Διεθνή

Nord Stream 2: Ο Σολτς βάζει στον “πάγο” τον αγωγό

Nord Stream 2: Ο Σολτς βάζει στον “πάγο” τον αγωγό
Nord Stream 2: Ο Σολτς προχώρησε στην καθυστέρηση του αγωγού φυσικού αερίου που έχει ξεκινήσει η Γερμανία με την Ρωσία.

Καθόλη την διάρκεια της Ουκρανικής κρίσης ο Nord Stream 2, ήταν ο άσος που έκρυβε η Δύση κόντρα στην Ρωσία. Μετά το διάγγελμα Πούτιν και την κίνηση που ξάφνιασε τους Δυτικούς, ο Όλαφ Σολτς προχωρά στην καθυστέρηση του αγωγού.

Συγκεκριμένα, ο Καγκελάριος ανακοίνωσε ότι η πιστοποίηση του αγωγού δεν μπορεί να προχωρήσεις. Είναι δε ηλίου φαεινότερον ότι η απόφαση αυτή έρχεται ως απάντηση στις κινήσεις της Μόσχας στην Ουκρανία.

Επανεξετάζεται η πιστοποίηση

Ο Σολτς δήλωσε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να «επανεξετάσει» την πιστοποίηση του αγωγού που δεν έχει ακόμη τεθεί σε λειτουργία μετά τις τελευταίες εξελίξεις. «Αυτό σίγουρα θα πάρει χρόνο, αν μπορώ να το πω», ανέφερε ο καγκελάριος.

Ο αγωγός που μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία, έχει ολοκληρωθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο αλλά δεν έχει ακόμα τεθεί σε λειτουργία. Για τον Nord Stream 2, η Γερμανία έχει δεχθεί σκληρή κριτική από τις Ηνωμένες Πολιτείες και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες που επιχειρηματολογούν ότι αυξάνει την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.

Βασικά στοιχεία του αγωγού

Η κατασκευή του έργου ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 με κόστος 8,3 δισ. £, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη την απαραίτητη ευρωπαϊκή ρυθμιστική έγκριση για να επιτρέψει στον χειριστή του, τον ρωσικό κρατικό γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom, να ανοίξει τις βρύσες. Ο αρχικός αγωγός Nord Stream ολοκληρώθηκε το 2012 και τρέχει παράλληλα με τον νέο συνοδό του και τερματίζει ομοίως στο Greifswald, αλλά έχει διαφορετικό σημείο προέλευσης – το Vyborg, στη βόρεια ακτή του Κόλπου της Φινλανδίας.

Το Nord Stream 2 θα επιτρέψει στη Ρωσία να αντλεί επιπλέον 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στη Γερμανία κάθε χρόνο, διπλασιάζοντας την τρέχουσα χωρητικότητά της και αυξάνοντας την περιφερειακή της ενεργειακή κυριαρχία.

Ίσως το πιο σημαντικό δεδομένης της τρέχουσας διπλωματικής κρίσης – η οποία έχει δει περίπου 130.000 Ρώσους στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα να συγκεντρώνονται κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων, φαινομενικά προετοιμασμένοι για εισβολή – οι δίδυμοι αγωγοί Nord Stream επιτρέπουν στη Ρωσία να στέλνει αέριο δυτικά με άλλα μέσα και όχι απευθείας μέσω του γείτονά της. έδαφος, στο οποίο βασιζόταν προηγουμένως και για το οποίο το Κίεβο λάμβανε προσοδοφόρα τέλη διέλευσης.

Ένα επικίνδυνο γεωπολιτικό όπλο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, πρώην αξιωματικός της KGB, λέγεται ότι αγανακτούσε την ανεξαρτησία της Ουκρανίας μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1989, ιδιαίτερα την επιθυμία της να εξασφαλίσει μεγαλύτερη στρατιωτική προστασία με την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Όπως η προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας το 2014 ή η επακόλουθη ενθάρρυνση των φιλορώσων αυτονομιστών στην περιοχή του ανατολικού Ντονμπάς, ο αγωγός θα μπορούσε να θεωρηθεί ως περαιτέρω τιμωρία για την απόρριψη της επιρροής του από το Κίεβο.

Ο Ουκρανός ομόλογός του, Volodymyr Zelensky, έχει προειδοποιήσει προηγουμένως ότι το έργο Nord Stream αντιπροσωπεύει ένα «επικίνδυνο γεωπολιτικό όπλο» και δεν είναι μόνος μεταξύ των παγκόσμιων ηγετών που φοβάται ότι η Ρωσία θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει για να ασκήσει πολιτική μόχλευση στην ΕΕ απειλώντας να παρακρατήσει το φυσικό αέριο τον χειμώνα. αν δεν επιδοθούν οι πολιτικές της ιδιοτροπίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments