Οικονομία

Fitch: Θετικό “σινιάλο” για το ελληνικό χρέος – Με αντοχές η αύξηση της απόδοσης των ομολόγων

Fitch: Θετικό “σινιάλο” για το ελληνικό χρέος – Με αντοχές η αύξηση της απόδοσης των ομολόγων
Fitch: Θετικό είναι το σήμα του οίκου αξιολόγησης Fitch για την ελληνική οικονομία. Η αναθεώρηση του outlook της Ελλάδας σε θετικό κατά την πρόσφατη αξιολόγηση αντανακλά την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και τη συρρίκνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Θετικό είναι το σήμα του οίκου αξιολόγησης Fitch για την ελληνική οικονομία. Η αναθεώρηση του outlook της Ελλάδας σε θετικό κατά την πρόσφατη αξιολόγηση αντανακλά την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και τη συρρίκνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Μάλιστα, υποστηρίζει μια ταχύτερη από την αναμενόμενη πτώση του δημόσιου χρέους, εν μέσω αυξανόμενου αλλά ιστορικά χαμηλού κόστους δανεισμού (η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μεταξύ 2015 και 2019 ήταν περίπου 6,25% κατά μέσο όρο),  όπως αναφέρει η Fitch σε νέο Sovereign Dashboard.

Fitch: Τι αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης

Ο οίκος αξιολόγησης τόνισε πως οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες (GFNs) για το ελληνικό δημόσιο θα κορυφωθούν το 2023 και θα παραμείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ. Οι αναθεωρημένες προβλέψεις μας υποδεικνύουν τώρα χαμηλότερα GFN τα επόμενα τέσσερα χρόνια (σωρευτικά 4,5% του ΑΕΠ). Η αναθεώρηση αυτή αντανακλά, επίσης, τις αποπληρωμές των εκκρεμών δανείων του ΔΝΤ και τις προκαταβολές των δόσεων 2022 και 2023 του Greek Loan Facility, ύψους 3,8% του προβλεπόμενου ΑΕΠ.

Το δημόσιο χρέος αυξήθηκε απότομα εξαιτίας της πανδημίας και ο δείκτης χρέους είναι ο τρίτος υψηλότερος μεταξύ των κρατών που αξιολογεί η Fitch και περίπου 3,5 φορές το μέσο «BB».

Χρήστος Σταϊκούρας: Η Ελλάδα θα αποπληρώσει πλήρως το ΔΝΤ μέχρι τα τέλη Μαρτίου

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας με δηλώσεις του στο Reuters έκανε γνωστό πως η Ελλάδα θα αποπληρώσει πλήρως το ΔΝΤ μέχρι τα τέλη Μαρτίου. «Η Ελλάδα έχει υποβάλει επίσημα αίτημα για την πλήρη αποπληρωμή των ανεξόφλητων δανείων της. Η σχετική διαδικασία έχει ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Μαρτίου», είπε ο υπουργός Οικονομικών στο Reuters.

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε επίσης ότι, παρά την αύξηση των δαπανών για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου της πανδημίας της COVID-19, η Ελλάδα θα επανέλθει, όπως έχει δεσμευτεί, σε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023.

Με το αρχικό χρονοδιάγραμμα η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει: 132 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2022, 1,3 δισ. ευρώ το 2023 και ακόμα 278 εκατ. ευρώ το 2024. Υπενθυμίζεται ότι ήδη η Ελλάδα έχει προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή περίπου 6 δισ. ευρώ δανείων του ΔΝΤ, σε δύο δόσεις, την πρώτη το 2019 και την τελευταία, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, το Μάρτιο του 2021

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments