Πολιτισμός

Η νέα εκθαμβωτική και «πράσινη» τοιχογραφία του Atek στο Κουκάκι

Η νέα εκθαμβωτική και «πράσινη» τοιχογραφία του Atek στο Κουκάκι

Πηγή Φωτογραφίας: Instagram - _takeatek

Είναι έργο του street artist Atek (Γιώργος Σκουρλής) και υλοποιήθηκε μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ).

Από τον ενδέκατο κατά σειρά Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, που αναφέρεται στην ανάγκη πράσινης αναβάθμισης των πόλεων και μείωσης του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος, εμπνέεται η νέα μεγάλη τοιχογραφία που κοσμεί το Κουκάκι, μετά την εικαστική παρέμβαση η οποία ανατέθηκε στον γνωστό street artist Atek από την ΕΑΤΑ του Δήμου Αθηναίων.

Πρόκειται για το τελευταίο καρπό από μία σειρά street art αναθέσεων που έχουν ολοκληρωθεί το τελευταίο διάστημα, προς αξιοποίηση των (άπλετων) γκρίζων και ρημασμένων τοίχων της Αθήνας ως μεγάλης κλίμακας τελάρων για να ξεδιπλώσουν καλλιτέχνες τη φαντασία τους.

View this post on Instagram

A post shared by Atek (@_takeatek)

Η ανακοίνωση του δήμου

Το εντυπωσιακό mural βρίσκεται επί της οδού Καλλιρόης, σε έναν από τους τοίχους του ξενοδοχείου Athenian Callirhoe, κι είναι ορατό από μακριά, σε διάλογο με τον Ιερό Λόφο και το μνημείο της Ακρόπολης, προτάσσοντας το σύγχρονο προφίλ της πρωτεύουσας σε κατοίκους και ξένους επισκέπτες της τουριστικής περιοχής.

Το στιλ της τοιχογραφίας παραπέμπει σε ελαιογραφία αφαιρετικού εξπρεσιονισμού και απεικονίζει πλήθος ανθρώπων που περπατούν και αλληλεπιδρούν σε ένα πολύχρωμο, ονειρικό τοπίο με ελκυστικές χρωματικές συνθέσεις. Ένας ροδαλός ήλιος στο κέντρο του έργου δίνει την αίσθηση του σούρουπου.

Η ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων πληροφορεί επίσης ότι μέσα στο προσεχές διάστημα θα προβληθεί ένα 5λεπτο τηλεοπτικό βίντεο στην εκπομπή «Γενιά 17» της ΕΡΤ3 (διαθέσιμο και μέσω της πλατφόρμας ERTFLIX), καθώς και ένα podcast, παραγωγής του elculture στο οποίο ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης αναλύει τη στρατηγική της δημοτικής αρχής για μία ανθεκτική πόλη:«Θέλουμε να δώσουμε κίνητρα στους μόνιμους κατοίκους να μείνουν αλλά και σε νέους κατοίκους να επιστρέψουν στην Αθήνα.

View this post on Instagram

A post shared by Atek (@_takeatek)

Η απελευθέρωση και η αναδιανομή του δημόσιου χώρου έχει καταλυτική σημασία, αλλά αυτό δεν είναι πάντα πολύ εύκολο. Στην Αθήνα, όπως και στις περισσότερες πόλεις του κόσμου η ”μάχη” που δίνεται είναι για τα τετραγωνικά μέτρα» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης στο podcast, με αφορμή την δημιουργία της τοιχογραφίας του Atek.

Ποιος είναι Atek που έφτιαξε το νέο mural

Ο street artist Atek (κατά κόσμον Γιώργος Σκουρλής) μπήκε στο χώρο του graffiti και της street art από αρχές των 00s. Ξεκίνησε ως αυτοδίδακτος καλλιτέχνης και μέσα απ’ τη συνεχή τριβή του με το «άθλημα» με αναθέσεις και προσωπικά πρότζεκτ έχει διαμορφώσει τη δική του γλώσσα με σχέδια και χρώματα που εντάσσονται κυρίως στο φάσμα του αφαιρετικού εξπρεσιονισμού. Πλέον, σπουδάσει στην ΑΣΚΤ. Το αποτύπωμά του έχει φρεσκάδα, δυναμισμό και μαγνητίζει το βλέμμα. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην προσωπική του ιστοσελίδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments