Διεθνή

Ουκρανία: Έκρηξη και στο Λουγκάνσκ – Άμαχοι εγκαταλείπουν το Ντονμπάς

Ουκρανία: Έκρηξη και στο Λουγκάνσκ – Άμαχοι εγκαταλείπουν το Ντονμπάς

Πηγή Φωτογραφίας: Twitter

Άμαχοι εγκαταλείπουν περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας - Εκρήξεις συγκλόνισαν τις επαρχίες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ

Κρίσιμες και επικίνδυνες είναι οι εξελίξεις στη ρωσο-ουκρανική κρίση, καθώς υπήρξε σοβαρή κλιμάκωση στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας με τους ηγέτες των επαρχιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ να διατάσσουν την απομάκρυνση του άμαχου πληθυσμού προς τη Ρωσία και τους άνδρες να πάρουν τα όπλα.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε την πόλη Λουγκάνσκ στην επαρχία Ντονμπάς σύμφωνα με όσα μετέδωσε ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Sputnik. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης επιβεβαίωσαν επίσης ότι ένας αγωγός στην περιοχή έχει πληγεί, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει μεγάλη πυρκαγιά. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης βρίσκονται στο σημείο

Οι αναφορές για την έκρηξη έρχονται λίγες ώρες αφότου η γειτονική πόλη Ντονέτσκ συγκλονίστηκε από άλλη έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, που είχε ως στόχο τον επικεφαλής της Λαϊκής Πολιτοφυλακής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, χωρίς να υπάρχουν θύματα.

Το Ντονέτσκ βρίσκεται σε συναγερμό. Οι πολίτες εγκαταλείπουν τις εστίες τους μετά την ανακοίνωση του επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ για εκκένωση της περιοχής. Από τους πρώτους που δείχνουν τα ρωσικά ΜΜΕ ότι φεύγουν είναι οι γυναίκες και τα μικρά παιδιά. Τα πρώτα λεωφορεία που μεταφέρουν αμάχους από το Ντονμπάς έφτασαν απόψε στο Ροστόφ της Ρωσίας.

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν εικόνες από ουρές αυτοκινήτων που εγκαταλείπουν τις επικίνδυνες περιοχές, ενώ ο ηγέτης της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ» κάλεσε τους άνδρες να πάρουν τα όπλα.

Η κατάσταση στο Ντονμπάς

Οι περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ έχουν εξαγγείλει την αυτονομία τους από το 2014 – την ίδια εποχή που η Μόσχα προσάρτησε την Κριμαία – όμως δεν έχουν αναγνωριστεί από καμία χώρα του ΟΗΕ και διοικούνται από Ρωσόφωνους αυτονομιστές.

Οι κάτοικοι του Ντονμπάς που επισήμως δεν ανήκει στη Ρωσία λαμβάνουν στρατιωτική και οικονομική βοήθεια από τη Μόσχα, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες εξ αυτών διαθέτουν πλέον ρωσικά διαβατήρια.

Ο  αριθμός όσων έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους είναι ανησυχητικά υψηλός. Οι φιλορώσοι αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας ανέφεραν ότι στο πλαίσιο της εκκένωσης της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ σχεδιάζουν να στείλουν στη Ρωσία περίπου 700.000 ανθρώπους.

Τα πρώτα λεωφορεία που μεταφέρουν αμάχους από τις αυτονομιστικές επαρχίες της Ουκρανίας έφτασαν στην περιοχή του Ροστόφ, στη Ρωσία, αργά απόψε, μετέδωσε το πρακτορείο Tass.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments