηση του πρωταθλήματος!

05.05.2024 | 13:28

Αττική: Πέντε τραυματισμοί από βεγγαλικά το βράδυ της Ανάστασης

05.05.2024 | 12:54

Χιλιάδες ρουκέτες έκαναν τη νύχτα μέρα στη Χίο [vid]

05.05.2024 | 12:45

Euroleague: Έσκασαν τα ευχάριστα για τον Κώστα Σλούκα!

05.05.2024 | 12:34

Αυτός είναι ο λόγος που ο Μόουζες Ράιτ δεν έπαιξε καθόλου στο Game 4 με την Μπαρτσελόνα

03.05.2024 | 16:45

Συγκινεί το τραγούδι που αφιέρωσε ο Βασίλης Δήμας στη μνήμη του Βασίλη Καρρά

03.05.2024 | 16:37

Μαριάντα Πιερίδη: Στη Σαντορίνη με τον νέο σύντροφό της - Μόνο εσύ γράφει

03.05.2024 | 16:30

Χριστίνα Βίδου: Έκλαψε μαζί με τη μητέρα του αδικοχαμένου Αδαμάντιου Μαντή

03.05.2024 | 16:20

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Δεν έχω αυτί, το πτερύγιο έχει απανθρακωθεί [vid]

03.05.2024 | 16:14

Eurovision: Η Μαρίνα Σάττι δείχνει στην Κοντσίτα πώς να κουνάει το μαντήλι - Τελικός ΟΑΚΑ

03.05.2024 | 16:05

Μαρία Αντωνά: Το μήνυμα όλο νόημα που έστειλε ο χάκερ της στην Μπέττυ Μαγγίρα

03.05.2024 | 15:54

Ντορέττα Παπαδημητρίου: Στην Πάρο για το πάσχα με τους γιους της [pics]

03.05.2024 | 15:46

Ιωάννα Τούνη: Πάσχα στις Σεϋχέλλες με τον μικρό Πάρη

04.05.2024 | 22:14

Η άσκηση Steadfast Defender του ΝΑΤΟ ένδειξη ότι η συμμαχία ετοιμάζεται για σύγκρουση είπε το ρωσικό ΥΠΕΞ

04.05.2024 | 15:47

Μέση Ανατολή: Οι ΗΠΑ ζήτησαν από το Κατάρ να απελάσει την ηγεσία της Χαμάς, αν απορρίπτει προτάσεις

04.05.2024 | 15:41

Η Χαμάς συμφώνησε με το σχέδιο ανταλλαγής ομήρων - Τι προβλέπει η πρώτη φάση εκεχειρίας με το Ισραήλ

03.05.2024 | 12:05

Μέση Ανατολή: Μεταξύ 30 και 40 δισ. δολαρίων το κόστος ανοικοδόμησης της Λωρίδας της Γάζας, λέει ο ΟΗΕ

03.05.2024 | 12:02

Στους Παλαιστίνιους δημοσιογράφους το φετινό βραβείο ελευθερίας του Τύπου της UNESCO

03.05.2024 | 11:58

«Μονόδρομος» οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, αναγνωρίζει στέλεχος των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών

03.05.2024 | 10:56

Ιμάμογλου: Τρομοκρατική οργάνωση η Χαμάς - Στην επίθεση το στρατόπεδο Ερντογάν

03.05.2024 | 10:52

ΗΠΑ: $13 δισ. για τα νέα πολεμικά αεροσκάφη Doomsday

MUST READ

Διεθνή

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλώνουν ξανά απαιτώντας συμφωνία με τη Χαμάς για τους ομήρους

Δεν έλειψαν οι σφοδρές επικρίσεις σε βάρος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και οι αξιώσεις να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές

05.05.2024 | 07:29

Διεθνή

ΗΠΑ: Για «μαζική απάτη» κατηγορείται από την SEC η λογιστική εταιρεία της Trump Media

Τα «βέλη» της SEC στρέφονται προσωπικά και κατά του ιδρυτή της, Μπεν Μπόργκερς, με το κατηγορητήριο να κάνει λόγο για μία από τις πλέον μαζικές περιπτώσεις απάτης στην αμερικανική χρηματοπιστωτική αγορά.

05.05.2024 | 03:49

Γεωπολιτικά

Η άσκηση Steadfast Defender του ΝΑΤΟ ένδειξη ότι η συμμαχία ετοιμάζεται για σύγκρουση είπε το ρωσικό ΥΠΕΞ

Οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους εδώ και δεκαετίες

04.05.2024 | 22:14

Διεθνή

Σε «ρήξη» οι σχέσεις Αργεντινής – Ισπανίας: O Μιλέι παίρνει ναρκωτικά, δήλωσε Ισπανός υπουργός

Όλα ξεκίνησαν από το σχόλιο, το βράδυ της Παρασκευής, του Όσκαρ Πουέντε

04.05.2024 | 22:03

Διεθνή

Γιατί ο Μακρόν καλεί την Ευρώπη να αφυπνιστεί

Ο Γάλλος πρόεδρος μιλά για υπερβολική διστακτικότητα και εφησυχασμό ενώπιον της ρωσικής επιθετικότητας που θα μπορούσε να αποδειχθεί μοιραίος

04.05.2024 | 22:00

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολιτική

Αποκαθίστανται οι σχέσεις κυβέρνησης - εκκλησίας

02.05.2024 | 10:29

Στη Μητρόπολη ο πρωθυπουργός.

Πολιτική

Μητσοτάκης: Ειδικό bonus παραγωγικότητας στους δημοσίους υπαλλήλους

30.04.2024 | 00:10

"Σκοπός μας να επιβραβεύσουμε τους δημοσίους υπαλλήλους, που όχι μόνο πετυχαίνουν, αλλά συχνά ξεπερνούν τους στόχους που έχουμε θέσει".

Πολιτική

Αποφυλακίστηκε με όρους ο Νίκος Μιχαλολιάκος - Αντίθετος ο εισαγγελέας

02.05.2024 | 11:26

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος αποφυλακίζεται με τις διατάξεις των νόμων που ίσχυαν το 2018, ενώ η πρόταση του εισαγγελέα υπήρξε αρνητική για την αποφυλάκισή του.

Πολιτική

Διθύραμβοι από το περιοδικό TIME: Ο Μητσοτάκης θέλει η Ελλάδα να γίνει η ιστορία ανάκαμψης της δεκαετίας

01.05.2024 | 17:24

Η επικοινωνία του πρωθυπουργού με τους πολίτες μέσα από το TikTok και το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Πολιτική

Βουλή: Ψηφίστηκε ο νέος δικαστικός χάρτης της χώρας

02.05.2024 | 07:02

Ψήφισαν "ναι" οι 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Πολιτική

Λάδι στη φωτιά του "Ιερού Πολέμου"

01.05.2024 | 19:06

Μετά τις βολές Βελόπουλου, σειρά πήρε ο Δημήτρης Νατσιός της Νίκης. Το πρωθυπουργικό σχέδιο εκτόνωσης της κρίσης.

Για «εχθρική γραμμή» απέναντι στη Ρωσία κάνει λόγο για τις βαλτικές χώρες η Ζαχάροβα

«Θα απαντήσουμε με ασύμμετρα μέτρα, κυρίως στον οικονομικό και διαμετακομιστικό τομέα» προσέθεσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ

Για «εχθρική γραμμή» απέναντι στη Ρωσία κάνει λόγο για τις βαλτικές χώρες η Ζαχάροβα

Οι ΗΠΑ οδηγούνται στην πιο απρόβλεπτη αναμέτρηση

Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά ενόψει των προεδρικών εκλογών.

Οι ΗΠΑ οδηγούνται στην πιο απρόβλεπτη αναμέτρηση

Στη Γαλλία σήμερα ο Σι Τζινπίνγκ - Κρίσιμες επαφές για τη σχέση ΕΕ-Κίνας

Ο Κινέζος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι - Στο τραπέζι και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Στη Γαλλία σήμερα ο Σι Τζινπίνγκ – Κρίσιμες επαφές για τη σχέση ΕΕ-Κίνας

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλώνουν ξανά απαιτώντας συμφωνία με τη Χαμάς για τους ομήρους

Δεν έλειψαν οι σφοδρές επικρίσεις σε βάρος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και οι αξιώσεις να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλώνουν ξανά απαιτώντας συμφωνία με τη Χαμάς για τους ομήρους

Ευρωεκλογές: Όποιος χάσει χάνεται

Σε πολιτικό παίγνιο μηδενικού αθροίσματος εξελίσσεται η κάλπη του ερχόμενου μήνα.

Ευρωεκλογές: Όποιος χάσει χάνεται

Η ΝΔ και το ψυχολογικό όριο του 33%

Αισιοδοξία στους κυβερνητικούς κύκλους για επίτευξη του εκλογικού στόχου.

Η ΝΔ και το ψυχολογικό όριο του 33%

Τα όπλα του ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση

Το αφήγημα του σοβαρού, εναλλακτικού πόλου διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ και την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Τα όπλα του ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση

Μητσοτάκης: Οι κρίσεις για το Μάτι δεν είναι τελεσίδικες

«Η σωστή και γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της φιλελεύθερης δημοκρατίας», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης: Οι κρίσεις για το Μάτι δεν είναι τελεσίδικες