Διεθνή

Πόλεμος Ουκρανία: Η Ρωσία αποσύρει στρατεύματα από τα σύνορα

Πόλεμος Ουκρανία: Η Ρωσία αποσύρει στρατεύματα από τα σύνορα
Πόλεμος Ουκρανία: Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις με την Μόσχα να ανακαλεί τα στρατεύματα που αναπτύχθηκαν στην μεθόριο, πίσω στις βάσεις τους.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο. Αξίζει να υπενθυμιστεί πως ο Καναδάς ανακοίνωσε πως έστειλε στρατό στην Ουκρανία. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, o Ρώσος υπουργός Άμυνας διέταξε την απόσυρση των στρατευμάτων από τα Ουκρανικά σύνορα.

Την ώρα που η Δύση φοβάται εισβολή της Ρωσίας εντός της εβδομάδας το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι κάποιοι στρατιώτες που είχαν αναπτυχθεί στη μεθόριο, άρχισαν να επιστρέφουν στις βάσεις τους.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση

Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax οι Ρώσοι στρατιώτες ολοκλήρωσαν κάποια γυμνάσια και διατάχθηκε η αποχώρησή της. Το ίδιο πρακτορείο προσθέτει, πάντως, ότι συνεχίζονται οι ευρείας κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις σε διάφορες περιοχές της Ρωσίας.

H εξέλιξη αυτή σημειώνεται ενώ ο Βλαντίμιρ Πούτιν ετοιμάζεται να υποδεχθεί στη Μόσχα τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς κι εν μέσω προειδοποιήσεων από την Ουάσιγκτον ότι μια ρωσική εισβολή θα μπορούσε να ξεκινήσει ακόμη και αύριο Τετάρτη.

Η συνάντηση Πούτιν – Σολτς

Το τετ-α-τετ του Ρώσου Προέδρου με τον Γερμανό καγκελάριο έρχεται μία μέρα μετά την επίσκεψη του Σολτς στο Κίεβο, όπου ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι προκάλεσε αναστάτωση στις διεθνείς χρηματαγορές μ’ ένα σαρκαστικό σχόλιο για εκείνους που προβλέπουν την ημερομηνία έναρξης της ρωσικής επίθεσης.

Ένδειξη αποκλιμάκωσης της έντασης, ωστόσο, ήταν κι η προσχεδιασμένη για τις κάμερες, όπως καταγγέλλουν δυτικά ΜΜΕ, έκκληση του Ρώσου ΥΠ ΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ προς τον Πούτιν να συνεχίσει τις συνομιλίες με τη Δύση.

Οι ΗΠΑ έχουν πει ότι οι πληροφορίες που έχουν συλλέξει δείχνουν ότι η Ρωσία μπορεί να ξεκινήσει άμεσα την εισβολή, μάλιστα αμερικανικά ΜΜΕ παρουσίασαν και σχετικά σενάρια των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, αλλά στη Μόσχα έχουν επανειλημμένα διαψεύσει ότι σχεδιάζουν επίθεση.

Θετικό κλίμα στις αγορές

Η ανακοίνωση του Ρωσικού υπουργείου Άμυνας ότι η Μόσχα αποσύρει κάποιες δυνάμεις της στις βάσεις τους μετά την ολοκλήρωση ασκήσεων προκάλεσαν ανακούφιση στις ευρωπαϊκές αγορές με τον Stoxx Europe 600 να σημειώνει άνοδο 0,7% στις 09:18 και τις ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας (φυσικού αερίου και πετρελαίου) να υποχωρούν.

Μονάδες των ρωσικών δυτικών και νότιων στρατιωτικών περιοχών θα αρχίσουν να επιστρέφουν στις μόνιμες βάσεις τους μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων, ανέφερε το Interfax, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας. Δεν είναι σαφές πού βρίσκονται επί του παρόντος οι δυνάμεις αυτές. Η Ρωσία είχε δηλώσει προηγουμένως ότι τα στρατεύματα θα επιστρέψουν στα πάτρια μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων στη Λευκορωσία, οι οποίες πρόκειται να ολοκληρωθούν την Κυριακή.

Με πληροφορίες από το Bloomberg

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments