Pagenews.gr Ora Oikonomias. Παραγωγή pagenews.gr Ora Oikonomias. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Παναγιώτης Κακολύρης
Μέλος ΔΣ European Network of Political Foundations

Με την
Σοφία Χύτου

Παναγιώτης Κακολύρης στο pagenews.gr: Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρώσεις, ενεργειακή κρίση, ψηφιακά προϊόντα

Παναγιώτης Κακολύρης στο pagenews.gr: Ο Παναγιώτης Κακολύρης Μέλος ΔΣ European Network of Political Foundations μίλησε για θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ενεργειακή κρίση, την πανδημία, τα ψηφιακά προϊόντα, το Brexit και άλλα ζητήματα.
Ο Παναγιώτης Κακολύρης Μέλος ΔΣ European Network of Political Foundations μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή “Ώρα Οικονομίας” με τη Σοφία Χύτου, όπου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ενεργειακή κρίση, την πανδημία, τα ψηφιακά προϊόντα, το Brexit και άλλα ζητήματα.

Παναγιώτης Κακολύρης στο pagenews.gr: Για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία – Η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο κ. Κακολύρης ερωτηθείς για τις τελευταίες εξελίξεις σημείωσε: “Βρισκόμαστε σε μια περίοδο η οποία έχει μεγάλο ενδιαφέρον διότι φαίνεται ότι αλλάζει η αρχιτεκτονική στην ασφάλεια στην Ευρώπη. Έχουμε μπει σε μια περίοδο απόπειρας ενός επικίνδυνου αναθεωρητισμού από την πλευρά της Ρωσίας κάτι το οποίο μπορεί να απειλήσει το οικοδόμημα σταθερότητας το οποίο δημιουργήθηκε μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία νομίζω ότι μας γεμίζουν όλους ιδιαίτερη ανησυχία. Βγαίνουν πολλά συμπεράσματα, το πρώτο είναι ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει εύκολα την Ουκρανία και υπάρχουν σημαντικοί ιστορικοί λόγοι για αυτό. Η Ουκρανία αποτελούσε παραδοσιακά μέλος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας πριν ενταχθεί στη Σοβιετική σφαίρα επιρροής, συνεπώς η διασφάλιση ενός γεωπολιτικού επαναπροσανατολισμού της Ουκρανίας από τη Δύση προς την Ανατολή έχει πολλαπλή σημασία. Αυτό είναι κάτι το οποίο είχε εκτιμήσει εγκαίρως ο πρώην σύμβουλος ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος είχε πει ότι η Ρωσία χωρίς Ουκρανία παύει να είναι αυτοκρατορία. Βρισκόμαστε μπροστά σε αυτό το πεδίο…”.

Παναγιώτης Κακολύρης στο pagenews.gr: Το ζήτημα των κυρώσεων – Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πανδημία

“Σχετικά με τις κυρώσεις είναι ένα θέμα που θα το δούμε ιδιαίτερα το επόμενο διάστημα. Οι κυρώσεις φυσικά είναι ένα πρώτο όπλο το οποίο διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση με δεδομένο ότι δεν διαθέτει ένα στρατό ο οποίος θα μπορούσε να κάνει μια επέμβαση για παράδειγμα στην Ουκρανία και να στηρίξει την Ουκρανική άμυνα. Άρα θα δούμε ότι το παιχνίδι θα παιχτεί πάρα πολύ στις κυρώσεις..” σημείωσε ο κ. Κακολύρης σχετικά με τις κυρώσεις.

Για την πανδημία και την ενεργειακή κρίση ” Η Ευρωπαϊκή Ένωση ιστορικά έχει την ικανότητα να περνά μέσα από τις κρίσεις και να ισχυροποιείτε, διότι σε κάθε κρίση έρχεται στην επιφάνεια μια βασική διαπίστωση, ότι μαζί είμαστε πιο ισχυροί. Έρχεται στην επιφάνεια η σημασία και η αξία αυτής της κοινής συντονισμένης δράσης απέναντι σε όποιο πρόβλημα προκύψει, εξ’άλλου αυτή ήταν και η λογική της εξέλιξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως προς την υγειονομική κρίση θα πρέπει να πούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παίξει ένα πολύ θετικό ρόλο, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο γιατί αφενός έχει χρηματοδοτήσει την έρευνα και τη φαρμακευτική καινοτομία για την ανάπτυξη των εμβολίων, αφετέρου έχει διασφαλίσει εμβόλια όχι μόνο για τους κατοίκους της αλλά και για πληθυσμούς πέρα από τα σύνορά της…”. σημείωσε ο κ. Κακολύρης.

Παναγιώτης Κακολύρης στο pagenews.gr: Ενεργειακή κρίση και προκλήσεις – Τι εργαλεία υπάρχουν

“Αυτή η ενεργειακή κρίση μπορούσε σχετικά εύκολα να προβλεφθεί, ακριβώς γιατί είχε υπάρξει μια μεγάλη εξάρτηση της Ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής να το πω έτσι από την Ρωσία. Αυτός ο παράγοντας είναι απλός θεμελιώδης παράγοντας απειλής της ενεργειακής ασφάλειας σε θεωρητικό επίπεδο. Το βλέπαμε να έρχεται. Το γεγονός ότι εξαρτάται η Ευρώπη σε πολύ μεγάλο βαθμό από μια πηγή, αυτό ήταν κάτι που προβλημάτιζε πάρα πολύ τους ειδικούς εδώ και καιρό, όπως απεδείχθη όχι και τόσο πολύ τους πολιτικούς. Σήμερα είμαστε αντιμέτωποι με δύο προκλήσεις. Η πρώτη πρόκληση είναι να βρεθεί ένας αντικαταστάτης για τις προμήθειες του ρωσικού φυσικού αερίου και να υπάρξει ένας περιορισμός της ζήτησης στις ίδιες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι να περάσει λίγο αυτή κρίση. Η μεγάλη ευπάθεια που υπάρχει αυτή τη στιγμή σχετίζεται κυρίως με το αέριο κυρίως επειδή έχει υπάρξει μια μείωση τα προηγούμενα χρόνια της πυρηνικής ενέργειας και του άνθρακα…” τόνισε ο κ. Παναγιώτης Κακολύρης Μέλος ΔΣ European Network of Political Foundations.

Παναγιώτης Κακολύρης στο pagenews.gr: Πανδημία και ευρωσκεπτικισμός

“Η πανδημία έχει δημιουργήσει μια ένταση σε ένα πρώτο επίπεδο, είναι μια ένταση αντισυστημισμού, δηλαδή η πανδημία λειτούργησε ως καταλύτης για να αυξηθεί πάρα πολύ η προϋπάρχουσα βεβαίως σοβαρή τάση  αντισυστημισμού και αμφιβολίας των πολιτών για οτιδήποτε είναι συστημικό. Οτιδήποτε φαίνεται ότι μπορεί να προέρχεται από τις εταιρείες από το σύστημα από τις κυβερνήσεις κ.α.

Παναγιώτης Κακολύρης στο pagenews.gr: Για το Brexit

“Η απουσία της Μεγάλης Βρετανίας είναι ιδιαίτερα αισθητική σε αυτή την κρίση της Ουκρανίας. Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι η Μεγάλη Βρετανία είναι μια χώρα με πολύ αποτελεσματικές διπλωματικές υπηρεσίες σε παγκόσμιο επίπεδο.Είναι μια οικονομικά ισχυρή χώρα, η δεύτερα ισχυρότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με μεγάλη στρατιωτική ισχύ, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και με ένα πολύ μεγάλο και καλό δίκτυο intelligence…” τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κακολύρης.